- śr lut 24, 2016 9:19 pm
Cześć wszystkim, mamy szansę kupić Dom moich rodziców z 1998 roku, w dobrej lokalizacji, w świetnym stanie, 450 m2, z czego 140 m2 to powierzchnia mieszkalna, za 200 000 euro. Mamy syna w wieku 15 miesięcy, a drugie dziecko ma przyjść na świat na początku września. Zarówno ja, jak i moja żona mamy stałe zatrudnienie. Moja żona pozostaje na urlopie rodzicielskim do lipca 2019 roku i otrzymuje miesięcznie 360 € netto do końca tego okresu. Zarabiam co miesiąc co najmniej 4000 euro brutto w klasie podatkowej 3. Do tego dochodzi jeszcze dodatek mieszkaniowy. Teraz nadeszła ta szansa niespodziewanie, a my mamy tylko około 5000 € własnego kapitału, inwestowanie nie opłaca się ze względu na oprocentowanie. Ponadto spłacamy nasz samochód miesięcznie 350 € do lipca 2017 roku, chcielibyśmy wziąć go pod uwagę w finansowaniu. Poza tym żadnych innych specjalnych wydatków nie mamy. Tylko standardowe rzeczy jak 400 € na gospodarstwo domowe, ubezpieczenia, telefon, czynsz (z czynszem 750 €).
Teraz moje pytanie:
Czy byłoby możliwe/sensowne sfinansowanie w całości? Chcielibyśmy naprawdę kupić ten Dom, ale nie chcemy się zadłużać. Słyszałem także, że pewne koszty mogą zniknąć, bo jestem krewnym pierwszego stopnia...
Jesteśmy wdzięczni za każdą pomocną wskazówkę...
Teraz moje pytanie:
Czy byłoby możliwe/sensowne sfinansowanie w całości? Chcielibyśmy naprawdę kupić ten Dom, ale nie chcemy się zadłużać. Słyszałem także, że pewne koszty mogą zniknąć, bo jestem krewnym pierwszego stopnia...
Jesteśmy wdzięczni za każdą pomocną wskazówkę...