Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kupno domu bez wkładu własnego

Napisany przez Hennes
Cześć społeczności.
Zanim przejdę do mojego właściwego pytania, kilka informacji o sobie. Mam 35 lat, jestem samotny, pracuję na etacie i moje zarobki netto wynoszą obecnie 1400 euro. Od przyszłego roku muszę spłacić BAföG w wysokości około 5000 euro.

Jak już zostało wspomniane w tytule, nie mam znaczącego kapitału własnego.

Jakiś czas temu natknąłem się na mały domek, który bardzo mnie zainteresował. Cena zakupu 39 000 euro. Na pewno trzeba byłoby zainwestować jeszcze trochę pieniędzy. Główną inwestycją byłaby jednak praca.

Ponieważ nie można na pewno powiedzieć o wszystkich doradcach finansowych, którzy siedzą naprzeciwko, że są godni zaufania, chciałbym najpierw zasięgnąć opinii tutaj.

Jakie możliwości istniałyby, aby uzyskać kredyt o maksymalnej wysokości 70 000 euro (cena zakupu, opłaty maklerskie, koszty notarialne, remont, spłata BAföG)? Niedawno przeczytałem coś o zawarciu umowy oszczędnościowej mieszkaniowej i wcześniejszym otrzymaniu środków.

Czy istnieje dla osób takich jak ja żadna możliwość pozyskania finansowania z zewnątrz w związku z takim przedsięwzięciem?

I przychodzi mi do głowy jeszcze jedno pytanie. Od dalekich znajomych niedawno usłyszałem, że obecnie budują oni i muszą ciągle udowadniać swojemu bankowi zainwestowane środki, aby otrzymać kolejną wypłatę. Czy to takie powszechne?

Dziękuję z góry za ewentualne odpowiedzi!

Hennes

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Hennes, ten kontrakt oszczędnościowy, odpuśćmy sobie.
To błąd myśleć, że wystarczy po prostu zawrzeć kontrakt oszczędnościowy i wszystko będzie w porządku. Niestety, niektórzy pośrednicy nadal sprzedają to niewinnym klientom.
Jeśli chodzi o Wykonalność, można ogólnie finansować cenę zakupu. A także modernizację podnoszącą wartość.
Jeśli chodzi o koszty dodatkowe związane z zakupem (pośrednik, podatek od nabycia nieruchomości, notariusz), można je sfinansować za pomocą kredytu zastawnego i do tego dorzucić Bafög.
To tylko ogólnie na temat wykonalności.
Inne pytanie brzmi, czy z dochodami rzeczywiście jest dla Pana/Pani korzystne głębiej się w to zagłębiać.
Potrzebne są dodatkowe informacje.
Jak długo Pan/Pani pracuje?
Czy oprócz Bafög są jeszcze inne kredyty?
Co chce Pan/Pani zmodernizować?
Bank nie udzieli Państwu kredytu z marszu bez sprawdzenia.
Teoretycznie w Pańskim przypadku najpierw muszą zostać rozłożone wszystkie koszty - te 70 000 EUR.
Czy potrafisz to zrobić?

Napisany przez Hennes
Dziękuję bardzo za szybką i wyczerpującą odpowiedź!

Spróbuję odpowiedzieć na kilka pytań.

Pracuję od około 15 lat. W międzyczasie studiowałem przez 5 semestrów. Studia musiałem przerwać z powodów rodzinnych. Od 3,5 roku znów pracuję. Jestem w obecnym miejscu pracy od około 1 roku i zamierzam tam zostać, bo mi pasuje. To solidne przedsiębiorstwo o rocznych obrotach w wysokości kilku milionów. Wcześniej zmieniałem pracodawcę 2 razy, ponieważ niektóre rzeczy mi nie odpowiadały.

Dom ma powierzchnię mieszkalną 80 metrów kwadratowych, działka ma prawie 600 metrów kwadratowych, rok budowy to prawdopodobnie około lat 40. Dom o jednym i pół piętrze, budynek wolnostojący jednokondygnacyjny (pewnie kiedyś był stajnią).

Nieruchomość jest obecnie oferowana za 39 000 zł plus prowizja w wysokości około 7%.

Szacowane koszty remontu, które mogę zgrubnie oszacować: okna, ocieplenie dachu, instalacje wodno-elektryczne, wykończenie wnętrza (łazienka, kuchnia itp.). Większość prac wykonałbym sam (oczywiście z wyjątkiem np. instalacji elektrycznej). Ogrzewanie odbywa się poprzez piec na drewno, co powinno pozostać bez zmian. Dlatego nie ma potrzeby wymiany ogrzewania, zwłaszcza że w 3 pokojach nie jest to konieczne.

Oczywiście, jeśli dojdzie do drugiej wizyty, skonsultowałbym się z rzeczoznawcą budowlanym!

Poza długami wynikającymi z nauki, nie mam żadnych innych zobowiązań finansowych. Osiągają one około 8000 euro.

Nigdy nie mieszkałem w mieszkaniu, zawsze w domu (własność rodzinna). Nawet jeśli życie nie jest bajką, nie byłbym szczęśliwy w mieszkaniu.

Mój sposób myślenia jest taki: czy mam płacić miesięcznie 500 € czynszu za mieszkanie 50 m kw., czy zainwestować te pieniądze w nieruchomość...

Dodatkowo, gdyby instalacje, okna itp. zostały wymienione, większość ewentualnych napraw na dłuższy czas byłaby odłożona.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Hennes,

z jakiego regionu (ze względu na dofinansowanie z funduszy państwowych) pochodzisz?

Napisany przez Hennes
Dziękuję za zapytanie.

Pochodzę z regionu Kolonii.

Szczerze mówiąc, w takich sprawach łatwo tracę orientację. Czy jednak przy dofinansowaniach nie trzeba spełnić jakichś wymogów? Na przykład dotyczących ocieplenia itp.? Bo izolacja fasady nie wchodziłaby w grę dla mnie.

Napisany przez NaTwoim13
Prawie się domyśliłem, koza Hennes

Nie, nie mam na myśli środków KfW, mam na myśli środki państwowe.

Wysłałem im prywatną wiadomość.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata