Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Bezpłatna zmiana ubezpieczenia

Napisany przez Snoop
Cześć,

do tej pory nie znalazłem niczego na temat tego przypadku, ale przyznaję, że szukałem tylko powierzchownie. Jeśli temat został już omówiony, proszę o odesłanie do wątku.

Poniższy przypadek:

W 2014 roku miałem klasę bezszkodową 10. W tym roku miałem wypadek i zostałem zgodnie z tabelą recesji ubezpieczenia zdegradowany do klasy SF 4 w 2015 roku. W 2016 roku miałem dostać SF 5 w obecnym ubezpieczeniu. Jednak zdecydowałem się zmienić na koniec roku i w nowym ubezpieczeniu podałem SF 5 - ponieważ taki miałem otrzymać w poprzednim ubezpieczeniu (nieświadomie). Dzisiaj nowe ubezpieczenie informuje mnie, że w 2016 roku zostanę zaklasyfikowany do klasy SF 1 (faktycznie się zgadza, ponieważ od 2015 roku jestem znowu całkowicie bezszkodowy).

Czy to normalne? Dotychczas myślałem głównie o klasach bezszkodowych i nie zwracałem uwagi na rzeczywiste lata. Często zmieniałem ubezpieczyciela, więc może to stać się dość skomplikowane (jeśli nagle wydarzyły się więcej wypadki)...

Dzięki za odpowiedzi!

Snoop

Napisany przez katalog49
Nowy ubezpieczyciel musiałby przejąć SF 5, jeśli stary ubezpieczyciel potwierdzi SF 4 i bezzakłóceniowy przebieg w 2015 roku.

Czy miałeś może specjalne sklasyfikowanie w starym ubezpieczycielu? To wyjaśniłoby ten proces. W przeciwnym razie musisz zapytać poprzedniego ubezpieczyciela, co potwierdzili nowemu ubezpieczycielowi.

Napisany przez BenniG
Czy możliwe jest, że obie ubezpieczalnie mają różne warianty cofania zniżek?
Twoje stare ubezpieczenie cofa się z SF10 do SF4 po jednej szkodzie,
twoje nowe ubezpieczenie cofa się z SF10 do SF1 po jednej szkodzie.

Albo podałeś jedną szkodę w zeszłym roku i ubezpieczenie obniżyło do SF4. SF4 i jedna szkoda dają SF1.

Napisany przez katalog49
To nie może być powodem. Poprzedni ubezpieczyciel zastosował przesunięcie w dół od 1.1.2015 r. Jednak tutaj chodzi o klasę SF na dzień 1.1.2016 r. Ubezpieczyciele nie przeliczają ponownie klasy zniżek. Przejmują klasę SF podaną przez poprzedniego ubezpieczyciela. Skąd pomysł, że ubezpieczyciel z klasy SF 4 w przypadku szkody cofnie do klasy SF 1?

Napisany przez Snoop
Cześć!

Specjalne oszacowanie to niestety właściwe słowo kluczowe. Miałem SF 8 dla drugiego samochodu (=pierwszego samochodu) i później, po dwóch miesiącach, zarejestrowałem pierwszy samochód. Specjalne oszacowanie pozostało jednak i właśnie to nie zostaje potwierdzone przy zmianie ubezpieczyciela.

Teraz muszę zobaczyć, jak przywrócić klasę SF dla pierwszego samochodu.

Dzięki i pozdrawiam
Snoop

Napisany przez BenniG
Czy w takim razie nie możesz nawet przenieść zniżki SF8 do SF10 z pierwszego pojazdu? Czy może ostatnio został on ubezpieczony w 2013 roku, co spowodowało utratę tych zniżek?

Napisany przez katalog49
 @BenniG: Teraz trzymaj się z dala od tego. Nie wprowadzaj pytającego w błąd. Przepraszam, ale naprawdę nie masz pojęcia.

Powiedz mi, dlaczego SFR ma zostać unieważnione, gdy umowa nie obowiązywała od 2013 roku?

I nie odpowiedziałeś także na kolejne pytanie dotyczące obniżki klasy ryzyka.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata