Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: BHW Dispo Maxx - dodatkowe oprocentowanie premii

Napisany przez moglizinho
Cześć,

mam następujący kredyt:

BHW D maxx 3,75
Suma oszczędności budowlanych: 10.000€
Data rozpoczęcia umowy: 9.8.2006
Wskaźnik wyceny 99.81
Stan konta: 5.226
Aktualna stopa procentowa wynosi 1% (jeszcze nie z premią)
Aktualnie regularnie oszczędzam około 40 € w ramach dodatkowych świadczeń oszczędnościowych

Dzisiaj zostałem poproszony o umówienie się na spotkanie konsultacyjne w sprawie dodatkowej stopy procentowej, ponieważ obowiązywałaby ona tylko przez 8 lat (które już minęły!), ale istnieje sposób, aby nadal otrzymać dodatkową stopę procentową.

Ponieważ rzadko dzwonią do klientów, jeśli nie przynosi to korzyści dla kasy oszczędnościowej, jestem sceptyczny i lekko zdezorientowany...

Czy dobrze rozumiem: Umowa powinna być poddana dalszej kapitalizacji z dodatkowymi oprocentowaniem, ponieważ jest wystarczająco regularnie opłacana i ma ponad 7 lat.
Tzn. że akceptuję jej alokację i rezygnuję z pożyczki...
Co musiałbym wtedy wziąć pod uwagę? Czy mogę kontynuować oszczędzanie w ramach dodatkowych świadczeń oszczędnościowych po dalszej kapitalizacji? Czy muszę wycofać umowę po dodatkowej kapitalizacji i otworzyć nową dla dodatkowych świadczeń oszczędnościowych.
Czy muszę wziąć pod uwagę opłatę za zawarcie umowy? Co dokładnie oznaczają te 8 lat?

Może ktoś mógłby mnie ostrzec przed ewentualnymi pułapkami
Dziękuję i serdeczne pozdrowienia

Napisany przez C. Andreas
Cześć, stwierdzenie 8J to bzdura. Bonus jest udzielany przy rezygnacji z pożyczki do maksymalnie 15 lat. Oznacza to, że jeśli chcesz kontynuować płacenie 40 euro VL, powinieneś zrezygnować z terminu i po prostu nic nie robić. Gdy będziesz chciał wypłacić swoje środki, po prostu wyślij deklarację akceptacji alokacji do kasy oszczędnościowo-budowlanej. Zdecydowanie powinieneś to zrobić najpóźniej krótko przed osiągnięciem sumy oszczędności budowlanych.

Napisany przez Cris
Cześć, w moim przypadku sytuacja jest praktycznie taka sama - ten sam rok zakończenia, ta sama suma oszczędności hipotecznych, prawie 40 € comiesięcznej wpłaty, gotowy do przyznania od marca 2014 roku. Wraz z powiadomieniem o gotowości do przyznania otrzymałem formularz, który muszę odesłać, jeśli chcę wypłacić moje oszczędności - z informacją o możliwości wnioskowania o dodatkowe oprocentowanie, między innymi z wymogiem, że mój wniosek musi wpłynąć najpóźniej 12 miesięcy przed pożądaną datą dostępności oszczędności hipotecznych. Jeśli chcę zatem otrzymać to zwrotne oprocentowanie, musiałbym zaakceptować przyznanie wkrótce, na przykład na 01.01.2021 roku i złożyć wniosek o bonus - czy to jest poprawne? Czy oprocentowanie bonusowe musi być wypłacone także bez tego wniosku? Przecież z takim wnioskiem trzeba zgodzić się na rok rezygnacji. Kto może mi pomóc? Co mnie dodatkowo dezorientuje, to fakt, że w zleceniu płatniczym są tylko dwie opcje zaznaczenia: -tak szybko, jak to możliwe lub: -tylko na moje wyraźne życzenie. Jeśli chcę teraz przyznanie na konkretną datę (którą muszę podać w formularzu), co mam zaznaczyć w zleceniu płatniczym? Po prostu nie chcę niczego źle zrobić, bo w przeciwnym razie BHW może to obrócić w co chce... Mam nadzieję na pomoc, pozdrowienia Cris

Napisany przez fipsi
"

Witaj,

u mnie sytuacja jest w zasadzie taka sama - ten sam rok zakończenia, ta sama suma oszczędności budowlanych, niemal 40 € miesięcznej wpłaty, gotowe do alokacji od marca 2014 roku. Wraz z powiadomieniem o gotowości do alokacji dostałem formularz, który mam odesłać, jeśli chcę wypłacić swoje oszczędności - z informacją o możliwości złożenia wniosku o dodatkowe oprocentowanie, między innymi z warunkiem, że wniosek musi być złożony nie później niż 12 miesięcy przed zamierzonym terminem wypłaty oszczędności budowlanych.

Jeśli więc chciałbym otrzymać to dodatkowe oprocentowanie wstecz, musiałbym przyjąć alokację na przykład na 01.01.2021 r. i złożyć wniosek o bonus - czy to jest właściwe? Czy dodatkowe odsetki powinny być wypłacone również bez tego wniosku? W końcu decydując się na taki wniosek, trzeba zgodzić się na roczną rezygnację.

Kto może mi pomóc w tej sprawie?

To, co mnie dodatkowo dezorientuje, to fakt, że w przypadku dyspozycji płatniczej dostępne są tylko następujące opcje zaznaczenia: -tak szybko, jak to możliwe albo: -tylko na moje specjalne żądanie. Jeśli teraz chciałbym, aby alokacja nastąpiła w określonym terminie (który muszę podać w formularzu), co mam zaznaczyć w dyspozycji płatniczej? Chcę po prostu uniknąć popełnienia jakichkolwiek błędów, bo w przeciwnym razie BHW może to wykorzystać, jak zechce...

Z nadzieją na pomoc, serdecznie pozdrawiam

Cris

Być może warto skontaktować się z innymi poszkodowanymi (np. https://www.finanztip.de/community/t...1898#post51903)

W każdym przypadku nalegać na wypłatę dodatkowych odsetek.

Czy chcesz mieć wypłacone oszczędności? Dlaczego?? Chyba nie można obecnie znaleźć lepszego oprocentowania???
"

Napisany przez Cris
Cześć Fipsi, dzięki za odpowiedź i link. Obejrzę to. Niekoniecznie chcę teraz wypłacić środki; ale tyle razy zaznaczono, że po osiągnięciu około 85% sumy oszczędzanej w budowie, należy zaakceptować przydział, aby kasownik budowlany nie mógł wypowiedzieć umowy, ponieważ wtedy zrzeczenie się [url]kredytu[/url] nie jest już konieczne ani możliwe. A jeśli teraz musiałbym przestrzegać tego okresu 12 miesięcy, to nie mogę czekać zbyt długo na akceptację przydziału (która powinna nastąpić 12 miesięcy przed terminem przydziału). Pozdrowienia Cris

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli równowartość środków przekroczy sumę oszczędności budowlanych (bez oprocentowania premii) i minie 10 lat od przydziału, to kasa oszczędności budowlanych może wypowiedzieć umowę. Czy to dotyczy Ciebie? Czy coś przeoczyłem?

Napisany przez fipsi
"Cześć Cris,

To nie jest prawda.

Nie mogą tak po prostu zatrzymać tego, co Ci się należy.

Obiecano Ci przecież, że dostaniesz pieniądze. (www.test.de/Top-Ten-Bausparvertraege-als-reine-Geldanlage-1069207-0/). Poproś o pomoc organizacje konsumenckie (https://www.verbraucherzentrale.de/w...igzinsen-11929) - ale nie spodziewaj się tego od organu rozjemczego branży oszczędnościowo-kredytowej. Stworzył on wraz z tzw. BSQ (jakością doradztwa i obsługi) potwora, aby całkowicie wypompować i pochować oszukanych klientów.

Do tej pory próby ekshumacji kończą się na personelu składającym się głównie z prawników.

Lepiej jest od razu zwrócić się do Bafin.

Albo napisz do polityka, którego szanujesz (jeśli taki istnieje)

https://www.abgeordnetenwatch.de/
"

Napisany przez Cris
Cześć noelmaxim,

Nie, u mnie jeszcze nie dotyczy. Ale: zgodnie z formularzem przydziału muszę złożyć wniosek o premię odsetkową, określając na formularzu przydziału przynajmniej 12 miesięcy przed żądanym terminem przydziału i wysyłając go do BHW. Tak jest wymagane na formularzu; oznacza to, że w ogóle nie otrzymam premii, jeśli nie złożę wniosku (w ten sposób).

Zawsze byłem pewien, że premia jest automatycznie naliczana, a nie dopiero po złożeniu wniosku z 12-miesięcznym wyprzedzeniem.

Jeśli jednak tak jest, muszę oszacować, kiedy zbliżę się do kwoty oszczędności na cele budowlane i w odpowiednim czasie złożyć wniosek o przydział.
Nie wiem, jak inaczej to wytłumaczyć.

@fipsi: na razie BHW jeszcze nic nie zatrzymuje. Więc sprawa ze Stowarzyszeniem ds. Rozwiązywania Sporów/BSQ i Bafin jest dla mnie raczej dodatkowym zamieszaniem. Jedynym sensownym rozwiązaniem jest sprawdzenie przez biuro ochrony konsumenta.

Pozdrowienia,
Cris

Napisany przez fipsi
Cześć Cris,

opinie konsumentów są ważne; po prostu o nich pisz!

I zwróć uwagę na obecne orzeczenie dotyczące premii odsetkowej: https://www.anwalt.de/rechtstipps/ne...en_155194.html

Czy to dotyczy Ciebie?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata