Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Doświadczenie OLB

Napisany przez Schulze
Chciałbym podzielić się tutaj moimi doświadczeniami z OLB.

W 2014 roku sfinansowałem Dom przez OLB.
Niestety teraz drogi mojej partnerki i moje się rozeszły.
Wiem, że finansowanie powinno zawsze być wykonalne tylko przez jedną osobę. W zasadzie tak jest... jednak tylko z dużymi ograniczeniami.

Już dwukrotnie byłem u swojego doradcy, aby znaleźć rozsądne rozwiązanie.

1. Przekazanie mojego finansowania przy sprzedaży. Wynik: Prawnie niemożliwe.

2. Redukcja mojego miesięcznego obciążenia. Wynik: niemożliwe.

3. Sprzedaż osobie, która zobowiąże się sfinansować Dom przez OLB, aby ewentualnie zaoszczędzić odsetki przedterminowe (ok. 15 000 €). Wynik: niemożliwe. Oświadczenie: OLB nie umarza odsetek przedterminowych.
Jaka jest w tym wada dla OLB?

4. Wprowadzenie inwestora do finansowania. Wynik: niemożliwe.

Członek rodziny (osoba z punktu 3) sfinansował 3 nieruchomości przez OLB. Na szczęście do tej pory nie miał potrzeby żadnej pomocy ani wsparcia. Miałem nadzieję, że zostanę potraktowany z pewną elastycznością. Jestem głęboko rozczarowany i bezradny.

Jakie są wasze doświadczenia z OLB?
Czy ktoś ma dla mnie jakiś wskazówkę?
Dziękuję

Napisany przez florianmeier
W tych trudnych czasach żadne banki już nic nie rozdają.
Umowy zostały zawarte, a banki powinny być odpowiednio zrefinansowane.
Jedyne, gdy grozi upadłość i Dom zostaje zalewany uchodźcami, wtedy mogę sobie wyobrazić...

Napisany przez Schulze
Chcę niczego nie mieć za darmo!

W moich propozycjach OLB miałby jedynie lekki nakład administracyjny.

Ewentualne opłaty za zmiany itp. zapłaciłbym bez wahania. Jasne!!!

Jestem po prostu rozczarowany tak dużą ignorancją.

Mogę powiedzieć, że OLB nie jest godne polecenia. Wręcz przeciwnie, będę aktywnie odradzał OLB w przyszłości.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Schulze,

jaka jest stopa procentowa, jaką oferujesz? Jaki był poziom obciążenia kredytowego i jak długo trwa okres konsolidacji oprocentowania?

Napisany przez Schulze
Cześć Noelmaxim,
pożyczka wynosi 185.000,00 euro, oprocentowanie wynosi 2,78% i jest stałe do 30.06.2029 roku.

Napisany przez NaTwoim13
Pomimo faktu, że istnieje inne rozwiązanie, czy odsetki przedterminowe zostały obliczone poprawnie? Czy posiadasz opcje zmiany stopy spłaty kapitału i dodatkowej spłaty? Czy mimo, że to z 2014 roku, sprawdzałeś już wartość rezerwy hipotecznej?

Jaka jest wartość domu?

Napisany przez Schulze
Noelmaxim,

z góry dziękuję za odpowiedzi i pytania.

Finansowanie obejmuje wpłacanie na konto oszczędnościowe budowy mieszkań. Dlatego moim zdaniem zmiana stopy spłaty nie jest możliwa. Czy tak?

Zgodnie z umową mogę dokonać dodatkowej spłaty w wysokości 10%. Mam wrażenie, że pamiętam, że mój doradca powiedział mi, że mogę spłacać nieograniczoną ilość.

Jeszcze nie sprawdziłem WRB.
Dotychczas nie miałem z tym do czynienia.

Edytuj: Szacuję wartość domu na 170.000 - 180.000 euro

Napisany przez NaTwoim13
Och, pełne finansowanie?

Jednakże 10% praw do dodatkowej spłaty muszą odnosić się do kredytu hipotecznego, a nie wpłat - wtedy nazywa się to dodatkowymi wpłatami - na konto oszczędnościowe, ponieważ wzięli Państwo kredyt ratalny na korzyść umowy oszczędnościowej przeciwstawionej kredytowi budowlanemu! Możliwość nieograniczonej spłaty jest mało prawdopodobna, odnosi się raczej do kredytu budowlanego po alokacji za 14 lat.

Zawsze tego nie rozumiem, proszę mi to wybaczyć, nie jest Pan jedyną osobą na tym polu. Podpisali Państwo umowę kredytową na cel życiowy o wartości 180 000 euro w 2014 roku, ale już po dwóch latach nie wiedzą Panowie, co jest możliwe, a co nie jest, a raczej ich odpowiedzi pokazują mi, że w ogóle nie wiedzą, co podpisali. Nie traktujcie tego osobiście, nie mam złych zamiarów, ale taka sytuacja mnie irytuje, naprawdę.

Jeśli chcą, mogą przesłać mi umowę drogą mailową, przeanalizuję warunki i spróbuję znaleźć rozwiązania, jednocześnie bezpłatnie sprawdzę WRB, możliwe, że rozwiązanie znajdzie się bardzo szybko. Ponieważ umowa pochodzi z 2014 roku, druga opcja jest raczej mało prawdopodobna, ale czasami nawet nie można sobie wyobrazić, jak głupie mogą być banki. Dodatkowo byłoby satysfakcjonujące, gdyby można było pokonać bank ich własnymi metodami, skoro sami wydają się aż tak uparci i nieelastyczni, chociaż nie musieliby nimi być. W przeciwnym razie ważne jest znalezienie sposobu komunikacji z bankiem, który ułatwi wszystkim stronom postępowanie z Państwa nieszczęśliwą i nieprzewidywalną sytuacją oraz przestrzeganie zobowiązań.

Napisany przez Schulze
Naprawdę nie mam nic przeciwko Panu/Pani.

Czasami podejmuje się takie projekty z naiwnością, polegając na swoim doradcy.

W tamtych czasach miałem dużo stresu związanego z pracą i spędzałem dużo czasu za granicą.

Niestety, teraz nic mi nie da, jeśli będę sobie wyrzekał i uważał się za głupca.

Prześlę Panu/Pani mój kontrakt pocztą elektroniczną.

Bardzo dziękuję!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata