Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Sprzedawca domu odwołuje się przed terminem notariusza - Schufa

Napisany przez ronker
Cześć Forum,

chcę kupić używany Dom i mam pytanie dotyczące problemów związanych z Schufą w przypadku, gdy sprzedający wycofuje się z notarialnego sporządzenia umowy sprzedaży u notariusza. Słyszałem o tym już kilka razy od znajomych, którzy mieli do czynienia z sytuacją, w której prywatni sprzedawcy (częściowo sprzedaż prywatna bez pośrednika) zdecydowali się na innego kupca lub jego wyższą ofertę z powodu bardzo napiętego rynku.

Wcześniej sprawdziłem (oraz moja żona) informacje o sobie w Schufie, w których nie znaleziono żadnych zaskakujących wpisów, a punktacja podstawowa oraz wszystkie inne wartości punktacji wynoszą co najmniej 98. W rozmowie doradczej z Interhyp zapewniono mi, że przy późniejszym wyborze oferty kredytowej przez bank najpierw pracuje się tylko z wstępnymi zapytaniami, a jeszcze nie kieruje się konkretnymi zapytaniami do banków, a jedynie korzysta z bazy danych Interhyp.

Jeśli jednak dojdzie do wyboru banku, ten na pewno przyjąłby przed złożeniem wniosku kredytowego informacje z Schufy, prawdopodobnie również z atrybutem zapytanie o kredyt a nie tylko zapytanie o warunki. Jeśli sprzedający wycofa się tuż przed terminem w notariacie, na pewno pogorszyłby się wtedy wynik w Schufie, a przy wielu takich odmowach można stracić szansę na uzyskanie umowy kredytowej. Jest również wątpliwe, czy w przypadku kolejnej próby zakupu później wybierze się to samo instytucje kredytową za pośrednictwem Interhyp i czy w przypadku rzeczywiście tej samej instytucji ta nie przeprowadzi ponownie zapytania do Schufy.

Czy można ogólnie powiedzieć, jak bardzo wynik w Schufie jest pogarszany przez jedno lub kilka zapytań kredytowych? Warto pamiętać, że możliwe jest (choć mało prawdopodobne), że można mieć wielkie pecha i nawet dwóch lub trzech sprzedawców rezygnuje.

Zastanawia mnie także, co będzie z ewentualnymi kosztami notarialnymi, jeśli jako nabywca zleci się notariuszowi zadanie, a następnie sprzedający jednostronnie się wycofa.

Napisany przez Daukind

Czy można uogólnić, jak bardzo wynik w Schufa pogorszy się z powodu jednego lub kilku zapytań kredytowych? Jest to zdecydowanie możliwe (choć mało prawdopodobne), że przypada nam pech i nawet dwóch lub trzech sprzedawców rezygnuje.

Nie, nie można.

Zastanawiam się również, co z ewentualnymi kosztami notarialnymi, jeśli jako kupujący zlecimy notariuszowi wykonanie czynności, a następnie sprzedawca nagle się wycofa.

Da się to uregulować umownie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zazwyczaj pośrednik, w związku z sprzedawcą, zarządza terminem u notariusza.
Moim zrozumieniem jest, że w przypadku, gdy to sprzedawca ustala termin notarialny, musi on ponieść koszty notarialne.
Istnieją jednak pewnie także inne zasady.
Co do zapytania kredytowego, zapytanie niekoniecznie musi znacząco pogorszyć wynik kredytowy. Dzieje się tak w przypadku, gdy umowa kredytowa jest już zatwierdzona, a nie zostaje przyjęta, ponieważ obiekt został sprzedany w inny sposób.

Napisany przez NaTwoim13
Zapytanie warunkowe nie zmienia wyniku w Schufa, większość banków pracuje właśnie ze zapytaniami warunkowymi. kredyt może być zgłoszony jako kredyt dopiero wtedy, gdy został zawarty zgodnie z prawem, co jest możliwe dopiero po upływie okresu odstąpienia. W opisanych przez Pana/Pani scenariuszach (które i tak rzadko mają miejsce) to nie wystąpi, ponieważ jeśli sprzedawca nie upoważni umowy, to zostanie ona odwołana.

Zatwierdzenie kredytu wraz z okresem akceptacji oraz okresem na odstąpienie po podpisaniu to okres, w którym umowa musi zostać upoważniona. W ten sposób pieniądze na umowę są gotowe, ale istnieje również możliwość odmowy przyjęcia kredytu bez kosztów, jeśli sprzedawca nie chce lub nie może już sprzedać.

Jeśli skorzysta Pan/Pani z doświadczonego, niezależnego i troszczącego się i dostępnego pośrednika finansowego, to w związku z bliską współpracą nic się nie zmieni w związku z wynikiem w Schufie, każde zapytanie jest omawiane, tak samo jak każda procedura, w tym również informowanie sprzedawcy o umówieniu go na wizytę do notariusza.

Ponadto doświadczony pośrednik precyzyjnie ustali, jak postąpić na podstawie sytuacji wyjściowej, czyli możliwość wielokrotnych zapytań do banków jest przewidywalna, zgodnie z czym wygląda również faza składania wniosku z odpowiednimi krokami.

Nie dostrzegam ryzyka, które Pan/Pani próbuje rozważyć, jedynie pytanie, czy fabryki finansowe jak Interhyp czy Dr. Klein zostaną Państwa partnerem, można w tym kontekście poddać wątpliwości, jednak powodów warunkowych nie można stawiać jako przyczyny!

Napisany przez ronker

Zwykle to pośrednik w związku z sprzedawcą decyduje o terminie u notariusza.
Wiem, że w takim przypadku koszty notariusza ponosi sprzedawca, jeśli to on sam ustalił i umówił termin spotkania z notariuszem.
Istnieją jednak pewnie inne zasady.
Jeśli chodzi o zapytanie kredytowe, samo zapytanie niekoniecznie znacząco pogorszy wynik punktowy. Dzieje się tak wtedy, gdy umowa o pożyczkę jest wiążąca, a pożyczka nie zostaje zaakceptowana, ponieważ obiekt został/został już sprzedany w inny sposób.

Dziękuję za informacje! Być może sytuacja wygląda inaczej w przypadku zakupu od osoby prywatnej. To zależy od tego, kto zleca notariusza.

Z Pańskiej odpowiedzi można wnioskować, że nawet z 1-2 zapytaniami kredytowymi można być może przeżyć trzecie zapytanie pod względem punktacji w bazie danych SCHUFA, zakładając obecny wynik na poziomie 98,x? Własny kapitał i dochód w tym przypadku są bezproblemowe, czyli jest się mile widzianym klientem dla banku.

Napisany przez ronker

Zapytanie o warunki nie zmienia wyniku Schufa, większość banków pracuje właśnie z takimi zapytaniami o warunki. kredyt może być zgłoszony jako kredyt tylko wtedy, gdy został zawarty zgodnie z prawem, co jest możliwe dopiero po upływie terminu na odstąpienie. W opisanych przez pana - i tak rzadkie - scenariusze nie może to się zdarzyć, ponieważ jeśli sprzedawca nie notarialnie potwierdzi umowy, to pan odstępuje od umowy.

Dotychczas zakładałem, że atrybut zapytanie o warunki służy tylko do rejestrowania ogólnych zapytań, ale jeśli składam indywidualne, wiążące zapytanie o udzielenie kredytu, to atrybut zapytanie o kredyt jest rejestrowany!?
Jeśli umowa pożyczki zostanie zawarta, atrybut kredyt jest rejestrowany, ale nie będzie rejestrowany w przypadku braku notarialnego potwierdzenia, na przykład w przypadku odstąpienia od umowy.

Cytat noelmaxim

Nie dostrzegam ryzyka, o którym pan próbuje pomyśleć, jedynie można zastanowić się, czy finansowe fabryki Interhyp lub Dr. Klein staną się ich partnerami, ale na pewno powód nie są kwestie warunkowe!

Dotychczas czuję się dobrze doradzany w tej fabryce finansowej.

Napisany przez NaTwoim13
Ostatniego nie chciałem również zakwestionować, jednak zawsze zadaję sobie pytanie, dlaczego klienci tych agencji pośrednictwa tak aktywnie korzystają z forum, aby zadawać pytania i rozstrzygać nieporozumienia.

A tak ogólnie mówiąc, w zaufanej współpracy Pańskiemu doradcy powinno być to w stanie jasno wyjaśnić i zagwarantować indywidualnie.

Jako ekspert chętnie dokonuję tego również poprzez forum finansowe, ale ogólnie rzecz biorąc, powinno to być częścią usługi Państwa partnera w zakresie finansowania, zwłaszcza ze względu na nowe przepisy dotyczące kredytów hipotecznych na nieruchomości!

Napisany przez ronker
Kolejne pytanie do ekspertów od Schufy, jeśli takowi tutaj są:

Chciałbym w najbliższym czasie uniknąć wszelkich zmian mających wpływ na Schufę, aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek związanych z wynikami scoringowymi i pozostać możliwie blisko 97,5% (obecnie około 98,5%). Pomimo tego, chciałbym jak dotychczas co roku zmienić dostawcę prądu po upływie roku. Obecny dostawca (Stromio) zawnioskował o informacje kredytową podczas zawierania umowy w zeszłym roku, z informacją o relacji biznesowej z kontem klienta (prawdopodobnie każdy dostawca tak postępuje). Wpis na pewno zostanie usunięty dopiero po uregulowaniu ostatecznego rachunku. Czy myślicie, że dodanie drugiego zapisu bardzo zmieni wartość bieżącego wyniku? Zawsze zmieniałem dostawcę po roku, ale nigdy nie zwracałem się o własne informacje.

Napisany przez NaTwoim13
Teraz powiedz mi szczerze, czego się boją? Dlaczego wynik w Schufie powinien być powyżej 97,5%? Co oznacza ta liczba? Jaki jest sens tej niemal histerii wokół swojego wyniku w Schufie?

Nie ma takiej osoby jak ekspert ds. Schufy, ponieważ działa ona jak czarna skrzynka. Nikt nie może poznać i zrozumieć metod obliczeniowych stosowanych przez Schufę. Dlaczego więc nie dzwonią do Schufy sami albo nie pytają swojego doradcy finansowego? Tak naprawdę wcale nie jest potrzebny taki ekspert.

W sekcji kredyty istnieje wątek dotyczący Schufy, może ktoś z nich kiedyś siedział w tej skrzynce!

Napisany przez ronker

Teraz szczerze, czego się boją? Dlaczego wynik w Schufie powinien pozostać powyżej 97,5%? Co oznacza ta liczba? Jaki jest sens tej niemal histerii wokół swojego wyniku w Schufie?

Nie może być ekspertów od Schufy, ponieważ Schufa jest jak czarna skrzynka. Nikt nie może poznać jej metod obliczeniowych. Dlaczego nie zadzwonili państwo sami do Schufy lub nie zapytali swojego doradcy finansowego? W rzeczywistości nie ma takiego potrzebnego eksperta.

W sekcji kredyty jest wątek na temat Schufy, być może ktoś z nich już siedział w tej samej sytuacji!

Szczerze mówiąc, spodziewałem się dokładnie takiej odpowiedzi z państwa strony: Brak rzeczywistej treści, zamiast tego jakieś przeciwpytania, ogólniki lub wskazówki o znacznie lepszym doradcy finansowym. Na przykład wskazówka o zapytaniu o warunki w państwa pierwszej odpowiedzi zupełnie mi nie pomogła. Wiedziałem o tym od dawna i już napisałem o tym we własnym tekście początkowym. To, co tutaj napisałem, prawdopodobnie nie ma nic wspólnego z moim doradcą finansowym, to była ogólna kwestia, która zupełnie nie ma nic wspólnego z histerią. Być może inni mieli podobne doświadczenia. Oczywiście, nikt nie ma kryształowej kuli ani nie zna algorytmów Schufy. Jeszcze jedna wskazówka: Wystarczy wpisać 97,5 w połączeniu z Schufa w wybranej przez państwa wyszukiwarce.

Napisany przez NaTwoim13
Ronker, ponieważ spodziewali się tego, napisałem to dokładnie tak!

Wszystko na ten temat zostało już powiedziane, być może już o tym rozmawiał z doradcą finansowym: Jest absolutnie uzasadnione, że chcą się tu jeszcze raz zabezpieczyć, ale to, co sobie wyobrażają, praktycznie nigdy się nie sprawdza, i powtórzę, dobry doradca finansowy - takie, które można znaleźć w firmach kredytowych Dr. Klein i Interhyp - chroni ich przed zapytaniami, które pogarszają wynik w Biurze Informacji Kredytowej! Czego jeszcze chcą teraz usłyszeć?

Moje 21 lat pracy jako makler finansowy, w tym 6 lat publicznej publikacji tutaj, są wystarczające, abym mógł to z pewnością napisać. I jeszcze jedno, przyciągają Państwo ten jeden przypadek spośród 1000 jak magnes!!!! Wierzcie mi!

Szczerze mówiąc, już nie wiem, co jeszcze chcieliście, aby odpowiedzieć, myślę też, że nigdy nie zdecydujecie się na zakup ze względu na bezsensowne, niepewne i negatywne rzeczy, które mogą się pojawić!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata