Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Przeprowadzić wcześniejszą restrukturyzację kredytu w L-Bank

Napisany przez Tomb
Cześć,

mam pytanie dotyczące refinansowania pożyczek L-Bank.
W roku 2009 zakupiłem mieszkanie i skorzystałem z finansowania L-Bank.
Pożyczyłem kwotę około 130 000 € w ramach pożyczki Z15 oraz dodatkową pożyczkę w wysokości 65 000 €.

Moje pytanie:
Czy jest możliwe wcześniejsze refinansowanie i jak wysokie będą koszty?
A może lepiej poczekać do (10 lat) 2019 r.? Czy to będzie opłacalne?

Stopa procentowa Z15 z 2009 roku wynosi 2,15%
Stopa procentowa dla dodatkowej pożyczki: 4,75%

Z góry dziękuję

Napisany przez Martin79HN
Cześć Tomb,

wydaje mi się, że nie będziesz mógł wcześniej wyjść z kredytu L-Bank.
Oprocentowanie było już wtedy preferencyjne ze względu na dzieci / dochody itp.!
A 10 lat od udzielenia kredytu jeszcze nie minęło.
Zadzwoniłbym do L-Bank i zapytał, czy refinansowanie jest możliwe wcześniej.
Ponieważ chodzi nie tylko o korzystne oprocentowanie sprzed lat, ale także o odsetki za wcześniejszą spłatę + opłaty manipulacyjne itp.
Widzę niewiele szans.

Pozdrowienia,
Martin

Napisany przez NaTwoim13
Przedwczesna spłata pożyczki L-Bank jest możliwa w każdej chwili po zapłaceniu odszkodowania za przedterminową spłatę - jeśli takie wystąpi - i nie wymaga zgody ewentualnie istniejącego pierwszego banku.

Należy sprawdzić pouczenia o cofnięciu. Ponieważ pożyczka pochodzi z 2009 roku, uważam, że cofnięcie jest wciąż możliwe, dzięki czemu można uniknąć i zaoszczędzić opłaty za przedterminową spłatę, przynajmniej pozasądowo.

Istnieje również możliwość spłaty drogiej pożyczki uzupełniającej jednoczesnym zawarciem zobowiązania terminowego dla pożyczki Z15.

Napisany przez 3eugh
Cześć Tomb,

Chciałbym podkreślić, że po skutecznym odwołaniu bank nie ma nie tylko prawa do opłaty za wczesne wycofanie, lecz cała umowa kredytowa zostaje przekształcona w tzw. stosunek zwrotny. Dla klienta/pozwóconego jest tutaj o wiele więcej niż tylko znikoma opłata za wczesne wycofanie.

Gorąco polecam zajrzeć do podforum Widerrufsjoker w sprawie umów kredytowych związanych z nieruchomościami i wątek Widerrufsjoker - czy odwołanie było nieskuteczne?, żeby uzyskać pierwsze, niezobowiązujące, ale oparte na doświadczeniach laików, oceny.

Szczególnie osoby z ubezpieczeniem ochrony prawnej mogą zaryzykować więcej niż tylko odzyskanie opłaty za wczesne wycofanie (jeśli taka jest). Warunki odstąpienia od umowy są jednoznacznie określone po tych dwóch decyzjach BGH:
BGH, decyzja z 22.09.2015 - XI ZR 116/15
BGH, decyzja z 12.01.2016 - XI ZR 366/15 (potwierdza decyzję z 22.09.2015)

W skrócie wygląda to następująco (decyzja z 22.09.2015 - XI ZR 116/15):

W szczególności są ustalone na najwyższym poziomie skutki prawne, jakie występują po odwołaniu skierowanym na zawarcie umowy kredytowej w przypadkach z przeszłości, w których § 357a BGB jeszcze nie znajduje zastosowania. Z orzecznictwa Sądu (wyrok z dnia 10 marca 2009 r. - XI ZR 33/08, BGHZ 180, 123 zd. 19 i nast.) wynika jasno, że kredytobiorca jest zobowiązany zwrócić kredytodawcy całą kwotę udzielonego kredytu, bez względu na spłaty (częściowe) oraz zwrócić wartość za korzyści z użytkowania faktycznie jeszcze udzielonej części kwoty kredytu zgodnie z § 346 ust. 2 zd. 1 nr 1 oraz zd. 2 BGB. Kredytodawca jest wobec kredytobiorcy zobowiązany do zwrócenia już dokonanych płatności odsetek i spłat oraz zwrócić korzyści z tytułu użytkowania (przypuszczalnego) zastosowania odsetek i spłat aż do skuteczności odwołania (por. wyrok Sądu z 10 marca 2009 r., cyt., zd. 29). W przypadku, gdy kredytobiorcy lub kredytodawcy zadeklarują wzajemnie obrót na podstawie § 348 zd. 1 BGB, nie oznacza to, że roszczenie kredytobiorcy wobec kredytodawcy na zwrot korzyści z tytułu użytkowania nie powstanie zgodnie z § 346 ust. 1 zd. 2 BGB.

Powodzenia i witaj w klubie!

W przeciwnym wypadku proszę zajrzeć do odpowiedzi w tym samym temacie tam.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata