Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Czy warto polecić inwestycję w nieruchomość na wynajem WHEN MFH) z pełnym finansowaniem?

Napisany przez DSM
Witaj Forum Finansowe,

obecnie rozważam zakup wielorodzinnego domu.

O mnie: Mam 29 lat, mam stałe zatrudnienie, zarabiam 78 tys. euro rocznie. Moje oszczędności wynoszą około 55 tys. euro, zainwestowane w fundusze mieszane, umowy oszczędnościowe budowlane i konto oszczędnościowe.

Wielorodzinny Dom ma się finansować sam przez okres około 15-17 lat, czyli spłacany z dochodów z czynszu. Następnie miałby służyć jako dodatkowe źródło dochodu lub być podstawą do zakupu kolejnego wielorodzinnego domu. Mogę zapewnić środki na ewentualne problemy z czynszem i naprawy z mojego kapitału. Nadpłaty byłyby czasami możliwe, ale nie chcę tego planować.

Moje bank zna mnie od czasu założenia konta, nigdy nie korzystałem z kredytu ani nie miałem debetu. Mam nadzieję, że to świadczy o dobrej ocenie mojej płynności finansowej.

Czy moje zamiary są realistyczne? Czy myślicie, że bank weźmie to pod uwagę? Obejrzałem kilka nieruchomości w cenach od 130 tys. euro do 400 tys. euro. Mnożnik czynszu wynosi średnio od 12 do 18 dla tych obiektów. Roczne dochody netto z czynszu wynoszą od 11 tys. euro do 35 tys. euro. Co przemawia za większą inwestycją, a co za mniejszą?

Mam pewną wiedzę techniczną i ekonomiczną, ale nie jestem ekspertem w zakresie inwestycji kapitałowych w nieruchomości.

Będę wdzięczny za opinie na temat moich zamiarów.

Z poważaniem

Re: Czy warto polecić inwestycję w nieruchomość na wynajem WHEN MFH) z pełnym finansowaniem?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Twoje dochody są w porządku, posiadasz również kapitał własny na dodatkowe koszty zakupu. Można sfinansować 100% ceny ustalonej w umowie notarialnej po atrakcyjnych warunkach. Koszty dodatkowe (podatek od nabycia nieruchomości, pośrednik, notariusz) powinny być pokryte kapitałem własnym. Wszystko zależy od lokalizacji nieruchomości, czynszu netto i czy został on realistycznie ustalony w porównaniu do miejscowych stawek. Brak historii kredytowej również przemawia na Twoją korzyść. Niemniej jednak nie ma jednej uniwersalnej odpowiedzi. Czy znalazłeś już konkretne nieruchomości?

Napisany przez DSM
Dzień dobry Panie Hillermann, < br / >

Dziękuję za odpowiedź. < br / >

Przejrzałem kilka obiektów i mam skoncentrowane zainteresowanie. Jak napisałem powyżej, rozważamy kwoty inwestycji od 130 000 € do 400 000 €. Droższy Dom ma na przykład lepsze położenie i oczywiście wyższe roczne dochody z wynajmu. W jakim przedziale cenowym warto inwestować? Czy zacząć od czegoś tańszego? Czy może od razu kupić stosunkowo nowy i drogi obiekt? < br / >

Czy w ogóle mogę dostać na przykład 400 000 €? < br / >

Umówiłem się na spotkanie w banku za 2 tygodnie. Jak się na nie przygotować? Jakie informacje powinienem posiadać przed spotkaniem? < br / >

Dziękuję.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć DSM, oczywiście ważna jest lokalizacja, lokalizacja, lokalizacja.
Technicznie ważne jest również, jak wysoka jest roczna czysta czynszu netto. I czy zostanie ona udokumentowana przez sprzedawcę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata