Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie domu/Tylko mąż jako kredytobiorca

Napisany przez Tobibay
Cześć wszystkim,

chciałbym nabyć nieruchomość, którą już znalazłem.

Jest to Dom szeregowy, 158m2 powierzchni mieszkalnej, 600m2 działki, zbudowany w 1968 roku, konstrukcja murowana, w dobrym stanie, ogrzewanie, okna itp. wymienione tylko kilka lat temu.

Cena zakupu: 215.000 euro
Koszty remontu: 35.000 euro (łazienki, toaleta, instalacja wodna, podłogi)

Moja sytuacja:

Urzędnik: 2953 euro netto (13 pensji rocznie)
Świadczenie rodzinne: 576 euro
Kapitał własny: 30.000 euro
Praca własna polegająca na ułożeniu podłóg, demontażu starych instalacji wodno-kanalizacyjnych itp. 6.000 euro.
Żonaty, 3 dzieci

Potrącenia: prywatne ubezpieczenie zdrowotne 141,17 euro, aktualny czynsz 230 euro zimny
kredyt konsumencki: 30.000 euro, spłata do 2022 r. Miesięczna rata 455 euro.

Moje pytanie. Czy finansowanie samemu mnie jako kredytobiorcy jest możliwe. Moja żona nadal otrzymuje zasiłek rodzicielski do 09/2016, potem brak dochodu. Problemem jest to, że w bazie danych finansowej mojej żony są jeszcze wpisy, które zostały uregulowane, ale jeszcze nie skasowane.

Nieruchomość znajduje się w regionie 955..

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrowienia

Tobibay

Napisany przez Daukind
Jakie jest powiązanie pomiędzy kapitałem własnym w wysokości 30 000 euro a niedawno zaciągniętym kredytem konsumenckim w tej samej wysokości? Z 4 zależnymi osobami oraz kredytem może to być trudne przedsięwzięcie. Ale pewnie jakiś bank znajdzie się, który sfinansuje tę sytuację....

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Tobibay,

czy Dom jest sprzedawany prywatnie czy przez pośrednika? Jaka byłaby Twoja miesięczna docelowa rata?

Napisany przez Dandei
Oblicz w internecie, jaka byłaby około rata. Istnieje wiele portali. Przy tych warunkach pewnie jakiś bank udzieli Ci kredytu.

Jednakże pytanie brzmi, czy opłaca się kupić. W tym celu warto zasięgnąć niezależnej opinii eksperta. Jeśli Dom znajduje się na odludziu i za 40 lat może stracić na wartości, to zakup nie ma sensu. Lepiej płacić czynsz. To mniej ryzykowne.

Napisany przez Tobibay
Cześć,

dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Dom znajduje się w prestiżowej okolicy z bardzo dobrą infrastrukturą. Moja pożądana rata wynosiłaby około 700 - 800 euro. Chętnie skorzystałbym, jeśli to możliwe, także z dofinansowań takich jak Bayernlabo i/lub KfW. Dom jest wystawiony na sprzedaż przez osobę prywatną.

Dziękuję.

Pozdrowienia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata