Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak zabrać się do dodatkowego finansowania :-WHEN ?

Napisany przez Martin79HN
Hallo ekspertów finansowych,

Jestem naprawdę zniechęcony do budowy nowego domu! W praktycznie każdym zawodzie dodatkowe koszty i zmiany w umowach pochłaniają nasze środki.

Nasz kredyt jest następujący:
1. Bank domowy z pierwszeństwem 1,56% efektywnie na 10 lat (umowa kredytu hipotecznego BHW ogranicza pozostały dług po 10 latach, został zastawiony)
2. Bank L-Bank z drugim priorytetem 0,75% efektywnie na 10 lat i 2,35% dla kolejnych 5 lat (kredyt rządowy)
Obciążenia hipoteczne z pierwszeństwem 1 i 2 wynoszą około 70% wartosci nieruchomości z działką!

Na początku przewidzieliśmy fundusz awaryjny w wysokości około 5%.
Te 5% wyczerpaliśmy w kilka tygodni (po zakończeniu budowy surowego).

Szacuję, że łączna kwota dodatkowej finansowania wynosi od 20.000 do 30.000 euro!
Umowa obejmuje Dom, garaż itp. Cena kompletna zgodnie z zakresem wykonania/opisem budowy. (Własny udział bardzo niewielki)

Na nasze szczęście mamy mieszkanie, które jest wynajmowane i wolne od obciążeń.
Wartość mieszkania wynosi 100 000 euro i nie obciążone jest żadnym obciążeniem.

W rozmowie z naszym bankiem domowym zaproponowano nam dodatkowe finansowanie w wysokości 50 000 euro (ale nie potrzebujemy aż tyle!)
Kredyt na remont prawdopodobnie oszczędza nam umowę oszczędnościową i oferuje wstępny kredyt w wysokości 3,12% efektywnie na 6-7 lat, a następnie 2,35% efektywnie poprzez umowę oszczędnościową. (Całkowity okres trwania 13-14 lat)

Chociaż jestem pewien, że obecnie stopy procentowe dla umowy oszczędnościowej są niskie.

Kredyt konsumpcyjny/kredyt osobisty również w okolicach 3%.

Chciałbym, aby miesięczne obciążenie dodatkowym finansowaniem było jak najniższe.
Jednak chciałbym mieć możliwość dokonania dodatkowej spłaty, a nawet spłacenia dodatkowego finansowania w całości.

Po wprowadzeniu do domu własnego pod koniec 2016 roku byłoby mi łatwiej spłacać co najmniej 500 euro miesięcznie z dodatkowego finansowania. (Ale nie chciałbym ustanawiać tak wysokiej stopy spłaty obowiązkowej ze względu na ewentualną bezrobotność)

Oprocentowanie kredytu od banku domowego i L-Bank jest bardzo niskie. (średnie oprocentowanie około 1% efektywnie!)

Jestem pewien, że każdy bank zaoferowałby nam dodatkowy kredyt.

Jestem ciekaw odpowiedzi.

Pozdrowienia

Martin

Napisany przez 6Bankkaufmann
Dlaczego nie po prostu zabezpieczone pożyczka spłacana bezpośrednio na wolnym od obciążeń hipotecznych mieszkaniu o pożądanej przez Państwa kwocie? Rozwiązanie związane z budowaniem oszczędności w ramach kontraktu bauspar jest opcjonalne. Maksymalna kwota 50 000 euro jest zrozumiała, ponieważ wiele banków udziela finansowania dopiero od tej kwoty.

Napisany przez xlarge
Tak długo jak można dodatkowo spłacić jedno lub drugie kredytu w wystarczającej ilości, 50 tysięcy nie powinno być problemem - po prostu spłaca się tyle, ile pozostaje jako nadwyżka. (O ile to możliwe...)

Napisany przez NaTwoim13
Z jakiego regionu pochodzisz?

Znam już twoje finansowanie na pamięć, ale nie wiem skąd pochodzisz. Kwota 30 000 euro jako kredyt ratalny nie powinna sprawić problemu!

Napisany przez finanzierung

Szacuję całkowitą kwotę dodatkowego finansowania na 20.000-30.000€!
Mamy kompletną cenę za całe pakietu: Dom, garaż itp. Zgodnie z zakresem usług/opisem budowy. (Własne prace bardzo bardzo niewielkie)

Na szczęście posiadamy mieszkanie, które jest wynajmowane i wolne od obciążeń.
Na wartość mieszkania własnościowego 100 tys. euro nie ma żadnego obciążenia hipotecznego.

Właściwie powinno się to przypiąć gdzieś na samej górze forum.
To dlatego, że zaskakująco często podczas dyskusji, gdzie pytający nie mają kapitału własnego, a chcą zająć się budową nowego domu, czarnowidze ostrzegają przed takimi sytuacjami, bardzo szybko padają argumenty, że jeśli ma się cenę stałą, to nie może się nic złego zdarzyć.

Na pewno u was było bardzo dobrze zaplanowane i dzięki Bogu macie jeszcze zapas i zabezpieczenia do zaoferowania......

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata