Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Co dzisiaj możemy zrobić z pieniędzmi jako pracownicy?

Napisany przez Onkelbenz
Cześć wszystkim,

od jakiegoś czasu nurtuje mnie pytanie, co mogę zrobić z trochę pieniędzy. Przejrzałem już różne możliwości, ale nic sensownego nie znalazłem - może ktoś tutaj mógłby mi pomóc?

Oto sytuacja: Mam obecnie 20 tys. €, które leżą i co miesiąc do nich dołącza około 1,5 tys. €. -To nie jest kwota, która faktycznie byłaby dla kogoś interesująca, nie wiem, co z nią zrobić, ale szkoda mi po prostu zostawić ją bezczynnie, bo stopa inflacji jest dość wysoka.

Dla drobnych lokat oprocentowanie jest po prostu śmieszne, w większości przypadków pokrywa ono jedynie inflację, nic więcej. Dla giełdy, gdzie można oczekiwać zysków powyżej stopy inflacji, nie mam ani czasu, ani ochoty, a inwestowanie w ryzykowne fundusze z prognozą 6% zysku, ale także -6% widzę jako bezsensowne. -Mam na myśli, że gdyby roczny zysk wynosił plus 20%, nawet z ryzykiem straty -30%, byłbym od razu zainteresowany. Nie byłoby mi żal, gdyby kwota zniknęła, ale ryzyko musiałoby być opłacalne. Nieruchomości są obecnie kompletnie przecenione, to popularna inwestycja i wielu ludzi w Niemczech ma obecnie ten sam problem co ja.

I tak nic się u mnie nie zmienia. -Czy ktoś może ma dla mnie jakąś radę?

Z góry dziękuję

Napisany przez Birgit
Kto nie ma ochoty troszczyć się o swoje pieniądze, nie może oczekiwać zysków.

Napisany przez credere
Piszesz, że stopa inflacji jest dosyć wysoka. Nie mogę tego zrozumieć.

Można z pewnością osiągnąć zyski z inwestycji w akcje w wysokości +20% rocznie, ale także -30% rocznie - więc Twoje życzenie inwestycyjne już zostało spełnione. Po prostu odwiedź kilka serwisów, takich jak www.onvista.de czy www.finanzen.net, i porównaj kilka funduszy akcyjnych, aby wybrać odpowiedni produkt. Tutaj znajdziesz również rankingi oparte na historycznych danych.

O nieruchomościach w tej skali nawet nie ma co myśleć.

Napisany przez Onkelbenz
Dobry wieczór i dziękuję za odpowiedzi

Stopa inflacji może być dla mnie już subiektywnym odczuciem, ale gdy porównuję ceny zwykłych artykułów, takich jak mleko, wędzony łosoś czy papierosy sprzed 3 lat i dzisiaj, to widzę już wyraźną różnicę.

Zastanawiałem się nad nieruchomościami, ponieważ a) mogę natychmiast z moją partnerką zebrać około 70 000 € i b) wziąć resztę w kredycie - dzisiaj kredyty mają być szczególnie korzystne i moglibyśmy spłacać razem 2 000 € miesięcznie. Mimo to nie widzę tam perspektyw.

Czy mógłbyś bardziej szczegółowo omówić kwestię onvista.de? Na co mam zwrócić uwagę? Jakieś wskazówki?

Dziękuję

Napisany przez xlarge
Z pieniędzmi można zrobić wiele rzeczy - kupić czekoladowe jajko - spędzić je - pójść do burdelu - zagrać w lotto - zasponsorować - podróżować ...

Napisany przez Cici

Na giełdzie, gdzie dochody przewyższają wskaźnik inflacji, nie mam ani czasu, ani ochoty inwestować w ryzykowne fundusze z oczekiwaną stopą zwrotu 6% lub nawet -6%. -Mam na myśli, że nawet gdyby oczekiwany zwrot wynosił 20% rocznie, nawet przy -30% ryzyku, byłbym od razu na pokładzie. Nie byłoby mi przykro, gdyby kwota zniknęła, ale ryzyko musiałoby być warte zachodu.

Zainteresuj się pasywnymi funduszami akcyjnymi (ETF). Dzięki nim możesz inwestować niedrogo, łatwo i szeroko zdywersyfikować swoje inwestycje na różne rynki akcji, poczynając od wartości należących do DAX, przez europejskie lub amerykańskie akcje, aż po rynki wschodzące czy nawet afrykański rynek. Jeśli spojrzysz na kursy z ostatnich lat lub dziesięcioleci, zobaczysz, że zakresy są znacznie większe niż +/-6%. Istnieją również ETF-y dotyczące poszczególnych sektorów, na przykład same kopalnie złota w ciągu ostatnich 3 miesięcy zyskały ponad 50%. Oczywiście wraz z tym rośnie ryzyko straty. Im dłużej tam inwestujesz, tym większe jest jednak prawdopodobieństwo, że zakończysz inwestycję z zyskiem (ale powinno minąć co najmniej 10-15 lat).

Napisany przez 6Bankkaufmann
W jakim regionie mieszkasz? Być może interesuje Cię zakup inwestycji kapitałowej? W takim przypadku warto byłoby mieszkać w pobliżu.

Napisany przez Geldbaum
Cześć OnkelBenz,

Faktycznie nie ma to dużego znaczenia, czy masz dużo czy mało pieniędzy do zainwestowania. To, co jest dużo a co mało, jest bardzo subiektywne i zależy od punktu widzenia. Uważam także, że rada wielu kolegów, którzy od razu polecają Ci konkretny produkt, jest błędna.

Aktualna sytuacja dotycząca oprocentowania jest całkowicie nieistotna!

Wiele osób zadaje podobne pytania jak Ty tutaj na forum (i poza nim).

Zastanów się najpierw nad swoimi celami. Dlaczego? Jeśli od czasu do czasu wybierasz się na wakacje, zadaj sobie mniej więcej takie pytania: Kiedy chcę wyjechać, na ile chcę wyjechać i dokąd chcę pojechać?

Z reguły to prowadzi do odpowiedzi na pytania dotyczące tego, co zabierzesz ze sobą i jak duża musi być walizka, jak tam dojedziesz i ewentualnie wrócisz!? Także budżet czy koszty stają się oczywiste, itd. Czy podróż samolotem ma sens, jeśli chcesz wyjechać tylko 100 km od swojego miejsca zamieszkania? Czy wiele odległych krajów jest trudno dostępnych, jeśli masz lęk przed lataniem? A także uwzględnijmy to, który środek transportu niesie ze sobą największe ryzyko (śmierci)? Jeśli wracasz cało do domu, nie ma to znaczenia, czy podróżowałeś jednego dnia czy dwie godziny samolotem! Ważne jest, aby mieć wystarczająco dużo czasu!

Zadaj sobie podobne pytania w kontekście inwestycji kapitałowych. Tylko pytania są nieco bardziej złożone. Jakie są Twoje cele finansowe? Kiedy chcesz je osiągnąć? Ile czasu masz, aby osiągnąć cel? Jaka jest Twoja psychologiczna postawa wobec inwestowania pieniędzy? Czy rezygnujesz od razu, gdy media rozprzestrzeniają złe wieści na temat Twojej inwestycji?

Jeśli dostatecznie zastanowisz się nad celami finansowymi, łatwo będzie obliczyć, jakie rzeczywiście potrzebujesz stopy zwrotu, aby osiągnąć cel! A jeśli stopa zwrotu wynika wyłącznie z Twoich celów matematycznie i obiektywnie, wtedy zobaczysz, jakie ryzyka musisz podjąć z tymi pieniędzmi, aby osiągnąć te stopy zwrotu! I dopiero na samym końcu chodzi o to, gdzie powinieneś zainwestować swoje pieniądze, aby osiągnąć swój cel!

Jedyną rzeczą, która stoi na drodze inwestorom do niezbędnej inwestycji kapitałowej dla osiągnięcia celu, jest wpojona iluzja o myśleniu o bezpieczeństwie i ryzykowne zachowanie samego inwestora. Na przykład gdy inwestor zamyka swoje inwestycje, ponieważ osoba z niewielką znajomością doradziła mu to, lub gdy mainstream media generują lawinę negatywnych doniesień na temat konkretnej inwestycji. W takim przypadku masa inwestorów pozbywa się swojej inwestycji i traci pieniądze, chociaż mogli zyskać, odejdąc z zyskiem w ustalonym wcześniej czasie!?

Napisany przez Onkelbenz

Cześć OnkelBenz,

W zasadzie nie ma większego znaczenia, czy masz dużo czy mało pieniędzy do zainwestowania. Dużo i mało jest bardzo subiektywne, a perspektywa zależy całkowicie od punktu widzenia. Uważam również za błędne, gdy wielu kolegów natychmiast doradza Ci coś do zainwestowania.

Zacznij od zdefiniowania swoich celów. Dlaczego?

Cześć wszystkim i dziękuję za odpowiedzi, jestem bardzo wdzięczny za każdą pomoc.

Postaram się nieco sprecyzować moją sytuację.

Mój punkt widzenia jest bardzo prosty do opisania jednym zdaniem: Mam o wiele więcej pieniędzy, niż potrzebuję do życia, a jednak zbyt mało na coś trwałego.
Co miesiąc zostaje około 1,5 tys. €. z tego nie potrafię nic zrobić - mam już wszystkie małe rzeczy, których potrzebuję, a na większe zakupy nie starcza. I dokładnie o to mi chodzi - co z tym zrobić?

Cytat od Geldbaum

Zadaj sobie podobne pytania dotyczące inwestycji kapitałowych. Tylko pytania w tym przypadku są nieco bardziej obszerne. Jaki jest Twój cel finansowy? Kiedy chcesz go osiągnąć? Ile czasu masz na osiągnięcie celu? Jaka jest Twoja psychologiczna kondycja w stosunku do inwestycji? Czy rezygnujesz od razu, gdy media rozpowszechniają złe wieści o Twoich inwestycjach?

Mam tu bardzo konkretne wyobrażenia, widzę 3 możliwości:
Inwestycja na maks. 5 lat z perspektywą minimalnego zwrotu 20%. Byłbym skłonny zaryzykować nieco wyższe straty procentowo. - Na przykład, mając nadzieję na +25% w ciągu roku, nie zraziłaby mnie możliwość -35%. Niemniej jednak brakuje mi doświadczenia w ocenie ryzyka, jeśli prawdopodobieństwo straty wynosi np. 80%, wolałbym pójść do kasyna. wcześniej wspomniano o pasywnych funduszach akcyjnych (ETF), czy ktoś ma z nimi doświadczenie? Być może jakieś gorące wskazówki?
Moje pytanie - gdzie mogę znaleźć takie warunki, kto może mi pomóc w oszacowaniu ryzyka? Inwestycja długoterminowa, jak już wspomniano, moglibyśmy wziąć kredyt z partnerką, aby zainwestować w coś trwałego, ale wtedy chciałbym spłacić kredyt w ciągu maksymalnie 10 lat. W liczbach byłoby to około 200 tys. Dla mnie samemu byłby to obszar Saarbrücken (Saary). Jako czystą inwestycję nie obchodziłbym się z terenem/regionem, jednak wtedy tylko do 100 tys. €, ponieważ musiałbym to opłacić sam.
Moje pytanie - czy obecnie ma to sens? Czy istnieją alternatywy dla nieruchomości, ponieważ a) są one obecnie absolutnie przecenione (mam wątpliwości, czy tak będzie nadal) oraz b) za 200 tys. nie widziałem nic sensownego. Bezpieczna inwestycja z gwarantowanym oprocentowaniem minimum 8% rocznie i maks. 5-letnim okresem trwania.
Moje pytanie - jak realne są takie oferty? Na przykład https://www.turbo-rendite.de oferuje 13%, czy to możliwe? Czy ktoś ma z tym doświadczenie?

Psychologicznie jestem dobrze przygotowany, nie martwię się o siebie ani o pieniądze.

Wielkie dzięki wszystkim z góry

Napisany przez Cici

wcześniej mówiliśmy na przykład o pasywnych funduszach indeksowych (ETF), czy ktoś ma z nimi doświadczenie? Być może jakieś gorące wskazówki? Moje pytanie - gdzie mogę znaleźć takie warunki, kto może mi pomóc np. oszacować ryzyko?

W artykułach na portalach finansowych można często znaleźć obliczenia maksymalnych strat indeksów w określonych okresach czasu. Niestety teraz nie mam pod ręką linku, ale jeśli chcesz poszukać, odpowiednim hasłem jest maksymalny narybek. Na podstawie tego oraz oczekiwanej stopy zwrotu w tych okresach możesz ocenić, jaki powinien być udział akcji, aby nie przekroczyć twojego progu tolerancji na straty.

Najprostszym sposobem jest rzucenie okiem na kilka długoterminowych wykresów różnych indeksów. Na ich podstawie można już dobrze oszacować, na jakie straty można się przygotować i jakie szanse na wzrost istnieją po drugiej stronie.

Bezpieczna inwestycja z gwarantowanym oprocentowaniem wynoszącym co najmniej 8% rocznie i maks. 5 lat trwałości.
Moje pytanie - jak realne są takie oferty? Na przykład https://www.turbo-rendite.de oferuje 13%, czy to możliwe? Czy ktoś ma z tym doświadczenie?

Nie znam tej firmy, ale na pewno nie jest to bezpieczna inwestycja. Wyższe stopy zwrotu wiążą się koniecznie z wyższym ryzykiem lub innymi haczykami. W tym przypadku obstawiałbym większe ryzyko niewypłacalności. Takie wysokie stopy zwrotu nie są rzadkością w obligacjach korporacyjnych, ale jak ostatnio w przypadku German Pellets, takie rzeczy mogą również się nie udać.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata