Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Obliczenie odwołania zgodnie z uchwałą Federalnego Trybunału Sprawiedliwości z dnia 22.09.2015 XI ZR 116/15.

Napisany przez testbild
Obliczenia odwołania na podstawie postanowienia Sądu Najwyższego z dnia 22.09.2015 r., sygn. XI ZR 116/15
W szczególności skutki prawne, jakie zachodzą po odwołaniu oświadczenia woli skierowanego na zawarcie umowy kredytu, zostały rozstrzygnięte przez Sąd Najwyższy w przypadkach przedprehistorycznych, w których § 357a BGB nie znajduje jeszcze zastosowania. Z orzecznictwa senatu (orzeczenie senatu z dnia 10 marca 2009 r. - XI ZR 33/08, BGHZ 180, 123 Rn. 19 i nast.) wynika jednoznacznie, że kredytobiorca jest zobowiązany do zwrotu całości kwoty udzielonego kredytu bez względu na (częściową) spłatę oraz wartości z tytułu korzyści z użytkowania w stosunku do faktycznie jeszcze udzielonej kwoty kredytu zgodnie z § 346 ust. 1 zdanie 1 BGB i zwrotu wartości z tytułu korzyści z użytkowania zgodnie z § 346 ust. 2 zdanie 1 i 2 BGB. Kredytodawca jest zobowiązany do zwrotu kredytobiorcy już zrealizowanych odsetek i spłat zgodnie z § 346 ust. 1 zdanie 1 BGB oraz do zwrotu wartości z tytułu korzyści z użytkowania z powodu (obalanej) domniemanej korzyści z użytkowania odsetków i spłat zrealizowanych do czasu stanięcia w życie odwołania (por. orzeczenie senatu z dnia 10 marca 2009 r. w/w Rn. 29). W przypadku, gdy kredytodawca lub kredytobiorca ogłaszają wzajemnie wykonanie w ramach ustalonego postanowienia, to nie oznacza to, że roszczenie kredytobiorcy wobec kredytodawcy wynikające z § 346 ust. 1 zdanie 2 BGB o zwrot wartości z tytułu korzyści z użytkowania nie istniało.

Odwołałam się od czterech umów kredytowych w dniu 31.12.2015 r. Bank ostatecznie odrzucił odwołanie kilka dni temu i będę musiała w związku z tym złożyć pozew.
Czy dobrze rozumiem, że bank jest mi winien 5 punktów procentowych powyżej podstawowej stopy procentowej za każdą wpłaconą ratę (czyli odsetki i spłatę) oraz ewentualną dodatkową spłatę do dnia mojego odwołania?
Z drugiej strony, ja jestem winna bankowi kwotę kredytu odsetkowaną zgodnie z oprocentowaniem kredytu (chyba że mogę udokumentować niższą rynkową stopę procentową) za cały okres kredytowania pomniejszoną o spłatę zawartą w ratach na każdy termin spłaty?

Re: Obliczenie odwołania zgodnie z uchwałą Federalnego Trybunału Sprawiedliwości z dnia 22.09.2015 XI ZR 116/15.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć testbild,

myślę, że eugh wkrótce przeniesie twój post do odpowiedniego wątku.

Możesz około obliczyć RAW tutaj https://www.test.de/Musterarbeitsbla...nen-4719575-0/ , opisane jest to tutaj https://www.anwalt-leverkusen.de/akt...-widerruf.html całkiem dobrze.

Napisany przez 3eugh
Aby uniknąć powtarzania, proszę kontynuować dyskusję tam:

Widerrufsjoker - Berechnungen zur Rückabwicklung

Dziękuję.

Skopiowałem oba powyższe posty tam (#834 i #835) i zamykam tutaj.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata