Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Częściowa płatność do sprzedawcy przed przekazaniem kluczy.

Napisany przez N15
Cześć wszystkim,

Moja żona i ja chcielibyśmy kupić Dom jednorodzinny, w którym obecnie mieszka sprzedający.
Finansowanie zostało już ustalone, ale przed pierwszym terminem u notariusza chciałbym jeszcze uzgodnić kilka kwestii z sprzedającym.
W księdze wieczystej jest jeszcze hipoteka, która powinna zostać spłacona z naszego finansowania przed terminem notarialnym. Wydaje mi się, że to nie powinno sprawić problemów, ponieważ notariusz zajmie się wszystkim.
Resztę kwoty powinno się przelać do sprzedającego po przekazaniu kluczy i skreśleniu hipoteki. To jest moje wyobrażenie.
Jednak sprzedający chce dodatkowo otrzymać zaliczkę w wysokości 10-20% z góry, być może po odnotowaniu przeniesienia własności, aby sfinansować swoje przeprowadzki itp.
Czy widzicie tu jakieś problemy? W takim razie zapłaciłbym prawie połowę kwoty finansowania około 3 miesiące przed przekazaniem kluczy...
Chcę uniknąć sytuacji, w której nie dojdziemy do porozumienia u notariusza i zostanę z obciążeniem za jego usługi doradcze.
Dzięki za pomoc!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli zawierasz umowę kupna, to cena kupna powinna być przekazana zgodnie z tym, co zostało ustalone w umowie kupna.
Jaka jest notarialna cena zakupu?
Ile kapitału własnego jest zawarte w cenie zakupu?
Czy to odpowiada 10-20% oczekiwanej przez sprzedawcę kwoty?

Napisany przez NaTwoim13
Bez względu na brak umowy kupna-sprzedaży, należy jak najbardziej powstrzymać się od jakiejkolwiek formy płatności! Podczas ustalania warunków można uzgodnić, że pewna suma może zostać wydana z zabezpieczeniem transakcji, ale bez tego nie powinno się niczego załatwiać. Przekazanie kluczy z jednoczesnym skreśleniem hipoteki jest całkowicie niemożliwe. Na dzień notarialnej umowy ustalany jest termin płatności, w którym zostają uregulowane kredyty hipoteczne. Notariusz w międzyczasie ma za zadanie przygotować zabezpieczenia dla banku. Gdy ta czynność zostanie wykonana, otrzymuje się tzw. powiadomienie o wymagalności ceny zakupu. Przed tym terminem nie powinno się płacić nic, chyba że ustalono to podczas spotkania z notariuszem i notariusz nie wyraził sprzeciwu.

Napisany przez N15
Cześć, Dziękuję bardzo za odpowiedzi, ale spróbuję jeszcze raz sformułować moje pytanie:
Chodzi mi głównie o to, czy byłoby zalecane, po podpisaniu aktu notarialnego sprzedaży i niezależnie od ceny zakupu lub wkładu własnego,
ustalić płatność częściową, pomimo że część pieniędzy musi zostać użyta do spłacenia istniejącego kredytu hipotecznego sprzedającego.
Ponieważ sprzedający przenosi się za granicę po sprzedaży, chciałbym upewnić się z wyprzedzeniem, czy płatność częściowa w tym przypadku może wiązać się z jakimiś ryzykami.

Napisany przez NaTwoim13
Raty muszą być oficjalnymi płatnościami, ponieważ są one uważane za opłacone w ogólnym planie. Pieniądze nie znikają, ponieważ mogą udokumentować, że zostały one zapłacone z kapitału własnego (dowód użycia kapitału własnego) i że pozostałe środki nie muszą być płatne ponownie jako kapitał własny lub kredyt.

Jeśli to było płatność pod stołem omijająca umowę sprzedaży i obniżająca cenę zakupu, nie może być uwzględniona w planie finansowym, ponieważ - ponieważ cena zakupu spada o wartość płatności pod stołem - wskaźnik obciążenia hipoteką wzrośnie. Jednak myślę, że to drugie nie było rozważane, bądź też Pani pytanie nie odnosiło się do tego.

Napisany przez N15
Cześć noelmaxim,
dziękuję jeszcze raz. Oczywiście, ratalna płatność zostanie oficjalnie przeprowadzona przez notariusza i zgodnie z twoją odpowiedzią zakładam, że jest to często stosowany sposób. Z mojego punktu widzenia, ratalna płatność jest wyłącznie moją uprzejmością, i nie chciałbym później biegać za moimi pieniędzmi, jeśli sprzedający nie wyprowadzi się we wskazanym terminie lub w okresie między podpisaniem umowy a przekazaniem kluczy do domu powstaną szkody. Będzie trudno podejmować później kroki prawne, ponieważ kupujący będzie wtedy mieszkał za granicą. Ale podejrzewam, że notariusz sobie poradzi... Czy w moim przypadku byłoby zalecane konto powiernicze u notariusza?

Napisany przez NaTwoim13
konto powiernicze jest zbędne i obecnie już tak nie funkcjonuje.

Jeśli cena zakupu ma wpłynąć do określonego dnia, ponieważ notariusz jest zabezpieczony, to gdy płatność zostanie dokonana, a sprzedający nie wyprowadzi się, problem ten występuje nawet bez zaliczki. Wraz z otrzymaniem ceny zakupu prawa i obowiązki przechodzą na nich, a dla korzyści musi on już być wyprowadzony. Jeśli tego nie zrobi, nie ma to wpływu na zapłacone pieniądze, niezależnie od tego, czy pochodzą one z własnych środków, finansowania czy obu. Musi wtedy być na zewnątrz, a jeśli nie, to otrzyma swoje pieniądze tak czy inaczej, ponieważ cena zakupu była płatna. Decydujące nie jest to, czy cena zakupu jest płatna, ani też nie jest to sprawdzane ani warunkiem koniecznym dla wyprowadzenia sprzedającego.

Napisany przez schunckt

...
Chcę po prostu uniknąć sytuacji, że nie dojdziemy do porozumienia z notariuszem, a następnie zostanę z kosztami doradztwa notarialnego.
...

Ciekawy aspekt. Jakie koszty może faktycznie pobrać notariusz, gdy transakcja zostanie anulowana? Podczas realizacji jest GNotKG, które to dokładnie reguluje.

@Ekspertów ... ?

T.

Oczywiście, nawet obecnie konto powiernicze jest nadal praktyczne. Przepływ pieniędzy staje się przez to jeszcze bardziej transparentny. Skonsultuj się ze swoim notariuszem w sprawie odpowiedzialności za fundusze na koncie powierniczym w przypadku wystąpienia problemów. W tym przypadku konto powiernicze nawet bardziej by Ci pomogło.

Napisany przez N15
Sprawdzę to z notariuszem w sprawie konta blokowanego... Ale naturalnie ciekawi mnie, co może zażądać od Sprzedającego w przypadku wycofania się z umowy...

@n15, przeczytaj tutaj:
https://www.frag-einen-anwalt.de/Ruec...--f116729.html

Napisany przez N15
Dziękuję! Ale byłoby również interesujące dowiedzieć się o kosztach, jeśli sprzedawca nie chce w ogóle podpisać umowy... Jeśli notariusz działał tylko jako doradca

Napisany przez NaTwoim13
Co za nonsens!! Jakie bezpieczeństwo ma zapewnić to konto powiernicze Notariatu??? O rany!

Termin u notariusza jest ustalany z wyprzedzeniem, na podstawie projektu umowy sprzedaży. Wcześniej należy omówić i ustalić wszystkie kwestie. W najgorszym wypadku sprzedający umiera albo mówi, że rezygnuje z sprzedaży, ale co to ma wspólnego z przepływem pieniędzy?? Pieniądze przepływają dopiero po dokonaniu aktu notarialnego, wtedy wszystko jest uregulowane i uwiecznione! Po co zatem jest potrzebne konto powiernicze Notariatu? Oczekuje się na wpis do księgi lub notariusz wystawia potwierdzenie, co zapewnia bezpieczeństwo.

Jaki pożytek przyniesie tu konto powiernicze notariusza - za które trzeba dodatkowo zapłacić???

Napisany przez N15
Ok, pomijając konto powiernicze, mam nadzieję, że moje pytanie nie jest zbyt głupie, ale: jak postępować w sytuacji, gdy obecny właściciel chciałby otrzymać pieniądze do 15.7, ale może się wyprowadzić dopiero 15.8? (O ile notariusz do tego czasu zrealizował wszystkie niezbędne kroki prawne) Czy coś takiego jest możliwe, czy też musiałbym wynająć nieruchomość na ten okres?

Napisany przez NaTwoim13
Co więc chce osiągnąć? Cenę zakupu? W takim razie oczywiście musi płacić czynsz, to jest ich opłacona własność.

Przy płatności częściowej można ustalić coś porównywalnego, warto także obniżyć cenę zakupu o pewien procent. To przecież wszystko kwestia negocjacji.

Po sporządzeniu aktu notarialnego nie powinieneś już zmieniać ceny zakupu. Wtedy umowa sprzedaży zostaje ostatecznie zawarta i zrealizowana.
Oczywiście, jeśli cena zakupu została w pełni uregulowana, a sprzedawca nadal mieszka w nieruchomości, musi płacić czynsz.

Napisany przez N15
Chciałbym uniknąć płacenia czynszu w tym krótkim okresie i zamiast tego zaoferuję częściową płatność. W zależności od wysokości raty kredytu hipotecznego i dodatkowej płatności, odliczę dodatkową ratę finansowania, którą w przeciwnym razie nie musiałbym płacić, od ceny zakupu. Mam nadzieję, że będzie to rozsądne rozwiązanie i omówię to z sprzedawcą i notariuszem. Dziękuję za pomoc!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata