Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Alternatywa easyCredit 8,5%? Finansowanie samochodów i umowa o pracę na czas określony.

Napisany przez iPhoneDan
Witajcie razem,

natknąłem się na to forum i mam nadzieję, że mi tu pomożecie.
W styczniu ukończyłem moje szkolenie na informatyka branży IT i otrzymałem tymczasowy kontrakt zastępczy w tej samej firmie.
Firma powiedziała mi, że jest bardzo zadowolona ze mnie i chciałaby mnie zatrudnić na stałe. Jednakże musi to zostać zatwierdzone poprzez generację stanowiska, tzw. headcount, oraz przez firmę-matkę.
Krótko mówiąc, ukończyłem szkolenie w firmie i mam szansę na zatrudnienie, aczkolwiek czasowo do 31.07.2016 roku. Być może nawet dłużej.

Mimo wszystko będę aplikować na inne stanowiska i porównywać oferty, aby wybrać tę najlepszą.
Oczywiście wynagrodzenie nie byłoby decydujące, ponieważ czuję się dość dobrze w dotychczasowej firmie.

Od około 5 lat mieszkam z moją dziewczyną. Podczas czasu nauki zawodu przekazałem jej 170 € miesięcznie na czynsz. Nie przelewałem jej tego, lecz wręczałem osobiście.

Teraz, kiedy mam już ukończone kształcenie zawodowe i wreszcie mogę rozpocząć pracę zawodową, a moja dziewczyna chciałaby od czasu do czasu jeździć ze mną, planujemy zakup auta. Przydałoby się również auto na ewentualne rozmowy kwalifikacyjne. Dlatego chciałem wziąć kredyt w wysokości od 15 000 do 18 500 €.

Moja dziewczyna była w swoim banku (Sparkasse), niestety nie uzyskała pożyczki ze względu na koszty utrzymania (czynsz, prąd, telefon komórkowy). Trinkgeld (napiwki) oczywiście nie jest regularnym dochodem).
Dlatego poszedłem do swojego banku i zapytałem. Ku mojemu zdziwieniu mogłem otrzymać kredyt bez problemu. (Volksbank) nie potrzebuję żadnego poręczyciela i nie muszę zastawić tytułu własności pojazdu. Jednak haczyk tkwi w tym, że roczne oprocentowanie rzeczywiste wynosi 8,5% oferowane przez easyCredit.

Ten procent wydaje mi się zbyt wysoki. Proszę mnie pouczyć. Mimo wszystko przeprowadziłem porównania w internecie, gdzie u różnych dostawców wyświetla się roczne oprocentowanie rzeczywiste w wysokości od 3,99 do 5,99%. Jednakże nie spełniam wymagań u niektórych z nich.

1.) pożyczka ratalna powinna być możliwie jak najdłuższa, od 72 do 84 miesięcy. Oznacza to, że niektórzy dostawcy odpadają, ponieważ okres nie mieści się w okresie czasowym kontraktu.
2.) Moje wynagrodzenie z lutego 2016 zawierało jeszcze część wynagrodzenia stażysty. Ukończyłem naukę 13.01.2016.

Moje obecne dochody wynoszą 1300 euro netto. Od obecnego pracodawcy otrzymuję również bilet kolejowy Ticket2000 oraz oszczędności pracownicze (VWL) w wysokości 30 euro. Co oznacza, że dochody wynoszą 1400 euro.
Na liście wydatków znajdują się zakupy, abonament telefoniczny, łącze internetowe oraz ubezpieczenie motocykla. Brak jest czynszu ani opłat za prąd.

Z moją dziewczyną ustaliliśmy, że zamiast płacić jej czynsz, mogę przeznaczyć te środki na spłatę kredytu samochodowego. Jeśli dołożę coś od siebie, jestem gotów płacić około 300 euro.
Oczywiście moje aktualne zatrudnienie nie jest pewne. Może to być czynnik decydujący, niemniej doświadczenie pokazuje, że dzisiaj coraz częściej otrzymuje się czasowe umowy o pracę. W takim przypadku problem zaczekania by zniknął. Jeśli znalazłbym nową pracę, byłaby to w najgorszym przypadku również tylko czasowa. Jeśli byłbym bez pracy, czego nie przewiduję, ale należy się tego spodziewać, spłata rat nadal nie stanowiłaby problemu.

Oczekiwanie na zebranie wystarczających środków nie wchodzi w grę, ponieważ pilnie potrzebuję samochodu.

Dlatego moje pytanie do was. Czy powinienem skorzystać z oferty banku easyCredit czy też, ponieważ wygląda na to, że jestem kredytowalny, próbować w innych bankach? Być może bezpośrednio w internecie, aby znaleźć najlepsze oprocentowanie, nie musząc chodzić od banku do banku?

Obawiam się, że jeśli złożę kilka zapytań (nie wniosków kredytowych, lecz warunków kredytowych), to w końcu, jeśli nie znajdę dostawcy, moje główne banki również nie będą dostępne. Patrząc na 6-7 lat i 4000-5000 € odsetek przy 8,50%, choć nie są to małe kwoty, ale na pewno stanowią możliwość zakupu auta już teraz.

Dziękuję za przeczytanie mojej historii życiowej. Będę wdzięczny za wasze doświadczenia, porady i wskazówki.

Pozdrawiam Dan

Re: Alternatywa easyCredit 8,5%? Finansowanie samochodów i umowa o pracę na czas określony.

Napisany przez BenniG
Cześć, na was bym uważał: finansowanie auta na ponad 6 lat. Co zrobicie, gdy za 3 lata zechcecie lub będziecie musieli mieć inne auto? Co się stanie, jeśli auto ulegnie całkowitemu zniszczeniu, a otrzymacie zwrot, który jest niższy niż pozostały dług kredytowy? Dlaczego nie przyjechać na lato motocyklem, a potem kupić auto z ligi 5000 € na zimę? Zapytaj przyjaciół lub rodziny o podwózkę na te kilka wymaganych przejazdów!

Napisany przez Daukind
Dlaczego w pierwszym prawdziwym roku pracy potrzebujesz samochodu za 18 000 euro?

Napisany przez iPhoneDan
To są argumenty, których nie mogę odrzucić.
Mimo to, na początku chciałem wynająć samochód. Jednak szybko porzuciłem ten pomysł, ponieważ nie chcę nowego samochodu.

Samochód za 5000€ kosztowałby tyle samo co jeden za około 18000€, w obu przypadkach należałoby wziąć kredyt.

Chciałbym mieć samochód, który nie wymagałby dużych napraw ani nie był tuż przed tym, aby stać się pojazdem warsztatowym. Niestety, taka sytuacja może przydarzyć się przy każdym samochodzie.
W przypadku easyCredit mogę zachować dokument pojazdu, co oznacza, że mogę go sprzedać w dowolnym momencie.
Nie można uniknąć wypadków, ale samochód byłby dobrze ubezpieczony, a różnica byłaby tego warta.

Utrzymanie się na motocyklu przez całe lato niestety nie stanowi alternatywy. Zakupy / Obowiązki / Pogoda i oczywiście trasa to wszystko czynniki, które niestety przemawiają przeciwko motocyklowi 125cc z 1997 roku. Nawet nie użyłbym go do dojazdów do pracy, tylko na krótkie trasy.

Na podstawie dotychczasowych odpowiedzi wydaje się, że dotychczasowa oferta jest najlepsza.
Masz może jakieś dodatkowe wskazówki lub pomysły?

Napisany przez HansDieter
Znałbym teraz jako wskazówkę tylko ING-Diba
Dla nich aktualna stopa kredytu samochodowego wynosi obecnie 3,33%. Dodatkowa spłata jest zawsze możliwa i łatwa, można po prostu je przelać na konto kredytowe. Tytuł własności pojazdu pozostaje również u kredytobiorcy, bank dostarcza jedynie kopię umowy sprzedaży, aby można było potwierdzić, że pieniądze zostały faktycznie przeznaczone na zakup samochodu.

Nawet jeśli to nie dotyczy ubezpieczeń: Przy Leasingu lub finansowaniu bez wkładu własnego lub z niewielkimi wpłatami oraz długim okresem trwania warto rozważyć dodanie do ubezpieczenia samochodu pakietu zabezpieczenia GAP. Oczywiście to wiąże się z dodatkowym kosztem, ale w przypadku uszkodzenia całkowitego lub kradzieży pojazdu, pokrywa różnicę między wartością rynkową od ubezpieczyciela a pozostałym saldem u banku.
Bo jeśli kupisz samochód za 20 000 € bez wkładu własnego i po 1,5 roku spłacisz np. tylko 5000 €, a wartość rynkowa pojazdu wynosi 13 000 €, pozostaniesz z pozostałymi 2000 €. Bank oczywiście chce odzyskać swoje 15 000 € z długu, nawet jeśli ubezpieczyciel wypłaca tylko 13 000 €.
Skutkiem tego jest, że samochód zniknie, nie będziesz miał już wartości majątku, a mimo to będziesz miał długi w wysokości 2000 € i pozostaniesz bez pojazdu.
Gdy wpłacasz 5000 € i kupujesz samochód za 20 000 € na kredyt w wysokości 15 000 €, ryzyko to jest oczywiście zdecydowanie mniejsze lub może już nie istnieć, zwłaszcza jeśli wkład własny przy zakupie jest znacznie wyższy

Napisany przez iPhoneDan
Cześć HansDieter,

bardzo dziękuję za wskazówkę! Czy mógłbyś mi powiedzieć, czy w moim przypadku wniosek miałby szansę powodzenia?
W omawianym przypadku chodzi o kryteria związane z okresem trwania umowy czasowej.

Dziękuję

Widziałem właśnie:

Kredytobiorca/kredytobiorcy są pełnoletniKredytobiorca/kredytobiorcy działają na własny rachunekKredytobiorca/kredytobiorcy mają swoje stałe miejsce zamieszkania w NiemczechKredytobiorca/kredytobiorcy mają niemieckie qweqweqweq2Kredytobiorca/kredytobiorcy mają dobrą zdolność kredytową i brak negatywnych wpisów w rejestrze SCHUFAW przypadku składania wniosku z drugim kredytobiorcą, obaj wnioskodawcy muszą mieszkać pod tym samym adresemWymagane dokumenty: Kopie ostatnich 3 wypłat lub rozliczeń wynagrodzeńKredytobiorca/kredytobiorcy zrzekają się odpłatności za aktualne i przyszłe wypłaty wynagrodzeń

Oznacza to, że muszę dostarczyć raz potwierdzenie wynagrodzenia po ukończeniu nauki zawodu, raz połowę wynagrodzenia za naukę zawodu oraz w grudniu pełne potwierdzenie wynagrodzenia jako praktykant. Na szczęście jest tam napisane od kiedy pracuję tam.
Mimo to trochę dziwne dostarczać 3 różne dokumenty

W przypadku Banku Creditplus wymagania są już lepsze.

Wymagane dokumenty: Kopie ostatnich 2 wypłat lub rozliczeń wynagrodzeń oraz pełne wyciągi bankowe z ostatnich 4 tygodni

Nie wiem jednak, czy polecilibyście ten bank. Tak samo jak Bank of Scotland

Napisany przez Suxxess
Chcesz zadłużyć się na tyle wysoko w młodym wieku, aby kupić sobie prawie nowy samochód? I to w trakcie okresu próbnego? Tak zaczynają się kariery dłużników!
Bardzo dobrze przemyśl to, czy chcesz tak mocno zadłużyć się na samochód, który szybko traci na wartości!

W młodym wieku robi się to następująco:
Kupuje się używany samochód z możliwie nowym przeglądem technicznym za 2-3 tysiące euro. Wtedy wystarczy ubezpieczenie OC lub autocasco. W ten sposób można się obejść przez dwa lata lub dłużej.
Jeśli coś się z samochodem stanie i naprawa nie będzie miała sensu, wystarczy go sprzedać. Koniec. To nie ma znaczenia, jeśli raz wjedziesz w boczną ścianę...
Twoi kumple mogą za to na ciebie uśmiechnąć, ale z drugiej strony będziesz miał wciąż pieniądze na paliwo, opłaty dodatkowe i będziesz mógł pojechać z dziewczyną na wakacje zamiast wydawać każdy grosz na samochód.

Więc proszę przespany jeszcze 1-2 noce, bo 8,5% to zdecydowanie za dużo. Na razie kup używany samochód, a za ~2 lata, jeśli używany nie przejdzie przeglądu technicznego, będziesz miał już swoją umowę stałą i wtedy dostaniesz zupełnie inne warunki, jeśli wciąż będzie musiał to być prawie nowy samochód... wtedy to zrób.

I pamiętaj, że przy 8,5% to prawie 130 € każdego miesiąca tylko na odsetki, a jeszcze nie spłaciłeś ani grosza.

Napisany przez xlarge
130€ Odsetki + 260€ Spłata + ubezpieczenie + Podatek + Paliwo + Opony/Przegląd/Inspekcja + Utrata wartości itp.
To prawie 1000€ miesięcznie na samochód.

Po co to jest ważne podczas rozmowy kwalifikacyjnej? Czy mają ją na stacji benzynowej?

Napisany przez matti85
Sprawdź oferty Audi lub VW, obecnie mają tygodnie samochodów używanych na samochody rocznikowe z częściowym finansowaniem 0,0% oraz pakietem serwisowym i przeglądowym za 10€.

A te 1000€ zawsze się znajdą, gdy ktoś będzie chciał. Nigdy mi się nie udaje, ale czasem te rachunki tutaj wydają się wręcz żartem, jak się dochodzi do takiej kwoty. Spadek wartości rekompensuje poprzez spłatę - to nic innego.

Napisany przez Andy34
Uważam, że 8,5% to bardzo dużo i czy istnieją alternatywy? Tak, na 100%. Sprawdź tutaj: https://www.autokreditvergleich.com/ - znajdziesz tam lepsze oferty niż w przypadku easyCredit. Zawsze warto mieć alternatywy przed podjęciem decyzji. ;-) Teraz przejdźmy do mojej opinii na ten temat. Ktoś tutaj już wspomniał, że powinieneś to jeszcze raz przemyśleć. Mam nadzieję, że to zrobiłeś i doszedłeś do wniosku, że nie warto. Ja również uważam to za bezsensowne, tak jak inni tutaj. Co stoi na przeszkodzie, aby zakupić używane auto? Nawet jeśli nie masz od razu 3000 euro i musisz wziąć kredyt, to nadal tysiąc razy lepsze rozwiązanie niż kupienie prawie nowego auta za 6-krotność tej kwoty. Chętnie usłyszę, jaką decyzję podjąłeś. ;-)

Napisany przez kreditspezi24
Cześć, naprawdę uważam to za sportowe z Twojej strony.
No cóż, jeśli ktoś sobie coś postanowił...
Sprawdzę.
Ostatnio coś widziałem.
Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata