Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Riester - Obliczenia

Napisany przez rupa
Cześć wszystkim,

od czasu do czasu zastanawiam się nad moją rentą Riester.
Zastanawiam się, czy ją zamrozić i zamiast tego wykorzystać miesięczną składkę na spłacenie kredytu hipotecznego, który w przyszłym roku zostanie uruchomiony.
Alternatywnie, możliwe byłoby również wypłacenie już wpłaconych składek jako Wohnriester (niemające wpływu na dotację), aby spłacić nim kredyt hipoteczny.

Aby podjąć decyzję, chciałbym obliczyć rzeczywistą cenę mojej umowy.

W ramach Riester otrzymuję własne wsparcie + wsparcie za dziecko (urodzone po 2008 roku).
Czyli wiem, ile wpłacam, ile wsparcia otrzymuję i ile opłat jest pobieranych. Tego, czego nie potrafię policzyć, to dalsza korzyść podatkowa. Czy ktoś może mi pomóc zrozumieć, jak, lub z jakimi formułami mogę to obliczyć? Albo gdzie można to znaleźć w zeznaniach podatkowych?

Bardzo dziękuję z góry.
Pozdrowienia
Rupa

Napisany przez Matthew Pryor
Składki wraz z dodatkami obniżają dochód podlegający opodatkowaniu, natomiast dodatki są odliczane, w skrócie, dodatki są odejmowane od oszczędności podatkowych. Urząd Skarbowy przeprowadza ocenę korzyści.

Napisany przez rupa
Dziękuję za odpowiedź.
W takim razie obliczenie powinno być dość proste.

Przykład:
2000,- składki i 300,- dodatku zmniejszają podstawę opodatkowania o 2000,- euro.
Następnie sprawdzam w tabeli podziału, jak zmienia się stawka podatkowa i obliczam obciążenie podatkowe przy 2000,- wyższym dochodzie do opodatkowania.
Różnica między nimi to oszczędność podatkowa dzięki Riesterowi.
Poprawnie?

Napisany przez Hanomag

Przykład:
2000,- Składki i 300,- Dodatek zmniejszają dochód podlegający opodatkowaniu o 2000,- euro.

o 2.100 €, ponieważ jest to maksymalna kwota dla oszczędzającego w systemie Riester. Przy dodatku w wysokości 300,- należy wpłacić tylko 1800,-.

Cytat od rupa

Następnie sprawdzam w tabeli podziału, jak zmienia się stawka podatkowa i obliczam obciążenie podatkowe przy wzroście o 2000,- podatku obowiązkowego brutto. Różnica stanowi oszczędność podatkową dzięki Riesterowi.

Osoba korzystająca z tabeli podziału otrzymuje wynik niedokładny. Lepiej skorzystać z kalkulatora podatkowego z uwzględnieniem zmniejszonego dochodu podlegającego opodatkowaniu. W tym przypadku, musisz oczywiście zmniejszyć o maksymalną kwotę 2.100,-. Różnica wynikająca z porównania obciążeń podatkowych jest całkowitą oszczędnością z tytułu odliczenia od dochodów. Należy ją jeszcze zmniejszyć o dodatek, ponieważ jest on zaksięgowany na koncie Riester. Jeśli dodatek jest wyższy niż oszczędność podatkowa, można zrezygnować z odliczeń od dochodów. Informacje na ten temat można znaleźć tutaj.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata