Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Pomoc w inwestycjach kapitałowych.

Napisany przez SteveMurcle
Cześć,

najpierw chciałbym zaznaczyć, że nie mam pojęcia o inwestycjach kapitałowych. Niemniej jednak nie chcę, aby moje pieniądze pozostawały na obecnym koncie (Sparkasse S-Kapital), gdzie praktycznie nie przynoszą one żadnych zysków.

Chciałbym zainwestować między 20 000 a 25 000. W razie potrzeby – jeśli oznacza to znacznie wyższy zwrot inwestycji – chętnie także na określony czas. W zależności od warunków, chciałbym ograniczyć się od 12 do 72 miesięcy.

Aby mieć jeszcze trochę pieniędzy dostępnych w razie potrzeby, myślałem o zainwestowaniu 20 000 EUR na stałe oraz 5 000 EUR w taki sposób, żeby można je było wypłacić z odpowiednim wyprzedzeniem, bez kar za wypłatę.

Ważne jest dla mnie także, aby nie było ryzyka utraty pieniędzy (dlatego chciałbym wykluczyć akcje/rynek walutowy itp.).

Jestem świadomy, że chodzi o względnie niewielką kwotę; jednak dla mnie to spora suma, którą chciałbym pomnożyć. Przy obecnych stopach procentowych na moim koncie mogłbym wręcz zakopać pieniądze w ogrodzie, nie tracąc na tym w rzeczywistości.

Które banki i oferty polecacie na podstawie doświadczenia? Już przeglądałem różne strony i dokonałem przykładowych obliczeń, ale bardziej ufam osobistym rekomendacjom, dlatego też moje pytanie tu na forum.

Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie

Napisany przez 2titan1981
Poleciłbym Ci, abyś założył sobie rezerwę, do której zawsze możesz sięgnąć, zwykle wartość 3-6 miesięcznych zarobków, a nawet więcej na planowane zakupy. ---> lokata terminowa.
Resztę zainwestuj w lokatę stałą lub drabinkę lokat na okres dłuższy niż 2 lata nie warto inwestować.

Jeśli chodzi o banki, wybrałbym takie, które uwzględniają podatek od zysków kapitałowych i pochodzą z krajów o dobrej wiarygodności, w tym niemieckie.
Wtedy otrzymasz około 0,8% - 1% na lokacie terminowej, 1% - 1,2% na lokacie terminowej na 1 rok i do 1,25% na lokacie na 2 lata.

Napisany przez SteveMurcle
Dziękuję za informacje.

Równocześnie skonsultowałem się również z moim bankiem, który zaoferował mi jedynie 0,25% oprocentowanie na lokatę (2 lata) (zamiast aktualnych 0,1%).

Czy moglibyście polecić konkretne banki? Wydaje się, że Sparkasse nie wchodzi w grę.

Napisany przez 2titan1981
nie mogę bezpośrednio polecić Ci żadnego banku, ponieważ warunki ciągle się zmieniają. Ale moim zdaniem należy zwracać uwagę na kilka rzeczy. Istnieje wiele stron porównujących oferty. Problem polega na tym, że porównanie nigdy nie będzie kompleksowe, trzeba również zwrócić uwagę nie tylko na procenty, ale także na zabezpieczenia oraz własne przeczucia. Portal dla krytycznych inwestorów wydaje mi się być nie takim złym pomysłem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata