Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansować w całości zakup własnego mieszkania/domu?

Napisany przez PaTe87
Cześć wszystkim, mamy szansę kupić Dom moich rodziców z 1998 roku, w dobrej lokalizacji, w świetnym stanie, 450 m2, z czego 140 m2 to powierzchnia mieszkalna, za 200 000 euro. Mamy syna w wieku 15 miesięcy, a drugie dziecko ma przyjść na świat na początku września. Zarówno ja, jak i moja żona mamy stałe zatrudnienie. Moja żona pozostaje na urlopie rodzicielskim do lipca 2019 roku i otrzymuje miesięcznie 360 € netto do końca tego okresu. Zarabiam co miesiąc co najmniej 4000 euro brutto w klasie podatkowej 3. Do tego dochodzi jeszcze dodatek mieszkaniowy. Teraz nadeszła ta szansa niespodziewanie, a my mamy tylko około 5000 € własnego kapitału, inwestowanie nie opłaca się ze względu na oprocentowanie. Ponadto spłacamy nasz samochód miesięcznie 350 € do lipca 2017 roku, chcielibyśmy wziąć go pod uwagę w finansowaniu. Poza tym żadnych innych specjalnych wydatków nie mamy. Tylko standardowe rzeczy jak 400 € na gospodarstwo domowe, ubezpieczenia, telefon, czynsz (z czynszem 750 €).

Teraz moje pytanie:
Czy byłoby możliwe/sensowne sfinansowanie w całości? Chcielibyśmy naprawdę kupić ten Dom, ale nie chcemy się zadłużać. Słyszałem także, że pewne koszty mogą zniknąć, bo jestem krewnym pierwszego stopnia...
Jesteśmy wdzięczni za każdą pomocną wskazówkę...

Napisany przez NaTwoim13
Cześć PaTe87,

jeśli kupują od rodziców, nie ma podatku od nabycia nieruchomości. Ponadto, przy zakupie w rodzinie można przyjąć rzeczywistą wartość nieruchomości, co samo w sobie może zrekompensować brakujący kapitał własny.

Kwota brutto nie jest istotna, liczy się dochód netto.

Na podstawie dotychczasowych informacji, wydaje się możliwe otrzymanie pozytywnej opinii kredytowej.

Z jakiego regionu pochodzą - ze względu na programy pomocowe oferowane przez poszczególne kraje?

Napisany przez PaTe87
Dobry wieczór, jesteśmy z NRW, okręgu Borken.

Więcej informacji uzupełnię jutro, dotyczących właścicieli, obciążeń hipotecznych itp...

Napisany przez NaTwoim13
Ważne jest oszacowanie wartości nieruchomości, aby dowiedzieć się, ile nieruchomość faktycznie jest warta. Następnie porównuje się potrzebę finansowania, co daje poziom obciążenia hipotecznego, który jest decydujący dla pozytywnej opinii kredytowej i warunków generowania odsetek.

Hipoteki nie są istotne, ponieważ w związku z transakcją będą musiały zostać skasowane, ponieważ Dom musi zostać sprzedany bez obciążeń w dziale 3.

Napisany przez PaTe87
Najpierw dziękuję za szybką odpowiedź. Biorę to pod uwagę i dam znać. <
> <
> Pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13
Bez problemu, chętnie pomogę, napisz po prostu, jeśli potrzebujesz pomocy.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Generalnie pełne sfinansowanie ceny zakupu i dodatkowych kosztów zakupu (tylko opłata notarialna tutaj) zawsze jest droższe niż tylko sfinansowanie ceny zakupu. Koszty dodatkowe związane z zakupem prawdopodobnie pokrywasz z własnych środków. W rezultacie skorzystasz z najlepszych warunków finansowania budowy.

Napisany przez orderianer
Pełne sfinansowanie jest z pewnością możliwe w Państwa przypadku. Ważne jest, żeby Państwa podstawą finansowania, czyli stałe dochody, były wystarczające.
Oprocentowanie kredytów budowlanych jest obecnie na historycznie niskim poziomie i ze względu na rozwój rentowności obligacji zastawnych i obligacji skarbowych, prawdopodobnie pozostanie stosunkowo korzystne warunki finansowania w następnych miesiącach. Więcej informacji można znaleźć na stronie https://www.bauzinsen.com/vollfinanzierung.html
Rozsądne jest wybranie długiego okresu kredytowania i wysokiej stopy spłaty (najlepiej 2% lub więcej). Długi okres kredytowania chroni Państwa przed nagłym wzrostem oprocentowania przy refinansowaniu. Fundacja Warentest w swoim badaniu wykazała duże różnice w ofertach kredytowych poszczególnych dostawców, z różnicami w oprocentowaniu dochodzącymi w ostatecznym rozrachunku do 40 000 euro. Pośrednicy kredytów hipotecznych osiągnęli najwyższe wyniki.

Napisany przez PaTe87
Cześć wszystkim,

Aktualnie siedzę u mojej mamy i rozważam różne warianty, zobaczymy co o tym sądzicie...
Sytuacja wyjściowa: Wartość nieruchomości ok. 230 000 €, cena zakupu 200 000 €

Na początek krótka informacja. Mój ojciec zmarł w 2001 roku, jest nas trójka dzieci. Ja i mój brat zrzekliśmy się naszych praw dziedziczenia na rzecz mojej mamy. Moja siostra także jest zatem jeszcze w księdze wieczystej. Jeśli obliczyłem wszystko dobrze, to moja siostra ma 8,5%, a moja mama 91,5%.

Teraz tak się składa, że mama ma jeszcze 2 kredyty hipoteczne w bankach zapisane w księdze wieczystej, jeden w wysokości ok. 94 000 €, drugi w wysokości 25 000 €.

Nasza gra myślowa wygląda następująco: aby nie musieć zbyt wiele pożyczać pieniędzy, mama miałaby mi sprzedać 50% domu. Sugeruje, żebym wziął wtedy kredyt na 80 000 €, oddając ten pieniądz jej, a także nadal nieoficjalnie opłacał oba jej kredyty... czyli przekazywał jej pieniądze, a ona je dalej spłacała. Mama wyprowadziłaby się stąd i wynajmowała mieszkanie. Oczywiście wszystko byśmy zawarli notarialnie...

Była to tylko taka luźna myśl, co na to eksperci?

Pozdrawiam

Mortgage oficjalnie kontynuowany... dlaczego nie porozmawiacie z bankami i rozwiązać kwestie hipotek, a następnie zacząć od nowa pod Waszym nazwiskiem. Odpowiedniość odstępnego powinna być negocjowalna w kontekście nowego kredytu budowlanego. Rozwiązanie euro wydaje mi się trochę nieczyste, kto wie, co przyniesie przyszłość…

Napisany przez BenniG
Twoja matka ma więc jeszcze kredyty w wysokości 119 000 €, ale tylko 41,5% domu (100% 286 747 €). Jednocześnie kupujesz 50% za 80 000 €.
Czy banki hipoteczne się zgodzą?

Co się stanie, jeśli twoja matka umrze przed przekazaniem tych 41,5%, czy wtedy każdy odziedziczy 1/3 z tych 41,5%, chociaż już spłaciłeś 80% pozostałego kredytu hipotecznego?

Bingo, tak się nie da!

Napisany przez PaTe87
Znowu dziękuję za szybkie odpowiedzi.

Jestem z wami całkowicie zgodny, moja żona i ja też uważamy, że lepiej byłoby zacząć od czystej i jasnej sytuacji.
Wydaje mi się, że mojej matce chodzi o odstępną w wysokości około 17 000 €.... ale chyba słyszałem o zmianie wierzyciela, może to również byłaby opcja...

swoją drogą... dla nas to zupełna nowość, w przyszłym tygodniu mamy 3 spotkania w różnych bankach, tam wszystko dokładnie nam wyjaśnią.

Postarajcie się nie podpisywać nic na pierwszym spotkaniu w banku i w razie pytań może udajcie się do doradcy konsumenckiego, zazwyczaj są dobrze zaznajomieni w tej dziedzinie. Trzymam kciuki!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Dobrym pomysłem jest odwiedzenie kilku banków i wysłuchanie propozycji neutralnie. Warto również robić notatki i od samego początku jasno sygnalizować, że nie ma się zamiaru od razu podpisywać, lecz chce się dokładnie zorientować.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata