Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Podatek wyrównawczy od sprzedaży złota?

Napisany przez bartio
Cześć,

z określonego powodu coraz więcej oglądam materiałów wideo dotyczących możliwości inwestycyjnych. W jednym z nich wspomniano, że zyski z obrotu metalem szlachetnym (np. złotem) są podlegające opodatkowaniu podatkiem liniowym w ciągu 12 miesięcy. Niestety nie wyjaśniono tego dalej.

Następnie przyszedł mi do głowy scenariusz, który nie do końca rozumiem. W każdej chwili mogę pójść do sklepu z złotem i kupić tam anonimowo złote sztabki do kwoty 14 999 €. Państwo nie może więc wiedzieć, że w dniu X kupiłem złote sztabki. Sprzedawca złota również mnie nie zna, ponieważ wszystko odbyło się bezpośrednio na miejscu i całkowicie anonimowo. Jeśli sprzedam te złote sztabki po 3 miesiącach i wygeneruję zyski, jak ktoś ma wiedzieć, że muszę zapłacić podatek liniowy?

Nie jestem specjalistą w dziedzinie inwestycji, ale pracuję nad poprawą swojej wiedzy. Przepraszam, jeśli moje pytanie brzmi jak pytanie początkującego.

Pozdrowienia

Napisany przez Cici

Gdy po 3 miesiącach sprzedam te złote sztabki i wygeneruję z tego zyski kursowe, jak ktoś ma zamiar wiedzieć, że muszę odprowadzić podatek od zysków kapitałowych?

Możesz też napadać na bank i przy tym nosić maskę. Jak ktoś ma zamiar wiedzieć, że to ty byłeś?

Oczywiście, ryzyko jest niewielkie, że ktoś się dowie. Niemniej jednak zgodnie z obowiązującym prawem masz obowiązek odpowiednio opodatkować te zyski, czyli zgłosić je w deklaracji podatkowej. W przeciwnym razie byłoby to uchylanie się od płacenia podatków.

Napisany przez bartio
No cóż, ryzyko zostania złapanym podczas napadu na bank jest względnie wysokie

Więc tak jak myślałem. Pałtować, że państwo uchwaliło ustawy, których nie jest w stanie w pełni egzekwować.
Można podważyć, jak uczciwi są inwestorzy w takich wyjątkowych sytuacjach

Ale jeśli ktoś z mojego urzędu skarbowego to czyta: Podatki uważam za słuszne, uważam oszustwa podatkowe za głupie. Od dziesięcioleci zawsze płacę podatki wprowadzone przez polityków i urzędy. Jestem także gotów krytycznie zaakceptować wszelkie przyszłe podatki i podwyżki podatków. Nie przeszkadza mi również, gdy pieniądze podatkowe są marnowane na bezsensowne projekty polityczne (bardzo znany to przypadek BER).

....Uff, o mały włos.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata