Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie dołączenia czy nowy kredyt?

Napisany przez wired
Aktualny kredyt hipoteczny (hipoteka pierwszego rzędu) wygasa w 2018 roku, rozpoczęły się rozmowy na temat refinansowania z bankiem domowym.

Teraz doradca bankowy proponuje nowy kredyt jako alternatywę do kredytu z gwarancją ceny. Jego argumentem jest to, że dzięki spłacie wskaźnik obciążenia uległ poprawie. W momencie podpisania umowy był to około 35% wartości hipoteki, teraz jest to tylko około 20%.

Dla mnie to brzmi logicznie, ale nie mam zielonego pojęcia. Czy różnica ta rzeczywiście uzasadnia dodatkowe nakłady?

Jestem skłonny przyjąć, że ma sens wykorzystanie części kwoty kredytu do sfinansowania kredytu budowlanego. Ale ponieważ kwota kredytu jest znacznie mniejsza niż 60% wartości hipoteki, i tak jest to kredyt pierwszego rzędu o korzystnym oprocentowaniu, prawda?

Alternatywne oferty zamierzam zebrać dopiero po otrzymaniu oferty banku domowego, bo jest jeszcze dużo czasu. Nie chcę uwzględniać ofert online. Czy istnieją jakieś przeciwne argumenty?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Faktycznie, rozwiązanie w postaci konta oszczędnościowego budowlanego nie ma obecnie dużego sensu z uwagi na obecne stopy procentowe. W przypadku 1a kredytu hipotecznego otrzymasz pieniądze/pożyczkę dosłownie za darmo. Jaka jest pozostała suma pożyczki?
Ogólnie rzecz biorąc, możesz zabezpieczyć sobie oprocentowanie za pomocą kredytu przedterminowego od 2018 roku.
Warto także sprawdzić, czy oświadczenie o odstąpieniu od umowy nie jest błędne, jeśli podpisałeś umowę pożyczki w 2008 roku?

Napisany przez wired

W 1a Stopa obciążenia dostajesz pieniądze/pożyczkę rzucone pod nogi.

Czy 20% to 1a Stopa obciążenia?

Cytat od Bankkaufmann

Jak wysoka jest pozostała suma kredytu?

Czy to robi jakąś różnicę?

Cytat od Bankkaufmann

A także sprawdzić, czy oświadczenie o odwołaniu jest błędne, jeśli podpisałeś umowę kredytową w 2008 roku?

Jak rozpoznać, że oświadczenie o odwołaniu jest błędne? I co mi da świadomość, że tak jest? Na razie chcę pozostać w banku.

Napisany przez NaTwoim13
Informacja o odstąpieniu od umowy !!!!

Niech się pan/pani poradzi ze swoim bankiem.

Nie rozumiem, dlaczego teraz chce pan/pan nowej pożyczki, na co? Czy ma na celu uzupełnienie umowy oszczędnościowej, która zostanie przyznana w 2018 roku i spłaci pozostałe zadłużenie?? Jeśli tak, jakie są warunki kredytu, warunki pożyczki mieszkaniowej po przyznaniu? Jak duże jest pozostałe zadłużenie w 2018 roku?

A propos, czy teraz ma to znaczenie, czy odział wynosi 35 % czy 20%, warunki są takie same dla obu okresów!!

Napisany przez 6Bankkaufmann
@wired, jeśli mieszkasz w regionie Stuttgart, mogę ci polecić prawnika (bezpłatnie), który bezpłatnie sprawdzi twoją umowę kredytową pod względem pouczenia o odstąpieniu od umowy.
Jeśli tak, zdecydowanie powinieneś sprawdzić umowę kredytową u specjalisty.
PS: Odsetek kredytowania wynosi zazwyczaj do 50%, ale czasami może sięgać nawet 60% stosunku kredytu do wartości rynkowej/zabezpieczenia.

Napisany przez wired

Widerrufsbelehrung!!!!

Dann lassen sie sich doch von ihrer Bank beraten.

Czy to sarkazm?

Nie, nie ma żadnej umowy oszczędnościowej, to była tylko idea po przeszukiwaniu internetu.

I nie, Stuttgart nie jest w pobliżu, dziękuję za ofertę.

Jeśli dobrze rozumiem, normalne refinansowanie powinno być najlepszym rozwiązaniem. Po dalszych badaniach w internecie zastanawiam się również, czy oferty innych banków mogą w ogóle być lepsze, ponieważ nowe przepisy dotyczące kredytów mieszkaniowych prawdopodobnie zmuszą do zwiększenia spłaty, ponieważ kredytobiorca ma już ponad 70 lat. I na pewno będą dyskusje, czy spadkobiercy zostaną współdłużnikami. Czy coś źle zrozumiałem?

Napisany przez NaTwoim13
Sarkazm?? Ich postawiłem 3 wykrzykniki, ponieważ nawet bankowiec mówi o oświadczeniu o odstąpieniu, to oświadczenie o odstąpieniu, które należy sprawdzić, to dwie zupełnie różne rzeczy.

Gdy specjalista zajrzy do umowy kredytu z informacją o odstąpieniu, będzie wiedział, czy można już teraz zrezygnować z kredytu za pomocą odstąpienia i w ten sposób przefinansować go tanio. Prawdopodobieństwo - ponieważ umowa pochodzi z 2008 roku - jest bardzo, bardzo wysokie!

Chodziło również o to, czy istnieje umowa o oszczędności budowlanej, a nie czy ma być prowadzona poprzez nową umowę BSV do uzupełnienia (stąd zaciągnięcie kredytu teraz) jako alternatywa dla kredytu Forward. Umowa o oszczędności budowlanej bez uzupełnienia oznacza, że musiałaby być wpłacona w okresie do 2018 roku, aby osiągnąć gotowość do przydziału. Może to oznaczać wysokie miesięczne obciążenia - o jakiej kwocie w związku z ponownym finansowaniem kredytu w 2018 roku mówimy?

Dlaczego bliskość? Nie jest ona potrzebna przy finansowaniu nieruchomości, obecnie np. prowadzę budowy jako pośrednik finansowy w Stuttgarcie.

Wiek nie odgrywa istotnej roli u jednego z liderów rynku pod względem korzystnego kredytu Forward.

Napisany przez wired
[cytat=noelmaxim">
Gdy specjalista przejrzy umowę pożyczki z pouczeniem o odstąpieniu, będzie wiedział, czy można teraz zrezygnować z pożyczki przez odstąpienie i tym samym przeprowadzić przekształcenie kosztowo. Prawdopodobieństwo, że umowa z 2008 roku wydaje się bardzo, bardzo wysokie!
[/cytat]
Oczywiście, powinno się najpierw przyjrzeć dokumentom, zanim zacznie się kłopotać osoby trzecie pytaniami. Tego nie zrobiłam, przepraszam. Więc w umowie kredytowej z 2003 roku jest napisane Okres obowiązywania do 1.1.2023. W 2008 roku miała miejsce refinansowanie kredytu budowlanego z okresem kredytowania 20 lat i 10-letnim okresem obowiązywania oprocentowania. Zastanawiam się teraz, czy w ogóle istnieje alternatywa dla refinansowania w tej samej banku?

Jeśli zakładamy, że można zrezygnować z kredytu ze względu na pouczenie o odstąpieniu, nie da się tego zrobić bez problemów. Więc cena to konieczność znalezienia nowego banku hipotecznego. Jestem w tej kwestii nieco powściągliwa. Dotychczasowa współpraca była w porządku, chociaż nie tak dobra jak za czasów przodków.

Pytanie o sarkazm dotyczyło zresztą tego, skonsultuj się więc z bankiem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata