Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Przezroczysty klient?

Napisany przez KeinPlanHaber
Cześć wszystkim,

czy coś się zmienia w związku z niedawną zmianą przepisów dotyczących finansowania budowy? Gdzie teraz dokładniej przyglądają się banki? Tło: w ciągu 3-4 miesięcy chcę zawrzeć kolejne finansowanie budowy.

Ostatnio zapytałem o prywatny kredyt. Powiedziano mi, że potrzebne są kompletne wyciągi bankowe z ostatnich 3 miesięcy. Kompletne... czyli włącznie z obciążeniami z burdelu, psychoterapeuty, proktologa i urologa, towarzystwa loteryjnego oraz sklepu ze specjałami spirytusowymi.

Czy teraz również to dotyczy finansowania budowy? W takim razie musiałbym najpierw posprzątać na swoim koncie, jeśli chcę to zamknąć za 3 miesiące.
Wasze doświadczenia?

Dzięki i pozdrowienia
KPH

Napisany przez BenniG
Komunikaty z konta, z którego?
Z wszystkich, które mam?

Na przykład, moja pensja jest początkowo przekazywana na konto oszczędnościowe, z którego dokonuję przelewów.
Ale z tego konta oszczędnościowego idą również pieniądze na konto rozliczeniowe do zakupu funduszy, na inne konto oszczędnościowe, ale także na konto bieżące.
Kiedyś miałem także konto w lokalnej Sparkasse i Volksbank. A co z martwymi kontami oszczędnościowymi, które jeszcze leżą w szufladzie?

Napisany przez KeinPlanHaber
Teraz, gdy chcą zeskanować, na pewno chcą zeskanować wszystkie konta. Mam również kilka kont. Ukrywanie kont byłoby więc niesłuszne.

Chodzi raczej o to, czy to może mieć miejsce przy finansowaniu budowy? W takim przypadku musiałbym przekierować pewne rzeczy przez moją matkę

Napisany przez matti85
W przypadku kredytów prywatnych robią to z przyjemnością niektóre banki. Na przykład Barclays tego nie robi.

W przypadku kredytów hipotecznych, jest to raczej niezwykłe, ponieważ bank ma swoje zabezpieczenie poprzez księgę wieczystą, w przeciwieństwie do kredytu prywatnego na różne cele.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@KeinPlanHaber, od wprowadzenia dyrektywy dotyczącej kredytów hipotecznych na nieruchomości mieszkalne 21 marca banki są zobowiązane jeszcze staranniej sprawdzać, czy klient będzie w stanie spłacić ewentualne pozostałe zobowiązania kredytowe w wieku emerytalnym. Niektóre banki wymagają teraz przedstawienia weryfikacji kont bankowych dla przeprowadzenia oceny kredytowej. Nie wszystkie, ale niektóre. Widać wyraźną tendencję do transparentnego klienta. Ochrona tylko ze względu na bezpieczeństwo - bez sprawdzania zdolności kredytowej na podstawie dochodów - już nie jest dostępna.

Napisany przez NaTwoim13
Nie ma czym się wstydzić, bo do ekskluzywnych obciążeń, o których wspominasz, dołączają jeszcze inne kłopoty dla niektórych bankierów. To dopiero 3. liga!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata