Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: umowa o rozwiązanie stosunku pracy

Napisany przez financebroke
Cześć,

do tej pory pracowałem w średniej wielkości firmie, obecnie sytuacja staje się napięta, w branży, w której pracuję, ogólnie patrząc na przyszłość, wygląda to raczej słabo. (Dostawca do branży motoryzacyjnej) Nastroje na naszej lokalizacji obecnie się psują, obecnie budowany jest nowy obiekt, który (to jeszcze nie jest potwierdzone) prawdopodobnie ma nas zastąpić w 2018 roku, czyli jeszcze pozostałyby 2 lata.

Do końca 2017 roku pracownikom na naszej lokalizacji zagwarantowano, że ich stanowisko pracy jest bezpieczne. Niemniej jednak pierwsze rozmowy już trwają, a pierwsze propozycje rozwiązania umowy zostały już złożone... także mnie. Co to jest umowa o rozwiązaniu - dotąd nie wiedziałem, bo po raz pierwszy znalazłem się w takiej sytuacji - w międzyczasie mogłem się o tym dowiedzieć.

Pierwsza rozmowa odbyła się w zeszłym tygodniu, zaproponowano mi natychmiastowe zakończenie stosunku pracy w zamian za uzyskanie dość hojnej odprawy. Teraz zadaje sobie pytanie, od czego zależałoby dla was to podpisanie takiej umowy czy nie.

Myślę, że moje stanowisko, podobnie jak wiele innych, zostanie zlikwidowane po ukończeniu nowej fabryki i nie będzie ponownie obsadzone. Więc i tak musiałbym w 2018 roku poszukać pracy. Jak to wszystko będzie wyglądać w życiorysie? Czy mogłoby na mnie negatywnie wpłynąć, gdybym podpisał i od razu złożył podanie o pracę?

Dziękuję za Waszą radę, pozdrowienia

Napisany przez MagicMike
Cześć financebroke,

miałbym to zależne od proponowanej mi sumy. Ponadto poleciłbym Ci już teraz zacząć szukać nowej posady. Może uda Ci się szybko coś znaleźć i wtedy nawet skorzystasz na całej sytuacji.

Pozdrawiam

Mike

Napisany przez Daukind
Jaka będzie odprawa? Na pewno nie przyjąłbym nic poniżej pełnego miesięcznego wynagrodzenia za każdy rok stażu pracy. Raczej sugeruję dwumiesięczne wynagrodzenie za każdy rok. Proszę również pamiętać, że w przypadku rozwiązania umowy zazwyczaj oczekuje się 3-miesięcznego okresu blokady z Urzędu Pracy.

Jeśli jesteś względnie pewny, że stracisz pracę w 2018 roku, radzę zacząć szukać nowej pracy i podpisać jak najwyższą umowę o rozwiązanie zatrudnienia, jak tylko nowa oferta będzie pewna. Dziś zmiana pracy w CV nie jest już problemem. Ważne jest dobre świadectwo.

Napisany przez xlarge
Do uzyskania informacji na temat odpraw pieniężnych polecam te dwie strony internetowe:
https://der-privatier.com/ i https://www.abfindunginfo.de/kundigun...abfindung.html

Znajdziesz tam wiele interesujących informacji dotyczących metody piątego, dyspozycyjnego roku itp.

Pomimo otrzymania odprawy w wysokości 2 rocznych wynagrodzeń brutto z powodu przeniesienia jej na kolejny rok (przy prawie zerowym dochodzie z innych źródeł)
oraz korzystania z możliwości podatkowych (np. Rürup-Rente) zapłaciłem mniej niż 10% podatku dochodowego za cały rok.
Gdybym pracował przez ten rok, musiałbym zapłacić ponad 40% - więcej niż miałbym dodatkowo do dyspozycji netto.
Lubię pracować - ale nie za darmo.
Dzięki temu mogłem przez cały rok zajmować się dziećmi.

Napisany przez Philtrat
Cześć financebroke,

pytanie brzmi, co jeszcze chcesz zrobić? Dlaczego chcesz czekać? Przyjmij zwolnienie i poszukaj czegoś nowego, jeśli już zbliża się koniec.
Możesz także poprosić o wpisanie w życiorys, że zakład jest zamykany, a ty opuszczasz firmę z tego powodu. Wtedy nie musisz nic tłumaczyć i możesz skorzystać ze swojej dodatkowej zapłaty.

Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata