Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Decyzja o finansowaniu i co dalej?

Napisany przez Blackbird08
Chętnie planuję z wyprzedzeniem, nawet jeśli jeszcze nie jest to konieczne...

Załóżmy, że otrzymuję obietnicę finansowania/umowę pożyczki z terminem 9 dni na jej przyjęcie. Z tego wynika, że:

1. muszę/należy ustalić ostateczny termin wizyty u notariusza w tym okresie czasowym i podpisać umowę kupna po podpisaniu umowy kupna.
2. Umowę pożyczki należy przesłać do banku podpisem w ciągu 9 dni listem poleconym (czy można też mailem?).
3. Czekać na potwierdzenie banku (?) Czy bank może jeszcze odmówić? Jeśli tak, z jakich powodów?

Problemy:

a) Co, jeśli nie otrzymam terminu u notariusza w ciągu 9 dni lub przez ten czas będę w delegacji służbowej przez tydzień?
b) Czy mogę podpisać umowę pożyczki wcześniej i ewentualnie, w ciągu 2 tygodni, odstąpić od umowy bez dodatkowych kosztów ze strony banku, jeśli kupno u notariusza jednak nie dojdzie do skutku?

Czy znacie stronę internetową, która dokładnie wyjaśnia ten proces? Przy szukaniu w Google nic sensownego ani konkretnego na ten temat nie znalazłem.

Napisany przez Finanzinho
Przesłaliśmy oryginał umowy bankowej pocztą z powrotem przed terminem notarialnym. Termin notarialny zostanie u nas przeprowadzony kilka dni później. Umowa pożyczki zostanie zazwyczaj zawarta tylko wtedy, gdy zostanie ustanowiona hipoteka pierwszego rzędu. To ryzyko ponosi w naszym przypadku bank. Bank jednak miałby prawo żądać odszkodowania od pewnego dnia, jeśli obiekt nie zostanie kupiony i pożyczka nie będzie mogła zostać wypłacona. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, w naszym banku jest możliwe anulowanie w ciągu 14 dni bez podania przyczyny.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Otrzymując wiążącą ofertę umowy kredytowej od banku, powinieneś umówić się na termin notarialny w ciągu ustawowych 14 dni na odstąpienie od umowy.
W przypadku późniejszego terminu - po 14 dniach - pojawia się niepewność, jeśli sprzedawca zmieni zdanie.
Podpisanie umowy kredytowej powoduje zawiązanie prawnie wiążącej umowy.
Nie ma to nic wspólnego z zabezpieczeniem kredytu, ale wynika to z zasady.
Zazwyczaj wtedy sprawdza się, że w ciągu określonego czasu umawiany jest termin notarialny.
Jeśli wysyłasz pocztą, proszę o wysłanie listem poleconym lub dostarczenie osobiście.
Nie przesyłaj pocztą elektroniczną, ponieważ potrzebne jest oryginalne dokument.
@Blackbird, dlaczego czekasz na potwierdzenie od banku? Przecież otrzymałeś już pisemne potwierdzenie po przedłożeniu oferty umowy kredytowej, tak?

Mam wciąż realizowaną prośbę o finansowanie... Miałem ofertę banku, wysłałem prośbę o finansowanie, teraz bank sprawdza to przy pomocy dostarczonych dokumentów i wyśle mi umowę pożyczki w przypadku pozytywnej decyzji.

Dla tej umowy pożyczki jest określony termin składania akceptacji, to znaczy, że wtedy - jeśli okres akceptacji wynosi 9 dni - mam 9 + 14 dni (okres odstąpienia) na finalizację w notariacie?

Napisany przez NaTwoim13

Dla tej umowy pożyczki istnieje okres przyjmowania, czyli jeśli okres przyjmowania wynosi 9 dni, będę mieć 9+14 dni (okres na odstąpienie) na przeprowadzenie transakcji u notariusza?

Dokładnie tak, a bank musi ich dokładnie poinformować o tym przy podpisywaniu, zazwyczaj powinno to być uwzględnione w obowiązku informacyjnym podczas wnioskowania.

Jeśli już im pomagasz, mam prośbę, aby nie usuwali ponownie początkowego pytania! W ten sposób społeczność może skorzystać z informacji.

Wszystko jasne, dziękuję za odpowiedzi.

Nie będę usuwać tych postów. Miałem już kiedyś problemy w internecie, gdy kopiowałem obce teksty. Od tamtej pory jestem ostrożniejszy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata