Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestycje pieniężne

Napisany przez Berghofer
Cześć drodzy czytelnicy,
z jednej strony codziennie słyszę, że praktycznie nie ma już żadnych oprocentowania. Z drugiej strony, po kryzysie bankowym w 2009 roku przysiągłem sobie, że będę inwestować pieniądze wyłącznie w postaci lokat terminowych. Obecnie mam 55 000 € na zwykłym rachunku oszczędnościowym, za które praktycznie nie dostaję żadnych odsetek, ale też obawiam się inwestowania pieniędzy w akcje, fundusze itp. Jestem świadom, że nie ma absolutnego bezpieczeństwa. Jaka byłaby najrozsądniejsza inwestycja? Muszę przyznać, że jestem raczej konserwatywnym inwestorem, który bardziej stawia na bezpieczeństwo niż ryzyko.

Napisany przez 2titan1981
konto oszczędnościowe na kwotę do 6 miesięcznych wynagrodzeń netto powinno być przeznaczone na większe zakupy, ale jeśli jest więcej, to tym lepiej.
Pozostałą część zainwestuj w lokatę terminową o krótkich okresach trwania za pomocą drabinki lokatowej.

Wybieraj instytucje bankowe, które podlegają niemieckiemu podatkowi odsetkowemu. Pamiętaj zawsze, że rentowność to to, co zostaje po inflacji. Im wyższa rentowność, tym większe ryzyko.

Napisany przez orderianer

konto oszczędnościowe do 6 miesięcznych pensji netto powinno pokryć wszelkie większe zakupy, a jeśli to możliwe, nawet więcej.
Pozostałą kwotę ulokować na lokacie terminowej, preferując krótkie okresy trwania.

Zawsze w bankach obsługujących niemiecki podatek od zysków kapitałowych. Pamiętaj zawsze, że rentowność to to, co zostaje po uwzględnieniu inflacji. Im wyższa rentowność, tym większe ryzyko.

w prostocie siła. Zgadzam się w stu procentach z tym wpisem.

Napisany przez Oliver_Hidral
Cześć,

Mam nadzieję, że nie spamuję Cię teraz, ale to może być coś dla Ciebie.

W celu zaspokojenia krótkoterminowego zapotrzebowania HIDRALMAC_Europe poszukuje inwestorów, którzy pomogą w utworzeniu magazynu. Inwestorzy powinni sfinansować jedną lub więcej maszyn, które zostaną umieszczone w magazynie i mogą być natychmiast sprzedane. Kupiona w ten sposób maszyna stanowi zabezpieczenie inwestora.
Koszty jednej maszyny od producenta, wraz z transportem i odprawą celną do Niemiec, wynoszą na przykład 40 000 euro, więc inwestor finansuje 36 000 euro, co stanowi rezerwę wartościową w wysokości 10%.
Gdy maszyna zostanie sprzedana, inwestor otrzyma oprocentowanie w wysokości 5% swojego zainwestowanego kapitału i odzyska swoje środki.

Jeśli jesteś zainteresowany, wystarczy skontaktować się ze mną prywatnie albo zadzwonić do naszego głównego biura – warto spróbować.

Pozdrawiam, Oliver

Napisany przez oschneider
Cześć razem.

Na ile lat pieniądze mają zostać ulokowane?

Istnieje tylko jedna absolutna pewność, a nazywa się ona Specjalna Własność!
Jeśli pieniądze mają być ulokowane na okres powyżej 10 lat, istnieje możliwość inwestycji w solidny wzrost wartości, przy zachowaniu bezpieczeństwa Specjalnej Własności.

Napisany przez bufu
Wiele dostawców usług bankowych oferuje również promocje, w ramach których można nabyć programy oszczędnościowe z określonymi ETF-ami po korzystnych cenach. Oczywiście można tam również dokonać jednorazowego wkładu. Ponadto, osobiście inwestuję miesięcznie w kredyty bankowe (Mintos) oraz w firmę działającą w czasie rzeczywistym (beonpush).

Napisany przez lolania
Hej

Mam też fajny pomysł. Choć wymaga to od czasu do czasu nieco wysiłku, to jednak mieści się w granicach. Ponieważ miałem okazję skorzystać z pożyczki w Auxmoney, pomyślałem, że stojąc po drugiej stronie tego wszystkiego, czyli pożyczając pieniądze i nie pobierając żadnych, można by było ładnie zarobić. Zawsze zależy to od tego, ile pieniędzy faktycznie zapłaciło się za kredyt danej osoby. Postanowiłem zatem się tym zainteresować, ponieważ chciałem dowiedzieć się, jak to wszystko działa. Natrafiłem na ten artykuł, który brzmi obiecująco. Myślę, że każdy powinien sam się z nim zapoznać i po prostu przeczytać. Tak działa Auxmoney, a ogólnie rzecz biorąc, tego typu portale P2P. Myślę, że spróbuję tego kiedyś, lub gdy będę miał znowu wystarczająco dużo pieniędzy, kiedyś w przyszłości?

Pozdrowienia

Napisany przez karstenfinanzen
Również witam serdecznie

Przy Twoim pytaniu od razu pomyślałam o portalach P2P. Jednak Auxmoney nie wydaje mi się wystarczająco bezpieczne! Udzielają kredytów nawet klientom o słabej zdolności kredytowej, co z jednej strony jest korzystne dla nich, a z drugiej dla inwestorów zainteresowanych ryzykiem... Ale na pewno istnieją już alternatywy, które bardziej skupiają się na bezpieczeństwie... Możesz spróbować poszukać informacji w wyszukiwarce.

Napisany przez 2Bolitho
Sprawdź tę książkę lub powiązane wątki. Mogą być pomocne dla Ciebie:

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata