Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Podlegający odliczeniu podatkowemu

Napisany przez matti85
Ponieważ mój pracodawca przeprowadza się, a nam proponuje opłacalne oferty, rozważam wynajem mojego mieszkania. Dojazd nie wchodzi w grę, ponieważ trasa nie jest przejezdna. Przewidywane miesięczne przychody z najmu wynoszą około 1.100€, co widać na przykładzie sąsiada, który ma tylko balkon, bez mojego specjalnego posiadania ogrodu, który został właśnie wykonany. Oszacowuję roczne przychody netto z najmu na kwotę 13.200€. W przeciwnym razie, ponoszę następujące koszty: cena zakupu mieszkania 255.000€ + podatek od nabycia nieruchomości 16.575€ + koszty notarialne 3.825€ + prace malarskie (sufity i ściany, ponieważ wcześniej były nieużywane lub nowe) 2.700€ + podłogi, które sami zamontowaliśmy 4.800€ + ogród 15.000€ + nowa kuchnia 9.400€ = 307.300€ koszty wytworzenia. Obecne roczne obciążenie odsetkami wynosi 6.000€. Tym samym mogę obciążyć kwotą 10.243€ średnioroczny koszt wytworzenia 307.300€ przez 30 lat + 6.000€ koszty odsetek = 16.243€. W przeciwieństwie do tego, przychody w wysokości 13.200€ generują koszty podatkowe w wysokości 3.043€. Jaką część z tego dostanę z powrotem wypłaconą i jak to obliczyć? Czy mogę odliczyć wyżej wymienione rzeczy? A może coś pominąłem, co również mogę odliczyć? Przeprowadzka jest planowana na styczeń 2017 roku.

Napisany przez Daukind
Jesteś pewien, że jesteś w stanie/musisz napisać to na 30 lat, a nie na 50 lat?

Napisany przez matti85
To do dobre pytanie, niektóre rzeczy nie przetrwają 50 lat, ale co mówi prawo podatkowe, nie mam pojęcia. Może ktoś tutaj się zna.

Napisany przez xlarge
6000€ Odsetki stałe - brak spłaty?
W którym roku został zakupiony/zapłacony/zbudowany apartament - lub w którym roku były usługi rzemieślnicze?

Czy chodzi o stary apartament czy nowy do samodzielnego zamieszkania?

Napisany przez matti85
To są odsetki w pierwszym roku. Następnie stopniowo będą spadać.
Spłata kredytu wynosi 2%, chcieliśmy ją zwiększyć do 4%, ale nie ma to sensu przy wynajmie.
Mieszkanie zostało zbudowane i opłacone w 2015 roku. Ogród został zrobiony w zeszłym miesiącu, a reszta pod koniec 2015 roku.
Nowe mieszkanie w Duesseldorfie wynajmiemy, ponieważ ceny tam są bardzo wysokie i nie wiemy, czy nie zostaniemy tam tylko na 2-3 lata.

Napisany przez Hanomag

Przypuszczam, że miesięczny czynsz za łącznie 13 200 €.

Na to nakładają się następujące koszty: cena zakupu mieszkania 255 000 € + podatek od nabycia nieruchomości w wysokości 16 575 € + opłaty notarialne w wysokości 3 825 € + prace malarskie (sufity i ściany, ponieważ wcześniej była to surowa konstrukcja lub nowe budownictwo) 2 700 € + nawierzchnia podłogowa, którą zainstalowaliśmy 4 800 € + ogród 15 000 € + nowa kuchnia 9 400 € = 307 300 € kosztów produkcji

Do kosztów produkcji nie wlicza się: kosztów działki, w tym kosztów podatku od nieruchomości i notariusza. Koszty związane z ustanowieniem hipoteki są całkowicie wyłączone, ponieważ są one zaliczane do kosztów finansowania i zostały już opłacone w 2015 roku. Z kosztów ogrodu najmniej podlega umorzeniu. Koszty kuchni można przyporządkować do okresu korzystania wynoszącego 10 lat. Chociaż zlew i kuchenka mogą być zaliczone do kosztów produkcji, nie przynoszą tak dużo umorzenia.

Cytat od matti85

Dlatego 307 300 € /30 lat = 10 243 € + 6 000 € kosztów związanych z odsetkami = 16 243 €.
W przeciwieństwie do tego przychody w wysokości 13 200 €, co oznacza, że koszty podatkowe wynoszą 3 043 €.

Lepiej przyjąć, że z 250 000 € przy podziale na 50 lat = 5 000 € + (9 400 € / 10) + 6 000 € odsetki = 11 940 € kosztów. W przeciwieństwie do tego dochód w wysokości 13 200 €. W rezultacie zysk wynosi 1 260 €.

Cytat od matti85

Co z tego można odzyskać, jak to obliczyć?

Otwórz kalkulator podatkowy, wpisz tam dochód podlegający opodatkowaniu z Twojego zeznania podatkowego (ewentualnie skorygowanego rocznicowo) i zapisz wynik. Następnie wprowadź zwiększony o zysk w wysokości 1 260 € dochód podlegający opodatkowaniu i porównaj wynikową obciążenie podatkowe z wcześniej zapisanym. Wynikiem jest dodatkowy koszt podatkowy bez Soli i bez KSt.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata