Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kupno mieszkania; W obecnej chwili rozsądne.

Napisany przez Berghofer
Droga Czytelniczko / Czytelniku,
od niedawna postanowiłam kupić mieszkanie na własność. Ponieważ jestem na samym początku tego procesu, chciałabym wiedzieć, czy obecnie ogólnie rzecz biorąc ma sens kupować mieszkanie na własność, czy lepiej poczekać, aż ceny znowu spadną. Z jednej strony nie spieszy mi się, z drugiej strony może być teraz korzystnie. Jak to wygląda, jeśli trzeba wziąć kredyt? A jak nie trzeba?

Pozdrowienia

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tutaj jest jeszcze wiele otwartych pytań.
Czy chcesz nabyć nieruchomość do własnego użytku czy do wynajmu?
Masz własny kapitał?
Istniejący majątek/długi?
Czym się zajmujesz zawodowo?

Napisany przez NaTwoim13
@Bankkaufmann

Wynajem będzie prawdopodobnie mało opłacalny!

Obecnie, ze względu na podwyższone ceny nieruchomości, można łatwo zdobyć brakujące pieniądze taniej, w uproszczeniu, ponieważ obecnie pieniądze są tanie, popyt jest duży, więc ceny są nieco wyższe. Jednak jesteśmy dalecy od stwierdzenia, że ceny nieruchomości są kompletnie przesadzone!!

Jeśli mają Państwo pewną ilość kapitału własnego, stabilną pracę i znaleźli odpowiednią nieruchomość, nie powinni Państwo porzucać tego pomysłu. Oczekiwanie na spadek cen nieruchomości i myśl o oszczędzaniu kapitału na spłatę bez pożyczki nie są w proporcji do ryzyka wzrostu oprocentowania oraz równoczesnej opłaty czynszu. Ten ostatni jest zawsze przeciwny do opłat odsetkowych, jako że będąc najemcą spłacają Państwo już hipotekę, tylko nie swoją.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@noelmaxim, Nie wiem, a także nie wiem, czy chodzi o użytkowanie własne, czy inwestycję kapitałową.
Oczywiście wciąż możesz znaleźć wiele okazji na rynku nieruchomości, jeśli chcesz inwestować w kapitał.
Muszę jednak zdecydowanie się z tobą nie zgodzić, gdy piszesz ogólnikowo, że daleko nam do przepłacanych cen nieruchomości.
Moim zdaniem nie da się tego w ogóle udowodnić.
Jednak są głosy mówiące o bańce na rynku nieruchomości.
Widzisz, każdy ma swoje własne zdanie, i to jest dobre!

Napisany przez hoehlenbewohner

Jednak jesteśmy nadal daleko od stwierdzenia, że ceny nieruchomości są kompletnie zawyżone!!

Ja również mam zupełnie inne zdanie.
W obszarach o dużym popycie ceny nie mają już nic wspólnego z rzeczywistymi wartościami i realnymi dochodami.
Szeregowce bez znacznego gruntu są na poziomie cen przestronnych domów jednorodzinnych. Nieruchomości do rozbiórki są oferowane po cenach, które stawiają włosy na głowie.
To JEST bańka, która w końcu pęknie.
Wszelkie finansowanie na 100% z oprocentowaniem na poziomie 1% w ciągu 10 lat przyniesie ludziom problemy, gdy po załamaniu będziemy mieli znów normalne stopy procentowe. Niemal nikt nie będzie w stanie udźwignąć stałej raty np. 8%.
Ten rozwój nie może i nie będzie kontynuowany - jestem pewny.

Napisany przez matti85
To świetnie, chwytam kilka okazji!

Napisany przez NaTwoim13
Ludzie, jesteście naprawdę ekspertami!!! Według banków i specjalistów nie ma jeszcze żadnych oznak bańki na rynku nieruchomości, dlatego przestańcie generalizować. Oczywiście, ze względu na popyt m.in. z powodu niskich stóp procentowych ceny rosną, ale po pierwsze nie można mówić o bańce, a po drugie w tej dyskusji należy uwzględnić sytuację i region!!!

Co do tego, czy myślicie, że banki są głupie i finansują wszystko? Najlepiej jeszcze tych, którzy mają mało wkładu własnego??????

I nie chcę już słuchać tego gadania, że za 10 lat klienci, którzy spłacają tylko 1% kapitału będą mieli problemy z finansowaniem! Kto w ogóle oferuje takie gówno? Dłuższy okres kredytowania na ok. 20 lat i po problemie! Prawdopodobnie wtedy nawet Mars uderzy w Ziemię!

Napisany przez matti85
Temat jest także istotny w moim kręgu znajomych, czy kupować czy nie, i ponieważ zawsze dochodzi do różnych opinii, co jest normalne, wolę się wstrzymać.

Moim zdaniem istotne jest solidne sfinansowanie na długoterminowe 20 lat i więcej.
Krótkoterminowe wahania cen nieruchomości są dla mnie nieważne. Gdy nieruchomość jest przeznaczona do użytku własnego, nie widzę w tym charakteru inwestycyjnego, jak w przypadku akcji itp. Mieszkanie jest rzeczą oczywistą, co oznacza płacenie czynszu, a długoterminowo, gdy dojdzie do emerytury, moje dochody spadną, dlatego jest to doskonałe zabezpieczenie emerytalne.

Jeśli spojrzymy na ostatnie 30 lat, gdzie ceny spadły długoterminowo lub czynsze właściwie wcale nie wzrosły. Moim zdaniem będzie to kontynuowane z krótkoterminowymi wahania. Również poziom płac w porównaniu do 30 lat temu uległ zmianie i będzie wzrastać w przyszłości. Podobnie jak ceny innych rzeczy.

Moim zdaniem istotne jest solidne i przemyślane sfinansowanie. Oczywiście, będzie wystarczająco osób, które zaciągnęły kredyty na granicy możliwości i dodatkowe 2% lub 3% oprocentowania będzie dla nich poważnym obciążeniem.

Napisany przez hoehlenbewohner

Ludzie, jesteście ekspertami, naprawdę!!! Zgodnie z jednomyślnym zdaniem banków i specjalistów nie ma jeszcze żadnych oznak bańki na rynku nieruchomości, dlatego przestańcie generalizować. Oczywiście, ze względu na popyt, między innymi ze względu na niskie stopy procentowe, ceny są wysokie, ale po pierwsze nie można mówić o bańce, a po drugie w tej dyskusji należy wziąć pod uwagę lokalizację i region!!!

A co do tego, czy myślicie, że banki są głupie i finansują wszystko? Najlepiej jeszcze tym, którzy mają mało własnych środków??????

I nie mogę już słuchać gadania, że za 10 lat klienci, którzy mają 1% spłaty hipoteki, dostaną w kość! Kto w ogóle oferuje takiego gniota? Dłuższa okres spłaty stałym oprocentowaniem na 20 lat i po kłopocie! Prawdopodobnie wtedy spadnie Mars na Ziemię!

Jednak ton tego Pana Eksperta naprawdę wiele mówi.
Wy chyba najlepiej wiecie, kto oferuje ten szajs, a mianowicie prawie każdy bank.
Oczywiście, że nie zalecacie Państwo takich warunków swoim klientom.
Ale, jak pewnie również wiecie, jest wystarczająco dużo przywiązanych agentów, którzy polecają każdą bzdurę, musi to pochodzić z własnej, często żałosnej oferty produktowej.
Zgoda co do jednomyślnego zdania banków i specjalistów, ależ to śmiech na sali...
Nikt na pewno nie chce wątpić w Państwa umiejętności pośrednictwa w udzielaniu pożyczek, ale jako ekspert z zakresu ogólnych zależności gospodarczych, nie udowadniacie się w ten sposób.

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli ktoś bierze mnie za nos, to aż szlag trafia, czasami mam ochotę eksplodować... po prostu przestańcie majstrować przy groźnej półprawdzie, ja tego też nie robię, nie jestem ekonomistą! Powtórzę, ceny są zawyżone, czasami wręcz nieuzasadnione, ale to nie prowadzi do bańki na rynku nieruchomości, ponieważ bańka na rynku nieruchomości charakteryzuje się tym, że banki finansują przecenione nieruchomości i pozostają z kredytami do spłacenia w trzecim obrocie, a tego zupełnie się nie dzieje!

Nie może być tak, że w co drugim przypadku finansowania muszę prowadzić dyskusje z bankami na temat wartości i tutaj udaje się, że one finansują wszystko, to jest naprawdę irytujące.

Po prostu zobaczcie nową dyrektywę dotyczącą kredytów hipotecznych na cele mieszkaniowe. Poprzednia była już surowa, więc przestańcie mówić, że banki finansują wszystko, naprawdę. To, co jest finansowane, jest też zdolne do sfinansowania. Bank musi teraz brać na siebie jeszcze większą odpowiedzialność, jeszcze bardziej reglamentować, dokumentować i chronić!

Napisany przez Martin79HN
Moja opinia na temat:
- Wzrost cen wynajmu w dużych miastach
- Rosnące zapotrzebowanie na mieszkania
- Niewielkie zyski z lokat bankowych
- Wiele osób chce posiadać własność mieszkalną jako zabezpieczenie na starość

Widzę następujące ryzyko! kredyty na zakup domu/mieszkania są ogromne! W związku z tym zaleca się posiadanie własnego kapitału i próbę zminimalizowania ryzyka związanego z oprocentowaniem (np. poprzez ustalenie stałego oprocentowania, oszczędności w funduszu budowlanym, itp.). Banki zawsze mają przewagę i według mojej oceny rzadko ponoszą koszty w miastach.

Osobiście nie zapłaciłbym każdej ceny za nieruchomość!
- Własny kapitał
- Spokój i opanowanie
- Silne nerwy podczas budowy
- Stabilny związek/partnerstwo (stres związany z budową nie jest do przeoczenia)

Poradziłbym moim dzieciom, aby najwcześniej w wieku około 30-40 lat kupiły Dom/mieszkanie.

Pozdrowienia

Martin

Napisany przez matti85
Moim zdaniem wystarczy umożliwić pokrycie kosztów dodatkowych podczas wynajmowania mieszkania. W przypadku nowego budownictwa nie zdecydowałbym się na mniej niż 100 tysięcy własnego kapitału, a ponadto należy posiadać stabilne dochody w kontekście ewentualnego dodatkowego finansowania. Koszty mogą szybko wzrosnąć, pojawić się dodatkowe wydatki itp. Dlatego zdecydowaliśmy, że budowa nowego domu wchodzi w grę dopiero za 5-6 lat. Stres związany z budową nie powinien być bagatelizowany, ale jednocześnie wzmacnia więzi rodzinne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata