Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: ubezpieczenie dodatkowe stomatologiczne: Pierwszy krok?

Napisany przez rita222
Cześć wszystkim,

mam teraz 37 lat, a wygląda na to, że moje zęby nie są w najlepszym stanie:

Z różnych powodów istnieje prawdopodobieństwo, że w przyszłości będę potrzebował intensywnego leczenia dentystycznego.
Mogę to dokładniej wyjaśnić, jeśli konieczne.

Jestem ubezpieczony zdrowotnie.
Mój dentysta odpowiedział na moje pytanie o dodatkowe ubezpieczenie, że „raczej powinienem o tym pomyśleć”.

Moje pytanie do was:
Jaki jest następny krok?
Gdzie mogę się dowiedzieć?
Nie mam pojęcia o ubezpieczeniach zdrowotnych. A reklamy, które wyskakują mi w sieci, wydają mi się mało skuteczne. Zwłaszcza dlatego, że pracuję bardzo intensywnie i mam mało czasu.

Pozdrowienia
Renat

Napisany przez uwehaensch
Przed konkretnym zajęciem się porównywaniem taryf, powinieneś zrozumieć różne obszary świadczeń (protetyka stomatologiczna, leczenie zębów w tym oczyszczanie, itp.) dodatkowego ubezpieczenia zdrowotnego poprzez wyjaśnienie go (lub własne badania), biorąc pod uwagę podstawową zasadę funkcjonowania NFZ (hasło: stała dopłata). Ponadto, warto pamiętać o aktualizacji twojej książeczki zdrowia (KK), ponieważ jest to istotne zarówno dla twojej kasy chorych (aż do 30% bonusu), jak i dla wielu dodatkowych ubezpieczeń.

Następnie powinieneś określić, najlepiej wspólnie z doświadczonym pośrednikiem/doradcą, które świadczenia są dla ciebie ważne, a które opcjonalne. Pytanie, czy i jak często korzystasz z profesjonalnego oczyszczania zębów, również odgrywa rolę. Tutaj również należy uwzględnić ewentualne świadczenia oferowane przez twoją kasę chorych.

Teraz ważny jest stan twoich zębów. Pytania takie jak: ile zębów ci brakuje, jaki rodzaj protetyki masz już zastosowanej, ile zębów jest objętych, jak stara jest ta protetyka, czy regularnie odwiedzasz dentystę, itp. Dodatkowo pytanie, czy nosisz nakładkę na zgryz czy też na zgrzytanie zębami, czy masz problemy z dziąsłami (paradontoza), czy ortodoncja jest w porządku.

Oczywiście nie powinny być planowane żadne zabiegi (czyli uwzględnione w historii dentysta), ponieważ w takim przypadku zostałyby one wykluczone wraz z ewentualnymi konsekwencjami.

Wyżej wspomniane pytania służą do sprawdzenia zasad przyjęć poszczególnych towarzystw/umów, aby wyeliminować te, które nie wchodzą w grę.

Jeżeli brakuje zębów, należy ustalić, czy mogą one być być ewentualnie objęte polisą. Wymaga to dokładnego wyjaśnienia warunków, w jakich to byłoby możliwe.

Teraz pozostaje lista taryf w różnych klasach świadczeń i cen. Teraz należy dokonać szczegółowego porównania, także uwzględniając rozwój składek taryf z częściowymi lub żadnymi środkami rezerwowymi.

Najlepiej poradzi sobie z tym doświadczony agent ubezpieczeniowy, szacuję, że zajmie mu to od 1 do 4 godzin, w zależności od tego, ile już wiesz i ile wyjaśnień potrzebujesz, ile zastanawiałeś się i ile sam już sprawdziłeś.

Jeśli chcesz zajrzeć wcześniej wiele z tych rzeczy, polecam www.waizmanntabelle.de (Waizmann to specjalizowany duży pośrednik). Sam pracuję jako agent ubezpieczeniowy i korzystam z tej tabeli/strony (przynajmniej jako bazy informacji) i mogę więcej na ten temat wyjaśnić.

Sugeruję nie korzystać z popularnych stron porównawczych w internecie, ponieważ dostarczają one jedynie powierzchownych informacji i zazwyczaj są w wielu aspektach niepełne.

Napisany przez xlarge
Warto dokładnie przyjrzeć się motywom - dentysta zaleca oczywiście ubezpieczenie, ponieważ wtedy może sprzedawać więcej (skoro fundusz płaci ...) - a firma ubezpieczeniowa z reguły też chce zarobić i nie chce płacić więcej niż konieczne - być może warto sprawdzić, czy nie jest tańsze oszczędzać na ubezpieczeniu i w ten sposób później (częściowo) pokryć koszty.
Są też różnice między ubezpieczeniami - niektóre płacą x% całkowitych kosztów leczenia - inne Y% kosztów, które płaci również fundusz zdrowia. - I ile zawiera to, czego się w ogóle nie wykorzystuje? (Okulary co 2 lata? - itp.)

Istnieją również możliwości leczenia za granicą lub różne modele protez dentystycznych za darmo - wystarczy poszukać w internecie.

Napisany przez rita222
Cześć,

najpierw dziękuję za informacje.

Szczerze mówiąc, to dla mnie nadal brzmi dość skomplikowanie. Najprawdopodobniej nie uniknę konieczności poświęcenia czasu na zgłębienie tego tematu ...

Niemniej jednak byłabym skłonna zapłacić komuś, kto wesprze mnie w znalezieniu optymalnego ubezpieczenia. Myślę, że obie strony (konsultant i ja) mogłyby skorzystać z takiej współpracy. Jeśli istnieje taki niezależny i uczciwy doradca, proszę o kontakt :-)

Pozdrowienia
rita

Napisany przez uwehaensch
Cześć,

zrobiłem / odważyłem się wysłać prywatną wiadomość.

Napisany przez Geldbaum

Hallo,

habe ich gemacht / gewagt, per PN.

Viel Erfolg!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata