Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: konto dodatkowej inwestycji

Napisany przez diesilke1977
Cześć wszystkim,

moja mama poprosiła mnie o schowanie pieniędzy dla niej na przyszłoroczne większe zakupy, aby ich nie wydała z góry.

Mam osobiste konto, na którym odkładam co miesiąc trochę pieniędzy dla siebie i chciałbym tam umieścić sumę (35000€).
Czy oprócz podatku od zysków kapitałowych, kwoty wolnej od podatku (myslę, ze 801€) i dyspozycji zwolnienia z podatku muszę jeszcze zwrócić uwagę na coś innego, aby uniknąć złego zaskoczenia np. podczas rozliczenia podatkowego?
Takie kwoty są dla mnie nowością :-)

Pozdrawiam i dziękuję z góry

Napisany przez 2titan1981
Otwarcie konta dla Twojej mamy byłoby świetnym pomysłem. Chce przecież mieć dostęp do swoich pieniędzy po pewnym czasie. Co sądzisz o lokacie terminowej na jednorazową kwotę? A może o lokacie terminowej lub lokacie oszczędnościowej, w zależności od tego, jak szybki powinien być dostęp do pieniędzy. To pozwoli uniknąć ewentualnych problemów w przyszłości....

Pieniądze na tym dodatkowym koncie są dostępne bez ograniczeń.
O co chodzi z Jak wygląda sytuacja z lokatami terminowymi przy jednorazowych wpłatach?
Chcę zrobić mamie ten przysługę i zatrzymać te pieniądze. Chcę tylko wiedzieć, czy oprócz przepisów dotyczących podatku od zysków kapitałowych muszę jeszcze o coś zadbać.

Wasza matka chce po prostu bezpiecznie ulokować pieniądze, aby następnie ponownie z nich skorzystać. Dlaczego więc przez was? Problemem jest to, że tak naprawdę nie daje wam pieniędzy, a odsetki za to musiałaby również otrzymać, a jeśli również tam ulokujecie pieniądze, stanie się to niejasne... Nawet dla urzędu skarbowego, który na pewno chciałby wiedzieć, dlaczego wasza matka nie lokuje pieniędzy na swoje imię... lokata terminowa byłaby opcją, która uniemożliwiłaby wam wcześniejszy dostęp do pieniędzy. Takie konto lokaty terminowej można również prowadzić na imię matki. Kiedy środki stają się wymagalne, zostaną one automatycznie przelane z powrotem na konto początkowe, w zależności od rodzaju konta.
Zalety:
# brak konieczności skomplikowanych obliczeń
# czysto dla urzędu skarbowego
# można samodzielnie wykorzystać osobistą kwotę wolną od podatku
# pieniądze są bezpiecznie chronione przed przedwczesnym dostępem.

Czy urząd skarbowy interesuje się wysokością konta bankowego?
Czy raczej tylko o dochody (odsetki) itp.?

Chodzi po prostu o akt administracyjny polegający na utworzeniu / złożeniu wniosku o nowe konto

Najprostszą i zapewne najlepszą odpowiedź będzie w stanie udzielić odpowiednie urząd skarbowy.

Decyzja administracyjna, gdy skarbówka ma na oku, jest znacznie bardziej skomplikowana niż otwarcie konta depozytowego. W wielu bankach, w których jesteś klientem, wystarczy jedno telefon, e-mail lub przelew pieniędzy na konto depozytowe. Jeśli masz dostęp do bankowości internetowej, możesz to łatwo załatwić nawet z domu. Przy nowym koncie można otworzyć konto depozytowe także za pomocą procedury Postident.

Każdy jednak może sam zdecydować, co jest bardziej pracochłonne.

OK. A jeśli teraz moja mama otworzy konto.
Poza podatkiem Belki, na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę?

Jeśli tak zrobi, w banku, który uwzględnia podatek od dochodów kapitałowych i osiągnięto już limit zwolnienia, bank pobiera podatek. Jeśli nie, to nie.

Należy tylko upewnić się, że pieniądze będą ponownie dostępne w odpowiednim terminie. Ponieważ pieniądze są na nazwisko matki, nie trzeba zwracać uwagi na więcej niż w przypadku własnych kont, którymi się samemu zarządza.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata