Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Czy moje dwie Fundusze inwestycyjne są dobre?

Napisany przez kaktusbluete
Cześć,

Aktualnie mam aktywne 2 Fundusze inwestycyjne. Ponieważ możliwe, że wkrótce będę miał większe wydatki, postanowiłem się nimi przyjrzeć - w ostatnich latach raczej mało się nimi interesowałem. Posiadam fundusz DWS Investa oraz FFPB MultiTrend Plus. Co do drugiego funduszu, byłem trochę zdezorientowany, ponieważ na druku z informacją dla urzędu skarbowego nie było żadnych przychodów kapitałowych, podejrzewam, że wynika to z kapitalizacji? Jednak nie rozumiem różnicy między kapitalizacją a wypłatami (jak jednoczesnego ponownego inwestowania w przypadku Investa). Co jest inne w przypadku drugiego funduszu niż w przypadku pierwszego?

Jak oceniacie oba te fundusze? Interesuje mnie raczej defensywne, bezpieczne lokowanie kapitału. Drugi fundusz wydaje się być dokładnie taki. Jego wzrost od założenia w 2012 roku jest więc niewielki.

Kaktusblüte

Napisany przez EasyD
Moim zdaniem pytanie nie powinno brzmieć, czy fundusze są dobre czy złe, ale czy są odpowiednie do swoich obecnych celów. Jeśli potrzebują pieniędzy z nich w niedalekiej przyszłości, z tego co rozumiem, wówczas na Państwa miejscu nie dokonywałbym większych zmian, ale zamiast tego postarałbym się znaleźć odpowiedni moment na sprzedaż.

Fakt, że MultiTrend Plus nie ma wpisów na Państwa zaświadczeniu podatkowym, nie wynika z tego, że jest to fundusz kapitalizujący, ale z tego, że nie wypłacił żadnych dywidend.

To również nie był plan, żeby teraz dużo przemeblować. Nie jest też jasne, czy potrzebuję tych pieniędzy. Obecnie szukam mieszkania/domu i wszystko jest możliwe od większego wynajmowanego mieszkania, większego mieszkania własnościowego po zakupiony Dom (tylko budowa własna i wynajem domu odpadają). W przypadku wynajmowanego mieszkania nie potrzebuję pieniędzy z Funduszu I, być może będę potrzebował ich w przypadku mieszkania własnościowego, a na pewno w przypadku zakupu domu. Obejrzałem sobie te fundusze trochę z tej okazji.

Dlaczego MultiTrend Plus nie wypłacił nic? Załóżmy, że nie potrzebuję tych pieniędzy w krótkim terminie i szukam bezpiecznego funduszu inwestycyjnego, czy lepiej byłoby więc zlikwidować MultiTrend Plus lub przestać wpłacać pieniądze i zamiast tego założyć inny fundusz? Jak oceniasz fundusz DWS? Czy bardziej zorientowany na bezpieczeństwo czy ryzyko?

Napisany przez orderianer
FFPB MultiTrend Plus nie wypłaca dywidendy, ponieważ jest to fundusz kapitalizujący, niestety zagraniczny, co podatkowo jest niekorzystne i skomplikowane przy sprzedaży. Proszę koniecznie skonsultować się pod kątem podatkowym po sprzedaży, aby dowiedzieć się, jak odzyskać nadpłacone podatki.

Napisany przez florianmeier
W zasadzie fundusze są znacznie bardziej obciążone opłatami niż ETF-y.

Sprawdź, czy istnieją odpowiednie ETF-y w tej klasie aktywów.

Zajrzyj na stronę morningstar.

Napisany przez Matthew Pryor

Ogólnie rzecz biorąc, fundusze są znacznie bardziej kosztowne niż ETF-y.

Nie każdy fundusz jest ETF-em. ETF to fundusz. Co tak naprawdę powinno wynikać z samej nazwy.

FFPB MultiTrend Plus nie wypłaca dywidendy, ponieważ jest funduszem kapitalizującym.

Niestety, nie zrozumiałem dotychczasowej różnicy. Mój fundusz DWS jest funduszem dywidendowym, ale odsetki są reinwestowane w fundusz. Czy nie dzieje się to samo w przypadku kapitalizacji?

Napisany przez Cici

Niestety, nie rozumiem dotychczas tej różnicy. Mój fundusz DWS jest funduszem dywidendowym, ale odsetki są zwracane temu funduszowi i ponownie inwestowane. Czy coś się zmienia w przypadku kapitalizacji zysków?

Kapitalizacja oznacza, że fundusz reinwestuje wszystkie zyski, które osiąga poprzez odsetki, dywidendy lub w inny sposób, bezpośrednio w nowe aktywa w ramach funduszu. Zazwyczaj z zewnątrz nie zauważysz tego; ilość udziałów w funduszu się nie zmienia.

Inną alternatywą byłoby reinwestowanie dywidend przez ciebie lub twoją bank użytkując to w ten sam fundusz (co tutaj jednak wyraźnie nie ma miejsca). Oznacza to, że fundusz najpierw wypłaca udział w zyskach, które następnie, użytkowane przez ciebie ręcznie lub potencjalnie automatycznie przez twoją bank inwestowane są ponownie w dodatkowe udziały w funduszu. Rozwój twojego majątku w tym przypadku byłby podobny do wersji kapitalizującej, ale traktowanie podatkowe byłoby inne.

Zazwyczaj jednak powinieneś wiedzieć, która opcja tutaj występuje lub jak działa dany sposób wypłaty udziałów twojego funduszu! Takie rzeczy absolutnie trzeba zrozumieć przed zakupem. W razie wątpliwości pytaj swojego banku, aż nie zrozumiesz.

Napisany przez Birgit
Prawdopodobnie Twoim bankiem jest to, że kupuje on nowe udziały w celu wypłat dywidend.
Wiele banków robi to automatycznie.
Jeśli nie chcesz, aby tak się działo, musisz poinformować swoją bank, wtedy wypłaty będą przekazywane na Twoje konto referencyjne.
Ale zobaczysz to także w swoim rachunku depozytowym, gdy zostaną kupione nowe udziały.
Otrzymasz potwierdzenie zakupu. Lub zobaczysz to w depozycie pod działem transakcje lub coś w ten deseń (w zależności od banku).
Tam będzie napisane Dochód.
W przypadku funduszy reinwestujących, wypłaty trafiają do funduszu, zwiększając tym samym jego wartość.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata