Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Czy opłaca się wynająć część własnego mieszkania?

Napisany przez Fastunsichtbar
Cześć,

jestem właścicielem zamieszkiwanej nieruchomości (mojego rodzinnego domu). Mieszkam na pierwszym i drugim piętrze, a do niedawna na parterze mieszkał mój ojczym z prawem do darmowego dożywotniego zamieszkania.

Teraz mój ojczym wyprowadził się i wyemigrował za granicę. Wcześniej podpisaliśmy umowę notarialną, na mocy której jego prawo do zamieszkania zostaje wygaszone w zamian za zapłatę 30 000 euro przeze mnie. Mam czas do końca 2017 roku na dokonanie tej wpłaty.

Co do domu:
Dom szeregowy o łącznej powierzchni około 135 metrów kwadratowych w Osterfeuerberg w Bremie. Dolne mieszkanie, w którym dotychczas mieszkał mój ojczym, ma 45 metrów kwadratowych i 2 pokoje plus kuchnię / łazienkę i małe piwnice.

Rozważam teraz zmodernizowanie mieszkania i wynajęcie go, ale nie mam pojęcia, czy to się opłaca.

Aby to zrobić, musiałbym sfinansować 30 000 euro plus około 20 000 euro na modernizację.

Miesięczny czynsz wynosiłby około 350 euro netto.

Jak to się ma do prawa podatkowego? Jestem pracownikiem w pełnym wymiarze godzin.

Napisany przez micheldeutscher
Wprowadź w Google efektywność brutto netto wynajmu. Czy istnieje jakaś formuła, którą trzeba rozwikłać, aby sprawdzić, czy jest to opłacalne - musisz uzyskać co najmniej 2% zwrotu zainwestowanego kapitału (co prawie żaden prywatny inwestor nie osiąga), powinno to być raczej 4% - wszystko to nie jest łatwe. Osobiście chciałbym zainwestować jak najmniej lub w ogóle nie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
W ramach wynajmu i dzierżawy oprócz odsetek od długu istnieje również kwestia odpisów amortyzacyjnych. Przy czynszu w wysokości 350 EUR i inwestycji w wysokości 50 000 EUR, powinno to wkrótce naprawdę pozytywnie się przełożyć.

Co oznacza amortyzacja i jak się ją oblicza?

Najchętniej porozmawiałbym z rzeczywistą osobą, która mnie OBIEKTYWNIE !!! doradzi, także w kontekście mojej ogólnej sytuacji finansowej, ale gdzie mogę ją znaleźć???

No cóż, chyba najpierw porozmawiam ze swoim dotychczasowym bankiem udzielającym finansowania budowlanego...

Dziękuję na razie.

Napisany przez Hanomag

Co oznacza amortyzacja i jak się ją przeprowadza?

Amortyzacja oznacza księgowanie spadku wartości pierwotnej wartości w wyniku zużycia (odjęcie od pierwotnej wartości). W przypadku budynku zakłada się, że po 50 latach jest on umorzony, co oznacza, że koszty nabycia i/lub produkcji są dzielone przez 50 lat, dzięki czemu można amortyzować rocznie 2%. Jeśli Dom został odziedziczony, to kontynuuje się amortyzację poprzednika własności. Oznacza to, że jeśli spadkodawca korzystał z domu przez 30 lat, spadkobierca ma jeszcze 20 lat na kontynuowanie 2% rocznie. W przypadku wynajmowanego obiektu kwota amortyzacji zmniejsza dochody z najmu, co oznacza mniejsze podatki.

Jeśli dziedzic zdecyduje się dodatkowo nabyć część domu za opłatą, dla tej części rozpoczyna się nowy okres amortyzacji. Jeśli tylko ta część jest wynajmowana, można odliczyć (częściową) amortyzację tej części od dochodów z najmu.

Jeśli odnowisz tylko wynajmowaną część, można rozłożyć koszty remontu na krótszy okres (prawdopodobnie 5 lat) i amortyzować. Jeśli odnowisz cały Dom, obowiązuje częściowa (według powierzchni mieszkalnej) amortyzacja. Częściowe koszty finansowania (bez spłaty kapitału) dla wynajętej części również zmniejszają dochody z najmu.

W sąsiednim wątku opisano, jak można obliczyć efekt podatkowy.

Jeśli wynajmujący nie ma bardzo dobrych znajomości prawa podatkowego, to w takim przypadku opłaca się skorzystać z usług doradcy podatkowego, przynajmniej na początkowe lata.

Dziękuję najpierw :-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata