Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Warunki pełnego finansowania na 15 lat.

Napisany przez taichan
Witajcie wszyscy,

moja dziewczyna i ja planujemy zakup mieszkania na wynajem. Mieszkanie zostało znalezione, cena zakupu jest ustalona. Zatem udaliśmy się do 2 banków oraz pośrednika kredytowego, aby porównać warunki. Ze względu na różne portale porównawcze, przygotowaliśmy się psychicznie na stopę oprocentowania w okolicach 2%. I rzeczywiście u jednego z banków było to prawdą. Oferty dwóch innych banków wynoszą jednak 1,48% i 1,46%.
Na wszystkich portalach porównawczych nawet przy 100% obciążeniu hipotecznym i zabezpieczeniu na 15 lat nie da się uzyskać stopy oprocentowania poniżej 1,9%, a co dopiero zbliżyć się do 1,5%.
Dlatego moje pytanie brzmi, być może tutaj, na forum, są osoby, które mają lepszy realny wgląd w rynek, czy taka różnica jest normalna oraz (co dla mnie jest jeszcze bardziej interesujące) czy jest to dobry warunek.

Parametry oferty są takie same we wszystkich 3 przypadkach:
Cena zakupu 150 000€
Wykorzystane jest wsparcie programu KfW 124 (50 000€)
Koszty dodatkowe są pokrywane z kapitału własnego
4,5% spłata kapitału
5% dodatkowa spłata kapitału
Dostosowanie spłaty kapitału w dowolnym momencie w zakresie od 1% do 6% jest możliwe

Pozdrawiam
Tai

Napisany przez 6Bankkaufmann
@taichan, warunki 15-letniej spłaty równej kapitałem (czyli 100 000 EUR) z oprocentowaniem 1,46% to naprawdę korzystne warunki przy pełnym finansowaniu ceny zakupu. Reszta przez KfW. Czy to oferta bezpośrednio od banku? Czy może od pośrednika? Czy może to nawet oferta umowy kredytowej? Jeśli to oferta umowy kredytowej, to bardzo atrakcyjna.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Taichan,

jaki jest Twój problem? Chcesz dostać 100 000 euro jeszcze taniej? Dlaczego w ogóle bierzesz kredyt KfW oprocentowany na 1,4% na 10 lat, skoro możesz dostać 1,46% na 15 lat?

Jaka jest Twoja zdolność kredytowa? Z jakiego regionu pochodzisz? Który bank oferuje Ci te warunki na pełne sfinansowanie?

Napisany przez taichan
Cześć wszystkim,

dziękuję z góry za Wasze odpowiedzi.

@Bankkaufmann: To jest normalne finansowanie. Oprocentowanie 1,46% zostało zaoferowane przez Sparkasse miasta z regionu (ale nie tam, gdzie znajduje się obiekt lub nasza siedziba, lecz w mieście sąsiednim), a 1,48% przez pośrednika we współpracy z bankiem Sparda-Bank West.

@noelmaxim:

taichan:
Na wszystkich portalach porównawczych nie udaje się nawet zbliżyć do 1,9% przy 100% zabezpieczeniu oraz 15-letnim okresie wiązania, a co dopiero zbliżyć w kierunku 1,5%. Dlatego moje pytanie, być może na forum są osoby, które mają lepszy realny wgląd na rynek, czy takie odchylenie jest normalne oraz (co dla mnie jeszcze bardziej interesujące) czy to dobre warunki.

Celem było/jest...

a) ... sprawdzenie, czy moja ocena, że oba podane oprocentowania są dość dobre, jest trafna, czy ktoś zawoła Och nie, tam jest jeszcze 0,4% do zaoferowania, idź do Bank X / pośrednik Y. (Choć szczerze mówiąc, nie zamierzam zawracać sobie głowy ostatnimi 0,02%).

b) ... dowiedzenie się, czy mój wrażenie, że strony takie jak baufi24.de, biallo.de, itp. wyświetlają znaczne odchylenia od rzeczywistych możliwych oprocentowań, czyli prezentują droższe oprocentowanie. Przykładowo: biallo.de 100.000€ / 60% zabezpieczenie / 15 lat => najniższe oprocentowanie 1,50%

Jeśli dobrze to zrozumiałem (w przypadku obu banków), pożyczka KfW jest konieczna, aby uzyskać korzystne oprocentowanie 1,46% dla pozostałych 100 000 €. Ponieważ w ten sposób bank udziela pierwsze 2/3 kredytu sam, a dla niechcianej/drogiej ostatniej trzeciej części korzysta z pożyczki KfW.

Region to Düsseldorf.

Aha, nasza zdolność kredytowa wygląda dobrze. Nasze wyniki w Biurze Informacji Gospodarczej są powyżej 98%, brak innych zobowiązań kredytowych, netto w gospodarstwie domowym >5000€.

Pozdrowienia, Tai

Napisany przez NaTwoim13
W szczególności dlatego, że mogą skorzystać z oferty Sparkasse i Sparda Bank West, te dwie oferty są idealne dla nich. Dlaczego Baufi24 i Biallo nie współpracują z tymi bankami, nie jest dla mnie jasne, ale również nie rozumiem dlaczego współpracują z Biallo i Baufi 24!

Mój system również wyświetla mi te warunki, to żadna magia, raczej standardowe, niskie oprocentowanie z ich regionu.

Co do KfW, już się o tym zastanawiałem i potwierdziłem to podczas sprawdzania warunków. Jakie maksymalne obciążenie sobie narzucili?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata