Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie w okolicach Kolonii.

Napisany przez Caspar2020
Witam,

krótka informacja o nas:
Małżeństwo, oboje po 35 lat; 1 dziecko (4 lata)
Ja, zatrudniony od ponad 10 lat w firmie ubezpieczeniowej, moja żona od dłuższego czasu pracuje w sektorze publicznym (po 50%)
Stały miesięczny dochód netto 4990 + zasiłek rodzinny (dla dziecka i mnie prywatnie ubezpieczony; dodatkowa subwencja pracodawcy jest dodawana do dochodu netto)
Do tego dochodzą coroczne świadczenia urlopowe/świąteczne oraz bonusy

Na aktywie znajdują się:
- 2 konta Riester BSV o łącznej kwocie 49 tys. euro. Obecnie oszczędności wynoszą 27,5 tys. euro. Obydwa są gotowe do przekazania i nadal są regularnie uzupełniane.
- Dodatkowo 2 tys. euro na koncie depozytowym. I 1,5 tys. euro na innych kontach BSV
Jednak te 3,5 tys. euro nie powinny być wliczone w finansowanie.

Po stronie zobowiązań znajdują się:
- Finansowanie samochodu. Pozostała kwota 24 tys. euro (356 euro miesięcznie)
- konto kart kredytowych (limit 16,5 tys. euro, obecnie użyte 8,5 tys. euro). Jest uzupełniane około 180 euro miesięcznie wraz z dodatkowymi środkami
- Mamy również otwartą linię kredytową w Diba na kwotę 8,7 tys. euro; jednak nie korzystamy z niej od pół roku

Co do naszego planu:
Obecnie poszukujemy domu jednorodzinnego/blizniaka/domu w zachodniej części aglomeracji Kolońskiej.
Może to być nieruchomość z rynku wtórnego. Na przykład
Dom bliźniaczy 110 m2 na działce 300 m2 za 265 tys. euro przez pośrednika Sparkassen
Dodatkowo 69 tys. euro na modernizację, w tym 17,2 k euro dofinansowania
Razem 366 tys. euro

Lubi Dom od dewelopera (372 tys. euro + 33 tys. euro NK + 20 tys. euro na materiały dofinansowania + 12 tys. euro dofinansowania)

W przypadku nieruchomości z rynku wtórnego uzyskaliśmy już konkretne oferty:

Sparkasse chce udzielić mi pożyczki Kfw + TA z jednoczesnym BSV oraz pożyczki bez zabezpieczeń
Okres trwania konstrukcji wynosi 27 lat z przewidywalnymi stopami procentowymi. Dla mnie pozytywem jest to, że dofinansowanie nie jest wliczane jako dofinansowanie (czyli unika się oceny kredytowej zanim zostanie przedstawiony plan,
i przeprowadzone zostaną tylko 2 wizyty kontrolne, aby sprawdzić czy wszystko idzie zgodnie z planem. Jedynym warunkiem jest posiadanie 15% wkładu własnego (również Sparkasse zasugerowała mi skorzystanie z linii kredytowej w Diba).
Oszczędzone środki z tytułu dofinansowania mogę przeznaczyć według własnego uznania. Na przykład na spłatę linii kredytowej w Diba.
Jednak cała konstrukcja jest dość droga. Obliczyłem 3,4% stopę efektywną przez 27 lat.
Ponadto Sparkasse nie zrealizuje projektu domu deweloperskiego, ponieważ nie spełniamy wymogu posiadania 15% wkładu własnego.

U dużego pośrednika proponowano nam pożyczkę Kfw na 10 lat na 1,50% (w Sparkasse Köln Bonn), bądź 1,75% (DB). (Z kwoty 49 tys. euro BSV 6 tys. euro powinno zostać zatrzymane na inne wydatki).
Jednak temat dofinansowania wydaje się być trudny. Przynajmniej w opinii mojego doradcy. Chce dokładnie wiedzieć, kto je udziela. Również wymagane są informacje dotyczące kwalifikacji.
Kwestia bieżących zobowiązań nie była faktycznie brana pod uwagę.

W innym dużym pośredniku, który nie tylko pośredniczy, ale również przeprowadziłby całą procedurę,
zostałem trochę podziwiany z powodu leko negatywnej sytuacji majątkowej. Powiedział, że szanse na sukcesowe uregulowanie sprawy wynoszą 50%/50%.
Miałem wrażenie, że chciał uniknąć pracy.

Generalnie chciałbym nadal korzystać z dofinansowań Riester. Aktualnie rozmawiamy o kwocie 1416 (dofinansowania + oszczędności podatkowe). Moim pomysłem jest w przyszłości przeznaczyć to na spłatę pożyczki bez zabezpieczeń, a potem po 5 latach zastanowić się, jak zredukować ryzyko stopy procentowej na 10 lat.

Moje konkretne pytania teraz są:

Czy udowodnienie dofinansowania jest naprawdę takie trudne? Uciążliwe? W rodzinie już wybudowano/zmodernizowano 2 domy z dużą ilością dofinansowania, ale żaden z nich nie ma tradycyjnego wykształcenia rzemieślniczego.

Czy istniejące zobowiązania są naprawdę problematyczne, jeśli faktycznie zostaną poddane ocenie bankowej? Szczególnie po 21.03.

Napisany przez NaTwoim13
W żadnym momencie nie widzę problemu w Państwa planie. Modernizacje i remonty mogą zostać uwzględnione w 100%, pod warunkiem że są one spisane na piśmie, tak samo jak praca własna. Dobry broker finansowy sporządzi dla Państwa to zestawienie, po tym jak im zagadają, co ma być zrobione. Przy nowym budownictwie, również wymieniona praca własna będzie uznanie.

To co zaproponowała Państwu koncepcja przez bank jest zwłaszcza w odniesieniu do pracy własnej, jest obrazą!

Decydujące będzie to, że wybiorą Państwo projekt/obiekt, aby następnie wybrać właściwą strategię finansowania, bądź też poprosić o doradztwo w tej kwestii.

@noelmaxim:

Dziękuję za pierwsze opinie.

Czy mogę zapytać, co dokładnie jest według Ciebie bezczelnością w związku z EL od Sparkasse? Dla mnie to brzmiało bardzo nieskrępowanie. Z mojego punktu widzenia, potrzebne jest mniej zbierania dokumentów itp., aby uzyskać środki na modernizację.

Czy są przykłady, w jakim stopniu zazwyczaj dokonywane są szczegółowe odliczenia EL?

Dla dewelopera mielibyśmy to:

Wykończenie poddasza z płyt gipsowych / sucha zabudowaMalowanie ścian i tapetowaniePodłogi / panele laminowane (40 mkw) / dywanyPodłogi / parkiet (79 mkw)Inne EL (np. sufit podwieszany)

W przypadku nieruchomości z rynku wtórnego zakładamy:

Okna / ulepszenie zabezpieczeńElektromotory / montaż rolet wewnętrznychZamiana drzwi wewnętrznychModernizacja ogrzewaniaNowa łazienkaNowa toaleta gościnnaElektryka / ulepszenieInstalacje (kanalizacyjna / wodna / ciepła woda)TapetowanieMalowanieParkietDodatkowe płytki (podłogowe / kuchenne)DywanyInne / Rezerwa (10%)

Oczywiście z wartościami materiałów i EL. W przypadku niektórych wymienionych prac (w nieruchomości z rynku wtórnego) zatrudnimy tylko do pewnego etapu. Na przykład, przy elektryce i instalacjach wykonamy tylko usunięcie istniejących oraz wykonamy rowki na nowe/dodatkowe instalacje. Przy WC zatrudnimy tylko instalatora sanitarnego, resztę jako EL.

Czy to jest wystarczająco szczegółowe, czy już zbyt dokładne?

Jak należy patrzeć na wsparcie dobrego pośrednika finansowego w kontekście zlecania kredytów bez zabezpieczenia LBS? Czy pomagają, czy też trzeba samemu radzić sobie z zespołem LBS?

Powodem jest to, że po rozmowie z SPK, poleciła mi kilka zadań domowych związanych z Riester-BSVs. Potem zadzwoniła do mnie moja doradczyni od BSV (ponieważ bank był praktycznie bezradny i dlatego przesłał wszystko do eksperta od BSV) i wszystko znowu przedstawione jako brak problemu. Wprowadziłem do gry również bank zewnętrzny. Byli bardzo szybcy w stwierdzeniu, że nie ma problemu, ale można by porozmawiać o zabezpieczeniu tego kredytu (czyli sprzedanie kolejnego BSV).

I jak długo zazwyczaj trwa doprowadzenie spraw finansowych do końca po wybraniu konkretnego obiektu?

Obecnie planujemy co najmniej jeszcze jedno spotkanie w tym tygodniu w sprawie nieruchomości z rynku wtórnego, oraz umówione spotkanie z deweloperem; mam nadzieję, że jest dostępny jakiś obiekt.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,

z czym mam teraz problem:

Płacicie odsetki w wysokości 8 500 EUR na koncie karty kredytowej, a z drugiej strony leży na koncie oszczędnościowym 2 tys. EUR ?
Jak wysokie są odsetki na koncie karty kredytowej ?

Napisany przez NaTwoim13
Dobry pośrednik finansowy naturalnie zajmuje się realizacją swojego konceptu, a jeśli istniejące umowy oszczędnościowo-budowlane są zaangażowane, ma sens, aby pośrednik finansowy sam się nimi zajął, ponieważ zazwyczaj klienci nie są w stanie tego dobrze zrozumieć ani nie rozumieją wymagań formalnych dotyczących ubiegania się o kredyt. Zazwyczaj wynika to z faktu, że klientowie, a tym bardziej bank, nie myślą o uwzględnieniu ewentualnych roszczeń z kredytów bez zabezpieczenia z umów oszczędnościowo-budowlanych, dlatego sensowne jest, aby pośrednik finansowy zarządzał tym procesem. Dlaczego bank miałby sam z siebie zmniejszyć udział obciążenia nieruchomości kredytami bez zabezpieczenia? Koncept - kluczowy element finansowania - zazwyczaj jest dostosowany do możliwości i kryteriów banku, dlatego nie ma tam miejsca na wiele pomysłów; uważam, że niezależny pośrednik finansowy może dostosować koncept bardziej indywidualnie niż zależny pracownik banku. Co najmniej pod względem pomysłów - pomijając możliwości danego banku - także kwestia ważności dla mnie jest chęć towarzyszenia w realizacji interesu.

Jeśli chodzi o wyposażenie w remonty i modernizacje, włączając wkład własny, pojawia się pytanie, jaki bank oferuje mi najlepsze warunki pod jakimi warunkami, a jeśli oferuje mi lepsze warunki, pozostaje pytanie, dlaczego tak robi; odpowiednio oceniam nakład pracy i sugeruję klientowi. Ale także tutaj cały wysiłek zostaje przejęty przez pośrednika finansowego, o ile jest dobry, więc nie powinno to zbytnio kłopotać. To wszystko roztrzyga się, gdy osiągniesz porozumienie konceptualne i opracujesz najlepsze warunki dla konceptu, przechodząc od jednego etapu do drugiego.

Tworzenie konceptu zależy od sytuacji wyjściowej, a wniosek z potwierdzeniem zajmuje 3 dni.

Płacicie odsetki w wysokości 8 500 EUR na koncie karty kredytowej, a z drugiej strony leży 2 000 EUR na koncie oszczędnościowym?
Jak wysokie są odsetki na koncie karty kredytowej?

Historycznie uwarunkowana sytuacja.

Poza tym odsetki nie są dla mnie tak uciążliwe, a ja lepiej zdaję sobie sprawę, jak wielkim grzechem przeszłości to było.
A to Tagesgeld jest praktycznie przeznaczone na niespodziewane wydatki.
Zastanawiam się również nad przeniesieniem tego na kredyt ramowy w Diba. Ponieważ obecnie miałbym tylko 5,99% (w porównaniu do 12-14%). Oznaczałoby to około 50 EUR mniej miesięcznie.

Napisany przez NaTwoim13
I znowu, dlaczego nie udziela się konkretnych odpowiedzi na pytania? Pewnie jest ku temu jakiś powód.

@noelmaxim:

Nie każdy tak myśli. Przynajmniej inni (więc znani pośrednicy) dali mi raczej do zrozumienia, że moje dwie BSV Riester są jak gwoździe w stopie.

Napisany przez Alex [CryptoMod]

I znowu, dlaczego nie ma konkretnych odpowiedzi na pytania? Musi być jakiś powód, dlaczego tak jest.

Ponieważ teraz po prostu mnie to zainteresowało...... nie więcej i nie mniej.....

Napisany przez 6Bankkaufmann
kredyt ramowy Diba jest ok, można go użyć wielokrotnie, spłacić część i znowu zaciągnąć (ale nie wszystko)... łatwy i szybki dla pracowników...

kredyt ramowy Diba jest ok, można go wziąć wielokrotnie, wykorzystać i znowu spłacić (ale nie całość)...prosty i szybki dla pracowników.

Nie rozumiem. Mamy taki kredyt (patrz początkowy post), ale w tej chwili jest on całkowicie pusty. Dlaczego nie można wszystkiego spłacić?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata