Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Podatki należne?

Napisany przez dan2704
Cześć wszystkim,

chciałbym się dowiedzieć, czy w moim przypadku muszę płacić podatek od zysków, czy nie?
1- kupiłem mieszkanie za dużo niższą cenę w sierpniu zeszłego roku w metropolii w Niemczech
2- mieszkanie zawsze było zamieszkane przeze mnie
3- garaż jednak był wynajmowany przez ostatnie 6 miesięcy (względem relacji z poprzednim właścicielem)
4- proponuje mi się cenę o 100 000 € wyższą od kosztów sprzedażowych (=zysk)

--> Czy ten zysk po zaledwie 8 miesiącach zamieszkania jest zwolniony z podatku, czy muszę go opodatkować?

Dzięki,
Dan

Napisany przez HAS-SI
Cześć Dan,

https://www.immoverkauf24.de/immobil...erkauf-steuer/

Napisany przez dan2704
Cześć, dzięki za link, który również znalazłem (dzięki Google)

Z tego rozumiem, że jeśli zawsze korzystałem z mieszkania na własne potrzeby, mogę je sprzedać zwolniony podatku 10 lat. Czy to prawda? Czy ktoś ma z tym doświadczenie? Co z wynajmowanym garażem? Czy mógłbym ewentualnie argumentować, że poprzedni właściciel miał 6-miesięczny okres wypowiedzenia, który teraz mija?

Dzięki,
Dan

Żadnego podatku od sprzedaży domu ani mieszkania nie pobiera się, jeśli nieruchomość była wykorzystywana wyłącznie na własne potrzeby lub była używana do celów mieszkalnych w roku sprzedaży oraz w dwóch poprzednich latach kalendarzowych (§ 23 Ustawa o podatku dochodowym).

Napisany przez matti85
Całkowita bzdura z tymi 10 latami. Musisz sam zamieszkiwać przez 2 lata.

Po prostu zawrzyj umowę kupna z kupującym w taki sposób, że po okresie zgodzisz się go sprzedać dzisiaj i jakos się dogadacie co do korzystania z nieruchomości.

Napisany przez brainy
@matti: tak mądrego/a jak Ty, jest już od dawna urząd skarbowy.

Nic z tego nie będzie.

Napisany przez matti85
No cóż, w każdym razie. Co najmniej nie 10 lat, ale 2.

Napisany przez dan2704
z tekstu wynika, że nie ma dwuletniego terminu...

Podatek od sprzedaży domu lub mieszkania nie jest pobierany, jeśli nieruchomość była wykorzystywana wyłącznie do własnego użytku

Napisany przez xlarge
10 Jahre, jeśli nie były one używane, a 2 lata w przypadku własnego użytku.
(Wygląda na to, że liczone są również rozpoczęte lata kalendarzowe.)

Czy w przypadku wyłącznego użytkowania można założyć, że nie może być poprzednich właścicieli? (Nowe budownictwo?)

Napisany przez dan2704
mieszkanie było użytkowane wyłącznie przez nas po zakupie... jednakże nie jest to nowe budownictwo... Dla celów zamieszkania liczy się tylko samodzielne użytkowanie - niezależnie od rodzaju budynku.

Mężczyzno, pytanie jest już skomplikowane, jeśli nie możemy się dokładnie zgodzić na interpretację. Czy nie ma tutaj żadnego doradcy podatkowego, który mógłby pomóc?

Napisany przez xlarge
Można też po prostu zapytać w urzędzie skarbowym - jeśli doradca podatkowy jest zbyt drogi.

Napisany przez dan2704
zrobię to!

Napisany przez Geldbaum
UStawa o podatku dochodowym jest jasna. Musisz zamieszkiwać nieruchomość przez pełne 2 lata kalendarzowe przed sprzedażą. Zwróć uwagę na datę, kiedy udajesz się do notariusza i zawierasz umowę kupna-sprzedaży, ta chwila odgrywa ważną rolę, a nie moment, w którym przepływa pieniądz lub prawa i obowiązki przechodzą na nowego właściciela!
Udaj się do doradcy podatkowego i sprawdź, kiedy jest najwcześniejsza data sprzedaży, zanim podejmiesz jakiekolwiek inne kroki!

Napisany przez dan2704
Cześć Geld Baum, dzięki za tę ważną wiadomość

Co oznacza pełny rok kalendarzowy? Konkretniej: zakupiłem(nam)ło to obecnie w sierpniu 2015 roku. Kiedy mogę je najwcześniej sprzedać, aby spełnić wymóg dwóch pełnych lat kalendarzowych?

Napisany przez Geldbaum

Cześć Geld Baum, dziękuję za tę ważną informację

Co oznacza pełny rok kalendarzowy? Konkretnie: kupiłem coś w sierpniu 2015 roku. Kiedy mogę je najwcześniej sprzedać, aby spełnić wymaganie dwóch pełnych lat kalendarzowych?

Proszę udać się do doradcy podatkowego i skonsultować tę sprawę. Tutaj na forum powinien to być tylko pierwszym wyznacznikiem.

Napisany przez dan2704
Dziękuję za informację.

Czy jest coś przeciwko uzyskaniu niezobowiązującej informacji w urzędzie skarbowym zamiast u doradcy podatkowego? doradca podatkowy może jedynie zaoferować mi oszacowanie, ale bez żadnych zobowiązań. Dlaczego nie uzyskać informacji w urzędzie skarbowym?

Dziękuję

Napisany przez Geldbaum
Tak, możesz to również zrobić. Rozmawiając z ludźmi, osiągniesz dobre rezultaty. Jak zawsze, niektórzy są bardziej, a niektórzy mniej pomocni. Ale szybko się tego dowiesz.

Napisany przez dan2704
Dobra super

Istnieje płatna usługa urzędu skarbowego w takich przypadkach, która oferuje niezobowiązujące porady.

Czy ktoś wie, ile to będzie kosztować lub jak długo to potrwa?

Dzięki

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata