Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Strategia inwestycyjna jest w porządku?

Napisany przez Vogeljaguar
Hej wszystkim,

proszę o opinię na temat moich produktów ubezpieczeniowych oraz strategii inwestycyjnej! Czy uważacie, że inwestowanie tak dużej części w fundusze ETF jest zbyt ryzykowne???

Mam 30 lat (żonaty + 1 dziecko + kolejne dziecko ma przyjść, będzie jak Bóg zechce)!
Moja średnia pensja netto to 2,700 € miesięcznie! Moja żona pracuje na pół etatu i zarabia 1100 € netto + 190 € zasiłku na dziecko!
Łączny dochód miesięczny = około 4000€

teraz odnośnie moich produktów ubezpieczeniowych!

- ubezpieczenie majątkowe, OC, ochrona prawna dla całej rodziny (koszt = 36,68 € miesięcznie)

- ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków dla całej rodziny (koszt = 34 € miesięcznie)

- ubezpieczenie na życie dla mnie (finansowane przez pracodawcę - 200 € rocznie)
Rent z gwarancją 28,83 €
Kapitał gwarancyjny 8,419 €

- ubezpieczenie na życie DBV dla mnie (koszt = 169,61 € miesięcznie do daty rozpoczęcia emerytury 01.09.2053 = Całkowity koszt 77.970 €!)
Gwarantowana miesięczna renta 373 €
Niezobowiązująca miesięczna renta emerytalna 657 €

lub

Gwarantowana jednorazowa wypłata kapitału 96,854 €
Niezobowiązująca jednorazowa wypłata kapitału 147,397 €

- Fundusze ETF (koszt = 400 € miesięcznie, przez 30 lat = Całkowity koszt 144.000 €!)
MSCI Comstage World 280 €
MSCI Comstage Emerging Markets 120 €

- ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków dla mnie, renta 1895 € (koszt = 144 € miesięcznie)
(Zwolnienie z opłat w przypadku niezdolności do pracy oraz w przypadku zachorowania
Wypłata renty w przypadku niezdolności do pracy oraz w przypadku zachorowania)
ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków jest powiązane z funduszem Pioneer Funds Global Ecology A

- ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków dla żony, renta 729 € (koszt = 65 € miesięcznie)
(Zwolnienie z opłat w przypadku niezdolności do pracy oraz w przypadku zachorowania
Wypłata renty w przypadku niezdolności do pracy oraz w przypadku zachorowania)
ubezpieczenie od następstw nieszczęśliwych wypadków jest powiązane z funduszem BGF World Gold A2 USD

- Mieszkam tutaj na wynajętym mieszkaniu, niedługo będę inwestować w nieruchomości w Turcji.
Mój dziadek obecnie buduje 12-rodzinny budynek na swojej działce.
Otrzymam od niego 2 mieszkania o wartości 50.000 €. Rodzice podarują mi 20.000 €, mam 20.000 € wkładu własnego i pożyczę 10.000 €
2 mieszkania po 3 pokoje, każde o powierzchni 80 m2.

- Posiadam złoto o wartości około 7.000 €

Czy produkty są w porządku? Różne kombinacje z funduszami ETF, nieruchomościami, ubezpieczeniem na życie, surowcami itp. (nie kładź wszystkich jajek do jednego koszyka ;-))
Czy to pasuje pod względem proporcji? Czy, jak wspomniano wyżej, może trochę za dużo na fundusze?? (Całkowity koszt 144.000 €!)
Jakie podejście byście mieli na moim miejscu? =) być może dodatkowo zainwestować pieniądze dla żony? (ewentualnie Riester + ubezpieczenie na życie z ryzykiem?)

pozdrowienia Vogeljaguar

Re: Strategia inwestycyjna jest w porządku?

Napisany przez 2titan1981
Ten poziom uważam za zbyt niski z twojej strony. Ile możesz jeszcze prowadzić ubezpieczenie od inwalidztwa częściowego, jeśli zostaniesz ubezpieczony od inwalidztwa całkowitego?

Co do ubezpieczeń, nie da się niczego powiedzieć, nie znając konkretnej polisy ani stawek.

ubezpieczenie na życie?

Bez dokładnych informacji nic z tego nie będzie. Czyż wcześniej nie zadałeś podobnego pytania?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata