Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Moja umowa najmu - Co mogę zrobić?

Napisany przez rock86
Cześć wszystkim,

Od 2010 roku mam umowę ubezpieczenia emerytalnego Riester i jestem z niej raczej niezadowolony. Być może możecie mi tu pomóc.

Oto aktualny wyciąg:
Rozwój wartości w 2015 roku
Na dzień 1.1.2015: +5996,64
Wpłacono w 2015 roku: +1946,04
Środki z tytułu ulg w 2015 roku: +154,00
Koszty związane z zawarciem umowy oraz dystrybucji: -473,17
Koszty administracyjne: -296,44
Odsetki i nadwyżki: +17,22
Rozwój udziałów w funduszu: +295,24
Jeśli teraz to policzę, to w roku 2015 straciłem ponad 300 €. To oczywiście jest tendencja, która mnie raczej nie cieszy i zastanawiam się, co teraz zrobić.

Gdybym odkładał tę kwotę 162 € miesięcznie, miałbym teraz więcej pieniędzy.
Czy istnieje coś przeciwko inwestowaniu samemu w Fundusze inwestycyjne? To oznaczałoby prawdopodobnie oszczędność na opłatach administracyjnych i dystrybucyjnych itp., ale nie miałbym gwarancji, prawda?

Macie może jakieś pomysły?

Napisany przez oschneider
Cześć

Samodzielne inwestowanie ma wadę podatkową! Musisz bowiem odprowadzać co roku 25% zysku, co zmniejsza efekt kapitału oprocentowanego.
Ogólnie rzecz biorąc, Fundusze inwestycyjne są jedynym właściwym sposobem uzyskania opłacalnego wzrostu majątku poprzez inwestowanie w aktywa rzeczowe lub kapitał produkcyjny.
Jednak jako mały prywatny inwestor powinieneś znaleźć osłonę w postaci funduszu emerytalnego, który odlicza składki od podatku!
Nie zapominaj porównywać kosztów, zysków, bezpieczeństwa i elastyczności!

Napisany przez Matthew Pryor
Jak porównać stopę zwrotu i bezpieczeństwo inwestycji na kolejne 20, 30, 50 lat? Czy zdają sobie Państwo sprawę, kiedy i w jakiej formie obowiązuje podatek od zysków kapitałowych?

Okay, nie mówmy o samym zwrocie z inwestycji, ale o zysku! Bezpieczeństwo, moim zdaniem, jest zapewnione tylko wtedy, gdy pieniądze są traktowane jako aktywa odrębne... oddzielone od kapitału własnego spółki. Jestem świadom(a/y) tego, co oznacza podatek bankowy. Faktem jest, że musi być płatny co roku. Mówię o funduszu emerytalnym w postaci powłoki, dzięki czemu podatek bankowy jest płatny dopiero na koniec okresu trwania i wtedy znacznie mniejszy. Mówię o polisie netto z 7% kosztami... limitowanymi i zwrotem kosztów zarządzania w postaci nagrody. Składki i zyski trafiają do oddzielnego majątku, dzięki czemu pieniądze są bezpieczne, nawet jeśli firma zbankrutuje, czego nie można oczekiwać przy ratingu AAA. W razie pytań służę pomocą

Napisany przez xlarge
Jeśli kwota wolna od podatku nie została jeszcze wyczerpana, to nie ma sensu wchodzić w ubezpieczenie dodatkowe.

Jeśli wybierzesz fundusz kapitałowy (ETF), to moim zdaniem nie musisz płacić podatku dochodowego - dopiero pod koniec.

Często w ubezpieczeniach trzeba płacić stałe opłaty, które w przypadku wielu banków mogą częściowo lub całkowicie odpadać.

Czy nie trzeba również zapłacić podatku na ubezpieczenie?
Jak elastyczne jest to ubezpieczenie, jeśli konieczne jest dostęp do pieniędzy wcześniej?

Podatek wolny jest oczywiście ważny...jeśli się opanuje strategię inwestycyjną i dobrze zarządza swoim portfelem. Kto to opanuje, ten zasługuje na zyski. Niestety nie każdy jest w stanie tego dokonać.
Dlatego warto zabezpieczyć swoje inwestycje poprzez oszczędności emerytalne i minimalizować problem podatkowy, ponieważ pod koniec historii opodatkowany zostanie tylko określony udział w zyskach według stawki podatku osobistego!
Oczywiście podatek będzie należny na końcu, nie da się uniknąć prawa...każdy dostaje to, co mu się należy.
Dostępność: Pełna dostępność przez cały okres trwania...czasem możemy zredukować rabaty poprzez wypłaty.
Pytanie brzmi, czy chcę oddać moje pieniądze bankowi przy obecnym oprocentowaniu bazowym, czy też w ogóle nadal chcę inwestować w Niemczech, biorąc pod uwagę ostatnie wypowiedzi Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (BaFin).
Oto link do tego:
https://www.finanzen.net/Nachricht/Ak...-Feuer-4827096

Napisany przez Couponschneider

Dzień dobry

Inwestowanie we własną rachunkowość ma wadę podatkową! Musisz bowiem odprowadzać co roku 25% zysku, co zmniejsza efekt dźwigni procentowej.
Ogólnie rzecz biorąc, Fundusze inwestycyjne są więc właściwym i jedynym sposobem na osiągnięcie opłacalnego wzrostu wartości poprzez inwestowanie w aktywa rzeczowe lub kapitał produkcyjny.
Niemniej jednak jako Prywatny Mały Inwestor należy znaleźć osłonę w formie zabezpieczenia emerytalnego, które umożliwia odliczenie składek od podatku!
Nie zapomnij porównać kosztów, zwrotu z inwestycji, bezpieczeństwa i elastyczności!

Teoretycznie jest to prawda z powodu podatku. Praktycznie nie zadziała. Lepiej oddać państwu 25% dywidendy niż nawet 1% menedżerowi funduszu. Opłaty od funduszy zawsze występują, podatek tylko w przypadku zysków, czyli dywidend i zrealizowanych zysków z kursów. Te ostatnie są rozliczane z zrealizowanymi stratami.

Fundusz kapitalizujący musi niestety już dzisiaj odprowadzać podatek od dywidend. Państwo nie okazuje w tym przypadku litości. Niestety menedżerowie funduszy są wysoce niekompetentni. Nie radzą sobie należycie i udowodniono, że popełniają nonsensy, na przykład z zbyt dużymi udziałami obligacji i zbyt dużą aktywnością.

Akcje klasy B Berkshire-Hathaway są opłacalne i korzystne pod względem podatkowym. To nie jest fundusz, ale holding. Buffett jest menedżerem funduszu, jakiego zawsze chciałbyś mieć. A państwo nie pobiera podatku od dywidend, które są reinwestowane w obrębie holdingu.

Większość osób nie będzie mogła sobie pozwolić na zakup akcji klasy A, stąd opcja akcji klasy B. Lub można grać jak Buffett. Jakościowych firm jest pod dostatkiem. Trzeba tylko zwrócić uwagę, które firmy produkują i sprzedają produkty codziennego użytku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata