Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Prawidłowo wypowiedzieć umowę kredytową zgodnie z § 489.

Napisany przez Mathiasd
Cześć wszystkim,

chciałbym skorzystać z mojego prawa do specjalnego wypowiedzenia umowy zgodnie z paragrafem 489 i wypowiedzieć moją umowę kredytu hipotecznego z 15-letnim okresem obowiązywania oprocentowania po 10 latach.

Znalazłem już kilka wzorów pism w tej sprawie, ale nie do końca rozumiem.

Zazwyczaj znajduję sformułowania takie jak:
... zgodnie z § 489 ust. 1 pkt 3 BGB...Jednak w samej ustawie
https://www.gesetze-im-internet.de/bgb/__489.html
prawo to jest wymienione pod punktem 2.

Jak więc właściwie dokonać wypowiedzenia? Zgodnie z 489 ust. 1 pkt 2 czy 489 ust. 1 pkt 3?

Dziękuję za wsparcie.

Mathias

Napisany przez 6Bankkaufmann
Myślę, że bank wie, że możesz wypowiedzieć umowę samodzielnie zgodnie z § 489 Kodeksu cywilnego. Ważne jest jednak, czy data jest prawidłowa.
W przypadku 6-miesięcznego okresu wypowiedzenia obowiązuje data pełnej wypłaty pożyczki.
Następnie dodajemy 10 lat i również 6-miesięczny okres wypowiedzenia.
W tym terminie możesz wypowiedzieć 15-letnią pożyczkę.

Napisany przez NaTwoim13
§ 489 Abs. 1 Nr. 2 BGB

Napisany przez Mathiasd
Dziękuję wszystkim razem!

W odniesieniu do okresu wypowiedzenia - uwagi pana Hillermanna - :

Pełne wykupienie miało miejsce 30.12.2005 + 10 lat = 30.12.1015 + 6 miesięcy = 30.06.2016

Zakładałem, że jeśli dzisiaj złożę wypowiedzenie, to okres wypowiedzenia wyniesie dzisiaj + 6 miesięcy, czyli 30.09.2016.
Zgodnie z tym, co pisze pan Hillerman, miałoby to nastąpić 30.06.2016.

Na jaki termin mogę teraz wypowiedzieć umowę?

Jeszcze raz dziękuję i miłej niedzieli.

Napisany przez NaTwoim13
Wtedy też musieliby wypowiedzieć umowę w grudniu.

Najwcześniej 10 lat po całkowitym spłaceniu, potem z półrocznym okresem wypowiedzenia. Zatem pierwszym dniem możliwości wypowiedzenia byłby 30.12.2015. Od tego momentu liczy się półroczny okres wypowiedzenia, oczywiście od dnia wypowiedzenia. Jeśli wypowiedzą dzisiaj, mogą ją rozwiązać do 14 września.

Napisany przez Mathiasd
W tym momencie niestety nie miałem jeszcze wiedzy o moim prawie, niestety dowiedziałem się o tym niedawno. Dlatego też rezygnuję, z dniem 30.09.2016 (tracąc 3 miesiące).

Napisany przez NaTwoim13
Tak to wygląda, teraz muszą to zrównoważyć poprzez korzystne kredytowanie refinansujące!

Napisany przez Mathiasd
tak, dziękuję bardzo.

@Mathiasd, Nie straciłeś 3 miesięcy. Jeśli na rynku finansowym nie zaszły żadne zakłócenia, możesz zakładać, że do jesieni 2016 roku nie zmieni się istotnie nic na rynku obligacji.
W związku z tym możesz raczej cieszyć się dobrą refinansowaniem, finansowaniem uzupełniającym. Oczywiście bez opłaty za wcześniejszą spłatę.

Napisany przez 3eugh
Czy jest wymagane, aby wypowiedzenie było sformułowane w taki sposób, czy byłoby wystarczające poinformowanie banku (bez odniesienia do wyżej wymienionych paragrafów), że spłaci się pozostałą wartość kilka dni po (poprawnie obliczonej) dacie X? (bez użycia słowa wypowiedzenie)

Pozdrowienia, eugh

@eugh, moim zdaniem zgodnie z §489 BGB należy wypowiedzieć umowę w sposób zgodny z prawem. Jeśli nie dokona się wypowiedzenia umowy, warunki związane z oprocentowaniem kapitału pozostają w mocy zgodnie z umową. Dlatego uważam, że informacja o wypowiedzeniu umowy powinna być zawarta w liście wypowiedzenia.

Napisany przez Mamaman
Hallo, zawarliśmy dwie umowy pożyczki z okresem wiązania oprocentowania na 15 lat, które wypowiedzieliśmy zgodnie z paragrafem 489. Data pełnej wypłaty jednej z nich to 16.07.2009 r. Złożyliśmy wypowiedzenie na dzień 17.07.2019, zachowując 6-miesięczny okres wypowiedzenia. Wypowiedzenie w takim przypadku staje się skuteczne 17.01.2020, a spłata ma nastąpić w ciągu 14 dni po tym terminie. Odpowiedź banku brzmi, że wypowiedzenie mogło nastąpić wcześniej, już 16.07.2019, z zachowaniem terminu uprzedzenia do 16.01.2020. Bank zapisał wypowiedzenie na dzień 16.01.2020. Jestem zdania, że okres 10 lat trwa do północy 16.07, więc mogłem złożyć wypowiedzenie 17.07.2019, czyli dzień po upływie 10 lat. Może Pan/Pani mi pomóc określić, co jest poprawne. Dziękuję bardzo. Mamaman

Napisany przez Mamaman
Cześć, Mamaman. Mam nadzieję, że robię wszystko poprawnie. Zadalem już pytanie dotyczące pierwszej pożyczki. Teraz moje drugie pytanie: Okres zapadalności odsetek wynosi 15 lat. Pełna wypłata nastąpiła 15.07.2009 roku. Zgłosiliśmy zgodnie z paragrafem 489 wypowiedzenie pożyczki na dzień 16.07.2019. W związku z tym okres wypowiedzenia 6 miesięcy obowiązywałby do 16.01.2020. Bank poinformował, że wypowiedzenie zgodnie z przepisami prawnymi 31.01.2020 jest możliwe i podał nam kwotę do spłaty. Kwota ta jest poprawna, jednak w piśmie nie ma informacji o 6-miesięcznym okresie wypowiedzenia, a podana data nie odpowiada naszej dacie wypowiedzenia. Wypłata jest planowana na 31.01.2020, po czym należne będą odsetki. Po zapytaniu, zapewniono mi, że wszystko jest w porządku. Moje informacje mówią jednak coś innego. Bank twierdzi, że wypowiedzenia u nich są możliwe tylko na koniec miesiąca. W obu przypadkach martwię się, czy wszystko jest zgodne, aby moje wypowiedzenie zgodnie z paragrafem 489 było skuteczne. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Dziękuję bardzo.

Napisany przez NaTwoim13
Z jednej strony jest to prawdziwe, ponieważ bank akceptuje wypowiedzenie tylko na koniec miesiąca, a z drugiej strony mogą dostosować nową pożyczkę tak, że zostanie wypłacona w tym terminie. Bank już potwierdził Państwu wypowiedzenie oraz termin spłaty, zaznaczył jedynie, że jest on formalnie niepoprawny. Wszystko w porządku, nie martw się.

Napisany przez Mamaman
Bardzo dziękuję, teraz mogę znowu spać, życzę miłego weekendu.

Napisany przez Mamaman
Cześć, nadal nie mogę się uspokoić, jak to wygląda w pierwszym przypadku, czy możesz mi coś powiedzieć, skoro data wydaje mi się nadal w ciągu następnych 10 lat. Dziękuję jeszcze raz

Napisany przez NaTwoim13
Istnieje okres wypowiedzenia, który wynosi pół roku oraz data wypowiedzenia, w której muszą złożyć wypowiedzenie. Teoretycznie wypowiedzenie jest możliwe dopiero po upływie 10 lat od pełnej wypłaty. Formalnie wypowiedzieli się nieprawidłowo, ponieważ ten czas jeszcze się nie skończył, pomimo tego ich wypowiedzenie zostało uwzględnione i wydaje się, że zostało już potwierdzone.

Napisany przez Mamaman
To prawda, ale złożyłem wypowiedzenie na 17.07.2019, a nie na 16.07.2019, jak twierdzi bank, to mnie kompletnie dezorientuje. Napisałem do banku odmawiając 16.07.2019 i poprosiłem, aby uwzględnili 17.07. Jeśli nie potwierdzą mi tego, ponownie wypowiem umowę, dokładnie na 17.07.2019, ponieważ jak już wspomniałem, wypłata również była 16.07.2009, więc czy nie jest tak, że dzień po wypłacie rozpoczyna się okres 10 lat, czyli wypłata była 16.07.2009, po 10 latach, czyli do 17.07.2019 wypowiadam umowę, czekam na termin wypowiedzenia do 17.01.2020 i rozwiązuję. To takie proste, ale jakoś trudne.

Napisany przez NaTwoim13
Nie, nic trudnego, rozwiązują to do 31.01.2020 r. i zabezpieczają teraz finansowanie - z darmowym - przygotowaniem czasu

Napisany przez Mamaman
A którą datę wypowiedzenia jest poprawna, przepraszam, że znowu pytam - ta z banku czy moja

Napisany przez Mamaman
Moja obawa polega na tym, że będę musiał zapłacić odszkodowanie za przedterminową spłatę, ponieważ otrzymałem tylko terminy spłat w tym kredycie, nie wiem jeszcze dokładnie, jak dużo to będzie, podobnie jak w przypadku innego kredytu, nie wyobrażając sobie, że musiałbym to zrobić, albo nawet jeszcze pół roku czekać, zanim będę mógł złożyć nową rezygnację, wtedy stara i nowa zobowiązania spadną na mnie, ufam, że wszystko dobrze się skończy

Napisany przez NaTwoim13
Wyślij mi e-mail, pomogę Ci.

Napisany przez Mamaman
Dzięki, zrobię to od razu

Napisany przez Mamaman
Wysłałem to na adres mailowy tbuhmann@geldplan.de, jestem tu nowy i nie wiem, gdzie mogę to jeszcze wysłać, żeby nie było widoczne dla wszystkich.?

Napisany przez NaTwoim13
Wszystko w porządku, dotarło. Pomogę ci.

Napisany przez Mamaman
Chciałbym serdecznie podziękować noelmaximowi za dużą cierpliwość i zrozumienie, które okazał mi, piszę teraz i nadal myślę, jak człowiek może to zrobić, zauważyłem, że niektórzy myślą inaczej, dlatego mówię, że oceniają to, co jest widoczne dla wszystkich, ale nie widzą komunikacji między użytkownikami i noelmaximem, nie mam innych słów niż dziękuję, i proszę, pozostań taki, jaki jesteś, to czyni Cię wyjątkowym, mogę Cię tylko polecić i życzę dalszych sukcesów, dzięki Bogu są jeszcze tacy ludzie jak Ty, noelmaxim

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata