Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy to działa z finansowaniem? Co o tym myślicie?

Napisany przez Feuertraufe
Cześć, dzisiaj oglądałem Dom, który został mi zaproponowany za cenę rynkową 220 000€. W lipcu odziedziczę Dom po mojej matce, który ma wartość oszacowaną na około 200-250 000€. Chciałbym zmodernizować łazienkę i toaletę, a następnie wynająć go za 1000€. Już mam zainteresowanych chętnych. Moja matka ma jeszcze 25 000€ długów, które chcę przejąć, a następnie użyć domu o wartości 200-250 000€ jako poręczyciela w banku. Dom, który kupuję za 220 000€, po przebudowie będzie wart około 300-350 000€. Moje zarobki to 2000€, a z dodatkowym zasiłkiem rodzinny otrzymuję 2400€. Chciałbym również użyć domu jako drugiego poręczyciela. W domu rodzinnym już byłem przy modernizacji, więc zbierzemy wszystkie długi w wysokości 80 000€. Możemy je spłacić w dowolnym momencie. Potrzebujemy 380 000-400 000€. Myślałem, że będę spłacał około 1300€ miesięcznie przez około 30 lat. Moja żona również zarabia stabilnie 600€ każdego miesiąca. Ponieważ sami wynajmujemy mieszkanie, koszty najmu by odpadły. Oczywiście trzeba uwzględnić wydatki na telefony komórkowe i ubezpieczenia. Moja matka wprowadziłaby się do nowego domu, za który otrzymalibyśmy 400€ czynszu każdego miesiąca. W sumie, dostalibyśmy 1400 euro z wynajmu. Reasumując, z czynszem i dodatkowym czynszem od naszego własnego mieszkania pozostałoby nam łącznie 2000€. Czy moje plany są realne? Czy bank zgodzi się na takie rozwiązanie, skoro kwota poręczenia wynosić będzie ponad 500 000€? Co o tym sądzicie? Po odjęciu 1000€ na ubezpieczenia nadal miałbym około 1600€ na wydatki codzienne. Zarówno moja żona, jak i ja jesteśmy zatrudnieni na stałe od wielu lat. Oboje mamy 38 lat.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Feuertraufe,

dzięki odpowiedniej strukturze finansowania i następnemu koncepcji finansowania, twój projekt może zakończyć się pozytywną opinią kredytową.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Kluczowe dane są dobre, i mogą zostać zrealizowane. Jeśli masz obecne kredyty rat, można je także spłacić w ramach finansowania, ponieważ drugi obiekt służy jako zabezpieczenie.

Witaj, dzisiaj otrzymaliśmy potwierdzenie pożyczki w kwocie 400 000€ od banku. W naszym przypadku zostało to rozwiązane następująco: Dług zostanie pokryty kwotą 80 000€. Istniejący Dom będzie nieco wyremontowany z zewnątrz oraz łazienki, a następnie wynajęty. Oferty wynającia wynoszą 1200€. Już są dostępne długoterminowe umowy najmu. Sami planujemy zbudować Dom z mieszkaniami dla lokatorów lub bliźniaczy Dom, z którego dodatkowo generowane będą dochody z najmu w wysokości co najmniej 400€ miesięcznie. Przeanalizowaliśmy nasze możliwości finansowe i stwierdziliśmy, że miesięczny fundusz na prowadzenie gospodarstwa wynosi około 3373€, co można przeznaczyć na spłatę pożyczki. Planowana długość spłaty to 30 lat, z miesięczną ratą w wysokości około 1500€. Rozważaliśmy również wzięcie pożyczki w wysokości 500 000€ zamiast 400 000€. Ponieważ wtedy planowanie byłoby prostsze i nie trzeba byłoby tak dokładnie planować, co się chce zrobić w domu. Myśleliśmy po prostu, żeby trochę przesunąć czas, aby kredyt miał dłuższy okres spłaty, i w razie posiadać oszczędności, lepiej zrobić dodatkowe płatności. Chcielibyśmy pozostać w zakresie od 1500 do 1700€ miesięcznie. Czy byłoby to realistyczne, czy może lepiej nie pytać banku, żeby nie robić z siebie pośmiewiska? Bo jeśli policzymy, to z tych 500 000€ odchodzi 80 000€ z obecnego kredytu, a działka to kolejne 50 000€, i trzeba też jeszcze trochę wyposażyć. W związku z tym na budowę i wyposażenie pozostałoby około 370 000€. Czy w tej kwocie można już dostać Dom dwurodzinny lub bliźniaczy, czy może lepiej zdecydować się na mieszkanie z oddzielnym wejściem. Pozdrowienia i dzięki za wskazówki. Feuertraufe

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Feuertaufe,

nie do końca rozumiem twój post. Czy oficjalnie złożyłeś wniosek o pożyczkę i otrzymałeś zatwierdzenie, ale teraz chcesz jednak pożyczyć więcej?

Z jakiego regionu pochodzisz? Co ci zaoferowano i jak wygląda finansowanie?

Cześć. Dzięki za odpowiedź. Wcześniej planowaliśmy zakup domu. Po przeliczeniach postanowiliśmy jednak zdecydować się na nową budowę. Mamy zatwierdzone 400 000 euro, ale po analizie doszliśmy do wniosku, że idealna kwota na nową budowę to 500 000 euro. Można łatwiej planować. Planujemy postawić Dom dwurodzinny lub bliźniak, gdzie część będzie wynajmowana. Wartość obecnego domu, jeśli byłby wynajmowany, jest szacowana na 300 000 euro. Jedynym problemem jest to, czy jest realistyczne prosić o podwyżkę o 100 000 euro, czy lepiej z tego zrezygnować.

Napisany przez NaTwoim13
Jak wygląda obiecane finansowanie? Czas nałóżienia stopy procentowej, stopy procentowe i stopa spłaty kapitału? Z jakiego banku i regionu (z uwagi na fundusze regionalne) pochodzą?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Chciałbym się również dowiedzieć. Ponieważ żaden bank obecnie nie udziela pożyczki w wysokości 500 000 EUR, jeśli nie ma konkretnej nieruchomości jako zabezpieczenia. Czy otrzymałeś zgodę od doradcy czy faktycznie na piśmie od banku?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata