Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Rozwiązanie kredytu - pytanie w związku z zrozumieniem

Napisany przez anna048301
Cześć drodzy forumowicze, mam nadzieję, że możecie mi pomóc zrozumieć, bo jakoś się gubię.

W 2012 roku, w okresie wysokich oprocentowań, nie mogłem uniknąć zaciągnięcia kredytu.

Umowa ma obecnie, z datą na 30.04.2016:
- pozostały okres kredytowania: 23 miesiące
- pozostałą kwotę do spłaty według planu spłaty: 9.167,06 EUR

Poprosiłem teraz bank o podanie kwoty umorzenia z dnia 30.04.2016, ponieważ teraz jestem w stanie spłacić kredyt przed czasem i chcę go wreszcie spłacić. W piśmie od banku podano, że kwota umorzenia na dzień 30.04.2016 jest nieco niższa niż pozostała kwota do spłaty według planu spłaty, a mianowicie zmniejszona o niezużyte koszty ubezpieczenia rat kredytowych, które również zaciągnąłem. Opłata za wcześniejsze wykreślenie nie jest pobierana.

Moje pytanie teraz brzmi: Dlaczego ludzie spłacają kredyty przed czasem, skoro według pisma od banku oszczędzam tylko kilka euro niezapłaconego ubezpieczenia rat, ale nie oszczędzam odsetek: pozostała kwota według planu spłaty = kwota umorzenia w przypadku wcześniejszej spłaty

Nie widzę w tym korzyści, myślałem, że poprzez wcześniejszą spłatę trzeba zapłacić karę, ale efekt oszczędzania odsetek jest wyższy.

Oczywiście jasne jest, że podpisując umowę, powinienem ją spłacać do końca zgodnie z planem spłaty. Ale pojawia się pytanie: Dlaczego spłacać lub ewentualnie refinansować, skoro i tak muszę zapłacić wszystkie nadchodzące odsetki? Czy bank się pomylił?

Dziękuję, Anna

Re: Rozwiązanie kredytu - pytanie w związku z zrozumieniem

Napisany przez 6Bankkaufmann
Możliwe powody mogą być takie jak:
a) Klient po prostu chce mieć niższą miesięczną ratę
b) Klient jest oślepiony różowymi warunkami i koniecznie chce refinansować.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata