Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Odrzucenie finansowania, Alternatywa?

Napisany przez Paddy007
Hej Forum,

moja dziewczyna i ja chcemy zrealizować nasze długo ukrywane marzenie o domu.
Chcemy zbudować Dom jednorodzinny w MV. Działka i Dom muszą być sfinansowane. Spłata wynosi 2,5% na 10 lat. Poprawa jest rozważana ze względu na dodatkowe dochody.
Warunki związane z dochodami i wydatkami są w porządku. Po wszystkich potrąceniach, w tym raty, pozostaje nam 800 €.
Teraz pośrednik kredytowy Dr. Klein chciał złożyć wniosek o finansowanie, ale od samego początku powstrzymała nas kwestia związana ze Schufa. Moja jest w porządku, ale moja dziewczyna ma uregulowany dług z 2013 roku, co psuje nam szanse na finansowanie.
Zgłoszono zapytanie, najprawdopodobniej jutro otrzymamy informację.

Czy istnieją możliwości zrealizowania finansowania mimo tego?
Czy finansowanie mogłoby odbyć się tylko za moją osobę, a ona płaciłaby najem? Czy jakieś płatności z jej strony zostałyby uznane jako dochód?
Mogłaby zmienić pracodawcę (następnie na czas nieokreślony), ponieważ teraz zawsze otrzymuje umowy roczne, ale znowu zaczęłaby od nowa w okresie próbnym (prawdopodobnie 6 miesięcy).
Co byłoby sensowne w tej sytuacji?

Dziękuję za wszelką pomoc i miłego dnia.

Napisany przez 6Bankkaufmann
To dobrze, że informacje od Schufa szybko do Ciebie docierają, wtedy możesz dokładnie zobaczyć, kiedy zadłużenie zostanie usunięte. Warto sprawdzić, czy samodzielnie będziesz w stanie sprostać finansowaniu.
W przypadku domu jednorodzinnego nie ma sensu manipulować z wynajmem od przyjaciółki. To musi być dla Ciebie bezpośrednio osiągalne z pensji.
Ile zarabiasz?

Napisany przez Paddy007
Wielkie dzięki, Panie Hillermann, za miłą wiadomość.
Zarabiam około 1900-2000€ netto, moja partnerka 900-1000€ + zasiłek rodzinny. Przy 40-godzinnym tygodniu możliwe, że zarobię dodatkowe 100€.
Prawdopodobnie wpis zostanie usunięty dopiero w 2017 roku.
Wybraliśmy już naszą wymarzoną działkę i zastanawiamy się, czy powinienem ją najpierw kupić samodzielnie, a potem w przyszłym roku budować na niej, ale nie ma gwarancji, że po usunięciu danych uzyskamy kredyt, a w takim przypadku pozostaniemy tylko z ziemią.
Chcielibyśmy zabrać się za obie rzeczy jednocześnie, bo już mieliśmy umówiony termin w notariacie.

@Paddy007, jeśli teraz to kupisz, to działka na pewno będzie Twoja. Jeśli zostanie usunięta w 2017 roku i masz jeszcze czas, to zakup działki jest interesującym pomysłem, który powinieneś dalej rozważyć.

Napisany przez Paddy007
Dziękuję za wiadomość.
Problem, który tu mamy, polega na tym, że nikt nie może zagwarantować nam, że nawet jeśli zostanie skasowany w przyszłym roku, ocena będzie na tyle dobra, że uzyskamy kredyt na ten Dom. Może się okazać, że pozostaniemy tylko z działką.
Co o tym sądzisz?

A moje szanse są znacznie gorsze, jeśli już finansuję, czy nadal dostanę nowy kredyt, nawet jeśli jest drugi współkredytobiorca (ich wynagrodzenie jest niższe), czy się mylę?

Napisany przez Daukind
Kiedy pozycja zostanie usunięta, dla punktacji jest to tak, jakby pozycja nigdy nie istniała.

Napisany przez Ex-Studentin
Jakie są szanse, że uda się ponownie znaleźć taki wymarzony grunt? Czy aktualnie wybrany grunt ma jakieś haczyki? Czy istnieją koszty związane z adaptacją drogi, obowiązek odśnieżania..

Czy już dokładnie policzyliście, ile was będzie kosztować to Dom? Na pierwszy rzut oka wasz dochód wydaje się w porządku, więc zdobycie tego terenu wydaje się zrozumiałe.
25 000 euro brzmi jak okazja, ponieważ w Badenii-Wirtembergii łatwo płaci się tu 10-krotność tej kwoty. Z drugiej strony możecie zaciągnąć na siebie więcej zobowiązań, niż to przynosi korzyści.

Napisany przez Paddy007
Dziękuję za wasze odpowiedzi. Działka o powierzchni około 2500 metrów kwadratowych jest naprawdę korzystna cenowo, ale wymaga zagospodarowania. Rozmawiałam z wykonawcami i złożyłam odpowiednie wnioski, aby oszacować koszty. Działki zawsze można znaleźć, ale ta obecna bardzo nam się podoba. Będzie trudno znaleźć drugą taką samą. Jak dotąd nie znaleźliśmy żadnych haczyków i używamy w rozmowach z właścicielem. Tak, mamy pełną listę kosztów od dewelopera (Dom, działka i koszty dodatkowe). Czy to oznacza, że wynik zrobi teraz spory skok do góry, ponieważ nic już nie zostanie dodane? Jutro otrzymamy szczegółowe wyliczenia.

Napisany przez finanzierung
Musicie również nabyć specjalistyczną wiedzę, która znajduje się na Waszej stronie. To, co posiadacie, nie jest deweloperem, deweloper sprzedaje Wam działkę z domem na niej. Ponosi on odpowiedzialność za wszystko, co dzieje się w trakcie budowy. Jesteście tym, co jest napisane na stronie !!

Napisany przez Torian
Dlaczego decydujecie się na nową budowę z zarobkami poniżej 3.000€ netto? Dwie kuzynki, sąsiedzi i ja sam zapłaciliśmy pięciocyfrowe kwoty na niespodziewane wydatki podczas budowy domu... poza tym dochodzą jeszcze znane dopłaty (kuchnia/łazienka/podłogi/elektryk)...

BTW: *Wszystkie* grupy wykonawców zaniżały mi na przykład koszt zewnętrznego wykończenia.

Żaden Dom nie jest budowany za cenę podaną na początku, zawsze pojawiają się pięciocyfrowe dopłaty! W związku z tym, zadaję pytanie: Dlaczego nie wybrać młodej nieruchomości (do 15 lat), aby zminimalizować ryzyko kosztowe?

W każdym razie, jakkolwiek się zdecydujecie: Powodzenia i dobrze przemyślane planowanie!

Napisany przez Paddy007
Stawiamy domy pod klucz. Zostaje tylko praca malarska i ułożenie podłóg. Mój ojciec jest mistrzem malarzem, a podłogi układa zaprzyjaźniony glazurnik. Na zewnętrzne instalacje dostępne jest 10 000 € w ofercie. Wiem, że pieniądze szybko znikają, ale to dobry początek. Zaplanowano również rezerwę na dodatkowe koszty i inne niespodzianki. Na kuchnię mamy fundusze, system grzewczy gazowy jest w cenie domu, wraz z panelem słonecznym. Komin i piec zamontuję sam, są już na podwórku. Jak na razie myślę, że wszystko jest przemyślane. Chcemy budować od nowa, ponieważ obecne nieruchomości nie spełniają naszych oczekiwań albo są przesadnie drogie, chyba że kupimy zrujnowany Dom z 1861 roku o wysokości sufitu 1,85 m. Obejrzeliśmy już wszystko.

Istnieje możliwość posiadania kolejnych dzieci? Czy istnieją wystarczające możliwości zmiany miejsca pracy w przypadku utraty zatrudnienia?

Wkład własny nie jest złym rozwiązaniem. Niemniej jednak mogę polecić forum dotyczące budowy domu. Gdy patrzę, jakie problemy mają inni z płatnością rat kredytu w wysokości 600 € za mieszkanie (przy zbliżonych dochodach), nie wyobrażam sobie, że z budową domu będzie łatwiej.

Napisany przez NaTwoim13
Zmiana pracodawcy nie przyniesie niczego nowego, a umowa czasowa nie stanowi również problemu. Negatywna historia kredytowa jest ich piętą Achillesową i nie mogą się z tego wyrwać.

W żadnym z Państwa wpisów nie wspomnieli Państwo o kosztach budowy ani ogólnych kosztach, dziwi mnie także, że nikt o to nie zapytał. Przede wszystkim nie mogłem także dowiedzieć się, ile chcą Państwo zainwestować kapitału własnego.

Jeśli nie ma dostępnego kapitału własnego i finansowanie może być oparte wyłącznie na Państwa dochodach, nie widzę możliwości pokazania, ani zbyt dużo przestrzeni do zrealizowania Państwa planów.

Z Dochaniem 1.900 EUR nie można sfinansować budowy nowego domu. Jednakże z dochodem w wysokości 1.900 EUR na pewno można uzyskać finansowanie działki o wartości 25.000 EUR.
Oprocentowanie na to na pewno będzie w zasięgu.

Napisany przez NaTwoim13
I absolutnie odradzam zakup nieruchomości, której jeszcze nie udało się przeprowadzić w tej sytuacji! Nawet gdyby nie było tego mankamentu u kobiety, to nie byłaby zagwarantowana nawet pewność finansowania.

Jak już wspomniano wcześniej, bez informacji na temat kosztów ogólnych i posiadanych środków własnych, dalsza ocena przedsięwzięcia nie ma sensu. Rozważanie zakupu nieruchomości bez tych danych również jest bezcelowe i może zostać uznane za rażące zaniedbanie.

Napisany przez Paddy007
Koszty ogólne, w tym działka i dodatkowe koszty budowlane, wynoszą 207 000€
Kapitał własny wynosi 10 000€, które zostaną przeznaczone na notariusza, księgę wieczystą, podatek od nabycia nieruchomości itp. Uważam, że zwiększenie oszczędności na kapitał własny nie ma sensu, ponieważ chcielibyśmy nadal oszczędzać przez kolejne 5 lat, ale potencjalnie rosnące oprocentowanie lub dodatkowe koszty pochłoną te oszczędności.
Nie planujemy już dzieci. Kilka lat temu zmieniliśmy pracę na pewniejszą. Planujemy uzyskać tytuł mistrzowski w czasie obowiązywania oprocentowania, dzięki czemu w następnym okresie finansowania rata mogłaby być o 300-500€ wyższa. Obecnie wynosi ona 738€ z Kfw.
Zakup działki za moją pensję to również mój zamiar, jednak pytanie brzmi, czy gdy czytelność na mojej lepszej połówce zostanie przywrócona, będziemy mogli zbudować na niej Dom.

@Paddy007, nie daj się zniechęcić i trzymaj się swojego marzenia o budowie nowego domu. Obecnie żaden bank nie może obiecać Ci finansowania po usunięciu negatywnej informacji z Biura Informacji Gospodarczej. To nie jest możliwe.
Zdecydowanie nie jest to dramatyczna niedbalność, jeśli zabezpieczysz sobie działkę za 25 000 EUR, zanim zrobi to ktoś inny.
Zbierz informacje, na przykład za pośrednictwem ankiet takich jak ta tutaj na forum, wyrob sobie własne zdanie i podejmij decyzję.
Oczywiście związane są koszty z zakupem działki.
Alternatywą byłoby po prostu poczekanie do usunięcia negatywnej informacji.

Napisany przez NaTwoim13
@Bankkaufmann

Oczywiście pytający powinni wyrobić sobie własną opinię, ale także w oparciu o odpowiedzi, jakie eksperci udzielają na pytania, które powinny być kompetentne i uzasadnione.

Zakup działki w obecnej sytuacji jest bezsensowny, niesie ze sobą pewne ryzyko, a ktoś, kto poleca to jako rzekomy ekspert, zachowuje się moim zdaniem rażąco niedbale! Jeszcze raz, nawet z dochodami żony - co jednak nie jest możliwe do uwzględnienia - zapewnienie finansowania z 10 000 euro kapitału własnego nie byłoby gwarantowane!

Jeśli chcą po prostu wyrazić swoje zdanie, wzmacniać uczucia i odczucia, to polecam zostawić swoje dane osobowe. Jako ekspert jednak, jeśli takim jest, nie powinni dodatkowo zachęcać do takich działań, sugerując osobie zamieszczającej - która już teraz znajduje się w niezadowalającej sytuacji - kupno działki. Dopóki nie zapewnione jest pełne finansowanie, działka nie może zostać kupiona!!!

Jeśli w ogóle są sensowne pytania lub należy rozważyć następujące kwestie:

- czy istnieje poręczyciel, bądź czy może go być
- czy możliwe jest pożyczka od pracodawcy
- czy rozważano dotacje państwowe
- pożyczki od krewnych?
- zabezpieczenia zastępcze na kolejnym obiekcie np. możliwe od rodziców?

Wówczas można zacząć rozważać wszystko!

@Noelmaxim, proszę, nie bądź taki arogancki tutaj, każdy ma prawo do wolnego wyrażania swojej opinii.
Oczywiście, w tym segmencie (25.000 EUR) można łatwo kupić działkę.
Wystarczająco dużo osób tutaj w obrzeżach miasta kupiłoby działkę za kilkakrotność ceny 25.000 EUR tylko po to, aby była ich własnością.
I jeśli dodasz po każdym zdaniu 10 wykrzykników, to ja, autor wątku i wielu innych zawsze będziemy mieć swoją własną opinię!

Życzę każdemu szczęścia i rozumiem pragnienie posiadania własnego kąta.

Niemniej jednak zauważam, że w kręgu rodziny i znajomych często ludzie malują sobie piękne obrazy sytuacji, a potem ponoszą z tego powodu konsekwencje finansowe.

Posiadanie samej działki nie stanowi jeszcze zagrożenia. Pytanie brzmi: Jakie dodatkowe koszty poniesiesz, nawet jeśli nie będziesz budować przez kilka lat? Czy w razie potrzeby będziecie mogli sprzedać działkę? Jakie prawa i obowiązki na was ciążą?

Budowa domu to zupełnie inna kwestia. Muszę przyznać, że nie jestem zwolennikiem budowy domu. W terenach wiejskich wkłada się tyle wysiłku, a jeśli konieczna będzie sprzedaż, na końcu wartość nie decyduje materiał, ale wartość samej działki. W mojej rodzinnej miejscowości pełno jest opuszczonych domów przy drodze.

Napisany przez NaTwoim13
@Bankkaufmann

To nie może być pańskim poważnym zamiarem!! Finansowanie całego przedsięwzięcia nie jest teraz możliwe, a już sugeruje pan zabezpieczenie działki?

Oczywiście każdy ma prawo do wyrażania swoich opinii, marzyć, mieć wizje i zastanawiać się nad wieloma kwestiami, ale moim zdaniem jako ekspert odpowiedzią na to jest uznanie tego za bezsensowne i niepraktyczne, wręcz odradzanie.

Proszę mi powiedzieć, pomijając wszelkie inne problemy, która bank finansuje zakup działki! ???? Niewielka kwota, działka bez kompleksowego planu. Jakie argumenty pan zamierza przedstawić bankowi?

To przedsięwzięcie nie tylko jest rażąco nieodpowiedzialne, ale również niepraktyczne!!!!

Chciałbym również otrzymać odpowiedzi na moje pytania od pytającego, aby dalej zastanawiać się nad sensownością wcześniejszego zakupu działki!!

To nie ma nic wspólnego z przechwałkami, to jest fachowa i merytoryczna dyskusja eksperta, który chce pomóc, kształtować i zapobiegać!!!!!

Budujemy pod klucz.

Czy naprawdę sądzicie, że nic więcej nie będzie doliczane?
Jako firma budowlana dostawca, nie będziecie w stanie właściwie przeczytać umowy budowlanej i zrozumieć, jakie dodatkowe koszty powstaną, gdzie myślicie, że wykonawca budowy się nimi zajmie. Ten z kolei powie, że to nie jest usługa, za którą odpowiada.

Przy planowanej finansowaniu nie będziecie mieć żadnej elastyczności, jeśli pojawi się coś nieprzewidzianego (a właśnie w przypadku nowej budowy zdarza się to wystarczająco często... jak choćby wybór materiałów wykończeniowych, gdy okaże się, że jedno gniazdko na pokój to jednak za mało, albo że tanie panele podłogowe nie wydają się być rozsądnym wyborem... ale wtedy już będziecie mieli podpisane umowy....)

Napisany przez Paddy007
Dziękuję wam za wasze porady i również doceniam, że mnie ostrzegacie itp. Jednak szkoda, że mówicie, iż nie podchodzimy do sprawy z odpowiednią uwagą. Przeczytaliśmy umowę z T&C. Tylko w sprawie gniazdek mamy około 60 gniazdek w domu i podczas rozmowy dodaliśmy pakiet elektryczny, więc mamy ich jeszcze więcej, wystarczająco. Dom został zaprojektowany z uwzględnieniem kosztów ogrzewania podłogowego itp. Kwota nie jest sumą za Dom plus xy, ale sumą z wszystkimi dodatkami, itp. Koszty obok budowy można dość dokładnie oszacować poprzez zapytania u wykonawców, a na badanie gruntu została także przeznaczona pewna rezerwa. Umowę skonsultowaliśmy także z biurem ochrony konsumenta. Zostałyśmy poinformowane o wszystkich kosztach. Koszty są inne w Meklemburgii niż w innych krajach. Mieszkałem 7 lat w Hesji na Bergstrasse i wiem, że domy tam są znacznie droższe.

Poręczeń itp. nie będzie, ani tego nie chcemy. Nie chcę, aby moja rodzina była w to wciągnięta, jeśli coś się stanie.
W innym temacie. Moja przyjaciółka właśnie wyciągnęła swoje informacje z Biura Informacji Gospodarczej. Ma bazowy wynik prawie 96%. Więc nie może to być przyczyną. Są tam tylko notatki (z adnotacją o spłaconym zadłużeniu) z 2013 roku. Dotyczyły one około 800€, ale zostały spłacone 5 miesięcy później.
Na poniedziałek zapytam u pośrednika kredytowego, dlaczego Biuro Informacji Gospodarczej mojej przyjaciółki zostało podane jako powód, dla którego dokumenty nie zostały dostarczone do weryfikacji.

Przeczytaliśmy umowę z firmą T&C.

I zrozumieliśmy wszystkie paragrafy?
Gratulacje!! Nie jestem pewien, czy ja bym sobie poradził......

Jednakże, co uważam za szkoda, to że pisze się, że podejście do tego nie jest przemyślane.

Nie, przynajmniej ja tego nigdy nie twierdziłem. Chciałem tylko zwrócić uwagę, że wasze planowane finansowanie jest tak ograniczone, że nawet przy najmniejszym problemie (opóźnienie w budowie, jeden z Was jest bez pracy przez 6-9 miesięcy lub otrzymuje jedynie zasiłek chorobowy itp.), znajdziecie się natychmiast w opresji.

Napisany przez Paddy007
Dziękuję za opinię.
Zrozumiałam to i zostało mi wyjaśnione przez panią z biura ochrony konsumentów, która określiła umowę jako uczciwą i bez ukrytych opłat. Jednak w trakcie rozmowy zostaliśmy poinformowani o wszystkim, co dotyczy umowy na obiekt.
Okej, każdy może stracić pracę, obecnie jednak nie zanosi się na to. Jutro również mogę stać się niezdolny do pracy. W razie śmierci mamy się wzajemnie zabezpieczeni. Posiadamy także ubezpieczenie od niezdolności do pracy z odpowiednią ochroną.
Warunki umowy obejmują gwarancję czasu budowy oraz odszkodowanie za każdy dzień przerwy, które wykraczają poza 6 miesięcy. W ostateczności moglibyśmy się zakwaterować u krewnych, jednak jeśli weźmiemy pod uwagę wszystko, to trzeba by się też zabezpieczyć przed wojną, jak to przesadnie powiedziane.

Napisany przez Daukind

Zapytam u pośrednika kredytowego w poniedziałek, dlaczego jako przyczynę nienadesłania dokumentów do sprawdzenia podano wynik scoringu kredytowego mojej dziewczyny z Schufy.

Ze względu na wpisy negatywne. Bank nie dowie się nawet o bazowym wyniku scoringu.

Napisany przez Paddy007
Okej, to częściowo rozumiem. Nie wiem, dlaczego uregulowana składka sprzed 3 lat nadal jest interpretowana negatywnie, nie mogę tego zrozumieć. Ale Schufa to i tak taka organizacja.

Napisany przez matti85
Jaka powierzchnia użytkowa ma mieć Dom? Z czy bez piwnicy?

Napisany przez hoehlenbewohner

Jaką powierzchnię mieszkalną powinien mieć ten Dom? Z czy bez piwnicy?

Można to sobie obliczyć. Koszt całkowity 207 000 € - 25 000 € za działkę - 25 000 € koszty dodatkowe = około 160 000 € na Dom.
Piwnica kosztuje 30-40 000 €, zostaje około 120 000 €.
Za tę sumę można dostać około 60 m² domu, w MV może nawet 80 m², a bez piwnicy o 10-20 m² więcej.

Napisany przez Paddy007
To oznacza, że Dom ma 120 metrów kwadratowych powierzchni użytkowej, z czego 110 metrów kwadratowych można wykorzystać ze względu na pochyłe dachy. Bez piwnicy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata