Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: kredyt w banku domowym czy w internecie?

Napisany przez Dandei
Czy wolałbyś wziąć kredyt w swoim banku czy też w internecie, gdzie warunki mogą być lepsze?

Mam jakieś złe przeczucia co do internetu, ale wydają mi się one co najmniej nieuzasadnione. Jaka jest twoja opinia na ten temat?

Napisany przez Daukind

Czy wolisz wziąć kredyt w swoim banku czy też w internecie, gdzie warunki są lepsze?

Mam jakieś złe przeczucie odnośnie internetu, ale uważam, że jest to dość bezpodstawne. Jakie jest twoje zdanie na ten temat?

Co to jest dla ciebie internet? Prawie każdy bank obecnie ma stronę internetową i udziela również internetowych kredytów.
Nawet w moim domowym banku mogę to zrobić w internecie, ponieważ jest to bank internetowy.

Napisany przez Woddl
Jestem związany z bankiem o czerwonej literze S, a bank ten towarzyszył mi przez grube i cienkie przez 35 lat. Przez wiele lat było raczej cienko. Znałem mojego doradcę i on mnie (od pewnego czasu jednak często się zmieniają). Oczywiście dostali oni zlecenie na moje kredytowanie nieruchomości, ale praktycznie przy warunkach internetowej bankowości, bo udało mi się je obniżyć. Jeśli coś nie pójdzie zgodnie z planem, uważam, że prawdziwy bank, obsługujący idealnie długoterminowego klienta, pracuje rozwiązując problemy, a nie trzeba męczyć się z internetowym czatem. A kiedy wszystko idzie dobrze, z prawdziwym bankiem można również więcej osiągnąć. Zrobiłbym to ponownie dla kilku przecinków.

Napisany przez peer
To z pewnością nie są tylko pobożne życzenia, Woddl. Banki bez sieci oddziałów (online) są tak samo prawdziwymi bankami, jak te z czerwoną literą S. I na pewno tak samo kierują się potrzebami klientów. W kontaktach z nimi wszyscy zachowują się odpowiednio, ale również w przypadku opóźnień w płatnościach postępują tak samo. Ci z czerwoną literą S prawdopodobnie są jeszcze bardziej bezwzględni, ponieważ mają znacznie wyższe koszty. Oddziały, pracownicy, wszystko musi być opłacane. Nawet to, że zna się Inge jako pracownicę od 20 lat, nie pomoże.
Dla mnie zawsze jest jasne: wszystkie warunki są porównywane w internecie, a najlepsza oferta zostaje wybrana.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Bank nie ma znaczenia, czy istnieje tu sieć oddziałów czy też nie.
Wręcz przeciwnie.
Banki bez oddziałów mają z mojego punktu widzenia zdecydowanie mniejsze koszty, gdyż posiadają bardziej efektywną strukturę biznesową.

Napisany przez LisaVogt
To zależy od twojej relacji z bankiem i tego, co chcesz sfinansować. Kiedyś bank zaproponował mi bardzo korzystną ofertę przy zakupie domu. Oferty kredytów w internecie to stosunkowo nowa sprawa, ale są tam również pewni i solidni dostawcy, jednak zalecam dokładne zasięgnięcie informacji. W internecie nie otrzymasz takiej osobistej porady, jak w banku. Ponadto musisz być świadomy, że firmy są nowe, a istnieje niewiele uznanych firm internetowych, na które możesz liczyć, że będą istnieć za kilka lat.

@Lisa Vogt? Twierdzisz, że istnieje niewiele uznanych firm internetowych, które są wszystkie nowe.
Przepraszam, ale muszę zdecydowanie się nie zgodzić.
Banki, które istnieją od dziesięcioleci, jasno dostrzegają, że można także zawierać umowy online. Są one przecież normalnie bankami.
Nie bez powodu niektóre znane banki zamykają oddziały. Nie dlatego, że firma zamyka się, ale żeby oszczędzać pieniądze.
Oczywiście należy jednak zauważyć, że prawdopodobnie masz na myśli trochę podejrzane firmy internetowe, gdzie można otrzymać kredyt.
Generalnie są to pośrednicy, a nie udzielający kredytów.
Dlatego dzisiaj w sprawie kredytów online w uznanych bankach nie ma problemu.

Napisany przez NaTwoim13
Muszę się z tym zgodzić, kompetencje stale się zmniejszają, decyzje zapadają coraz wyżej, a osobisty kontakt jest praktycznie nic nie wart! Dlaczego? Nikt nie wystawia swojej głowy na wyciągnięcie ręki klientów w kwestii problemów z płatnościami. Gdyby problem rozwiązał Bank Spółdzielczy, każdy inny bank również by go rozwiązał!

Bank z placówką musi mieć droższe warunki i oferty, co nie oznacza, że nie potrafi działać, gdy tylko sobie zażyczy. Ale stwierdzenie takie, jak to wymienione przez **Woddl**, że postąpiłaby tak samo, być może nawet z ofertami z internetu (choć nie twierdzę, że w przypadku **Woddl** to naprawdę miało miejsce), wydaje się z mojego punktu widzenia niebezpieczne. Według mnie, działanie w taki sposób wobec klienta, którego zna się osobiście od dawna, czyli najpierw proponowanie czegoś złego, a potem poprawianie oferty, jest niesprawiedliwe. Ja sam czułbym się oszukany, uważałbym to za niesprawiedliwe wobec innych klientów, którzy są dyskryminowani, ponieważ nie potrafią negocjować, nie mają osobistych kontaktów lub nie są ogólnie zręczni w handlu.

Przy finansowaniu budowy liczby, dane i fakty mają znaczenie, na nich opieram swoją ofertę, na nich i na mojej marży opierają się warunki. Koniec.

Napisany przez StefanR89
Cześć Dandei, właśnie zaciągnąłem kredyt w OptiHyp na korzystnych warunkach. Tutaj korzyścią jest to, że oprócz indywidualnego doradztwa kredytowego, masz także inteligentne rozwiązanie, które pozwala porównać najlepsze oprocentowanie i złożyć wniosek online. Ja również wszystko załatwiłem online, wszystko super :-) www.opti-hyp.de/onlinekredit

Mam nadzieję, że mogłem Ci pomóc.

Pozdrawiam,
Stefan

Napisany przez BenniG
[cytat=noelmaxim">
Ja osobiście poczułbym się oszukany i uznałbym to za niesprawiedliwe wobec innych klientów, którzy są dyskryminowani, ponieważ nie negocjują, nie mają osobistych kontaktów ani zdolności do negocjacji ogólnie.

W przypadku finansowania budowy liczą się liczby, dane i fakty, na których opieram swoją ofertę, na których i moja marża opiera warunki. Koniec.
[/cytat]
Nie wiem, ile prowizji otrzymujesz ty lub inni pośrednicy kredytowi, ale co byś zrobił, gdyby klient przed podpisaniem powiedział: Teraz zaprosisz mnie na piwo albo obiad, albo dasz mi kartę paliwową.

Czy zdrowy rozsądek rzeczywiście podpowiada, że mam odpuszczać sobie ową ciężko wypracowaną prowizję z powodu może 50 €? Ale gdzie tu jest granica?

Oczywiście, Niemcy nie leżą na Bliskim Wschodzie, ale przy tak dużych inwestycjach warto porównać oferty. Jeśli z osobistych upodobań skłaniasz się ku finansowo gorszej ofercie, to zasadne jest przedłożenie tej finansowo lepszej oferty jako porównania.
To zdecydowanie prostsze niż sugerowanie finansowo lepszemu dostawcy „załóż u mnie w okolicy biuro doradcze, wtedy wezmę kredyt na twoich warunkach!”

kredyt nie musi przecież pozostać zwykłym kredytem.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć BenniG,

Twoje ostatnie zdanie potraktuję jako pretekst do odpowiedzi na Twoje pytanie. Otóż to właśnie jest istota sprawy - najpierw powstaje indywidualna koncepcja, a następnie dopasowuję do niej warunki finansowe. Podczas tworzenia indywidualnej koncepcji i propozycji finansowania rodzi się ta chemia, która ewentualnie przesądza o wyborze partnera - może to być bank, samodzielnie pozyskany bank lub pośrednik finansowy.

Gdy jako pośrednik finansowy już zdecyduję się na jedną koncepcję, określam swoje warunki, rzadko wcześniej oglądam oferty konkurentów, chyba że wszystko musi iść bardzo szybko, a nawet wtedy tylko po to, aby nie opóźniać procesu decyzyjnego. Jeżeli już mówię, że pasuje i nie mogę zaoferować lepszej ceny, to odpuszczam dalsze negocjacje.

Jeśli jednak przedstawię opracowaną koncepcję, model finansowania - to dla mnie biznes - uwzględnię swoje wynagrodzenie, cena już ustalona, nie będzie możliwości poprawienia warunków w tej propozycji, chyba że stopy procentowe spadną i minie trochę czasu lub opracuję nową, innego rodzaju koncepcję, która zmieni podstawę i spowoduje inne warunki. Wówczas trzymam się tych warunków, inaczej straciłbym wiarygodność.

Moje doświadczenie pokazuje, że szczególnie banki często oferują słabą ofertę - w przekonaniu, że są blisko klienta - a potem bardzo poprawiają ją, gdy klient przychodzi z znacznie lepszą propozycją i prośbą o poprawienie warunków. Gdzie jest tu przewaga zaufania, które tak chętnie dajemy bankowi? Ktoś płaci odsetki za niestaranną informację? Chodziło mi tylko o to, że oczekuję - jako konsument - by otrzymać ofertę uczciwie i z pełną wiedzą, by mnie uszanowano i uzasadniono zaufanie, oferując mi coś, co można nazwać dobrym i uczciwym interesem.

W końcu nie mogę się skarżyć, bo takie praktyki sprawiają, że wielu klientów trafia do nas, gdy tylko mamy czas, budowane jest zaufanie i kompetencje w opracowywaniu koncepcji stają się oczywiste, chciałem to tylko wyrazić. Po prostu bank powinien być w stanie stworzyć genialną koncepcję z marszu i włączyć do niej najlepsze możliwe warunki.

Początkowo chodziło mi o pozyskanie informacji i warunków, aby być przygotowanym na spotkanie z moim bankiem, inaczej mówiąc oczekiwałem od mojego przyszłego partnera, aby autonomicznie, poprzez swoją kompetencję w rozmowach ze mną, rozpoznał, jaka koncepcja jest najodpowiedniejsza, co pozwoli na uzyskanie najlepszych warunków. Gdy uzależnienie bankiera od swoich warunków zostaje dodatkowo wzmocnione przez niekompetencję w opracowywaniu najlepszej koncepcji, nie rozumiem, dlaczego to udawane przejście do przodu w biznesie z moim bankiem miałoby mieć miejsce. Taki jest mój własny wymóg jako konsumenta, gdy chodzi na przykład o zakup samochodu czy wybór najlepszej umowy telefonicznej, o których nie mam pojęcia.

@BenniG, Transparentność jest kluczowa. Oczywiście, chce się zawrzeć transakcję z klientem, a przy zrównoważonych stawkach procentowych w mojej sieci biznesowej jest zwyczajem przekazywanie klientowi części prowizji. Jednak granica nie jest ustalona na kwocie 50 EUR. Oczywiście jest otwarta ku górze, odpowiednio do samej transakcji.

Napisany przez NaTwoim13
Transparentność jest wszystkim??? Transparentność stała się konieczna dzięki nowym przepisom dotyczącym kredytów mieszkaniowych, gdzie wynagrodzenie jest wymienione w umowach kredytowych! Jak można to zrozumieć jako pośrednika finansowego? Czy dowiaduję się jutro u piekarza ile zarabia piekarz i sprzedawczyni?

Zamiast wypłacać prowizje klientom, lepiej obniżyć stopę procentową. Jeśli to nie jest możliwe, zastanawiam się, dlaczego nadal chcesz prowadzić to jako biznesmen. Pomoc i wsparcie - tam gdzie to ma sens - ok, ale w innym przypadku byłbym słabym handlowcem, zwłaszcza że usługa, za którą nie płaci się odpowiednio, nie może być dobra!

Poza tym, dlaczego miałbym przeznaczać prowizje dalej? Co to ma być? Oferowanie voucherów czy prezentów z okazji otwarcia czy osiedlowego święta, ale przekazywanie prowizji klientom jest moim zdaniem nieuczciwe i ma niesmaczny posmak.

Napisany przez 30Dollar
Nie ufamłbym internetowi we wszystkim. W końcu Twój bank domowy również działa online, ale mimo to mam uczucie, że moje pieniądze są tam bezpieczniejsze.

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego internet??? W końcu zwracają się do człowieka, który z kolei korzysta z portalu kredytowego banków i przekierowuje klienta banku. To, co dzisiaj jest ich bankiem domowym, stanie się bankiem domowym w przypadku finansowania nieruchomości. Bank domowy korzysta z internetu w odniesieniu do warunków? Po co? Oferują im swoje własne warunki, ale na pewno nie te, które są oferowane przez bank naprzeciwko lub za rogiem.

Kilka banków może uzyskać dostęp do podobnego portalu dotyczącego warunków innych banków, ale po pierwsze oferują to tylko zorientowanym lub zamożnym klientom (aby ich nie stracić całkowicie) lub na żądanie. Najpierw próbuje się zaoferować warunki domu, aby trafiły do ich własnych ksiąg. Nie ma w tym nic złego, ale dla klienta może to być za mało, brak porównań ogólnokrajowych, mało orientacji na rynku, po prostu zależne doradztwo.

Bank domowy nie musi być zasadniczo najgorszą opcją, ale po pierwsze, pytanie, który bank jest bankiem domowym, po drugie, jak zaangażowany jest doradca albo ile może być i po trzecie, w końcu trzeba często solidnie porównywać (najczęściej z ofertami konkurencji) lepsze warunki - również częściowo w obrębie domu z ich własnym bankiem hipotecznym. Z mojego doświadczenia powiem, że w ciągu moich już 20 lat pracy jako pośrednik finansowy, niewielu klientów finansowało się w swoim banku domowym. Również nie trzeba już być zależnym - jak za czasów Commerzbank - od doradcy.

Nie wspominając o konstrukcji najlepszych warunków, koncepcji finansowania!! Widziałem najbardziej szalone konstrukcje, niespersonalizowane oferty, częściowo z gęstym uwzględnieniem np. wysokich umów o oszczędzanie mieszkaniowe, oferty standardowe i nieuwzględnienie środków publicznych, czy to z KfW, czy to z banków regionalnych.

Oczywiście istnieją tutaj również wyjątki, ale to już jest istotne, co czasami się dzieje i jak to działa lepiej, gdy niezależny pośrednik finansowy pomoże klientowi na prost. A z bankiem podzieli się tym, co znalazł. Na szczęście wtedy jest już za późno, ponieważ dlaczego lub na jakie argumenty miałby wtedy jeszcze finansować w swoim banku domowym.

@30Dollar, nie można generalizować Internetu. Oczywiście, w sieci znajduje się wielu oszustów, złych aktorów. Ale nie znam w Niemczech żadnego banku, który nie korzysta z Internetu ani nie ma tam swojej obecności.
Do banku osobistego chodzi się osobiście, a nie online. W innych bankach teoretycznie można też pójść osobiście. Ale można też skorzystać z Internetu, aby skontaktować się bezpośrednio z innymi bankami. Lub zrobić to we współpracy z pośrednikiem finansowym, który podejmie się tej roli za Ciebie.

Napisany przez finanzierungfin
Zdaję sobie sprawę, że ta dyskusja jest bardzo dobrym przykładem nadal istniejącego niepewności, moim zdaniem, u wielu ludzi w obszarze korzystania z narzędzi, jakie oferuje Internet.

Dla wielu ludzi korzystanie z Internetu wiąże się z ogromnym negatywnym czynnikiem emocjonalnym, co tak naprawdę uważam za niezbyt złe. Bo w prostych słowach, ci ludzie patrzą na obrazy i teksty na błyszczącej powierzchni. Nie mogą z nią rozmawiać, nie widzą ludzkich reakcji, gestykulacji i mimiki. To jest subiektywne, i myślę, że każdy się ze mną zgodzi, to początkowo jest inna sytuacja niż wtedy, gdy komunikujemy się bezpośrednio z innym człowiekiem. Ponieważ Internet często nie może zaoferować tego, co może komunikacja w bezpośredni sposób, niezależnie od tego, ile obrazów pojawi się na stronie, ile wideo będzie odtwarzanych lub animacji 3D będzie umieszczanych, w wielu sytuacjach nie jest w stanie przekazać emocji lub robi to w niewystarczający sposób, temat bańki internetowej.

W fazie powstawania Nowego Rynku wiele ekonomistów przewidywało ogromny potencjał. Warto zauważyć tutaj wykorzystanie animacji 3D w branży pośrednictwa. Chcieli zachwycić klientów obrazami i wirtualnymi wycieczkami po domu, aby zaoszczędzić koszty osobistego spotkania z każdym klientem. To jednak nie wypaliło, ponieważ te animacje 3D nie mogły przekazać uczucia stania naprawdę w tym domu, co potwierdził mi również specjalista od finansowania budowy, który mieszka bezpośrednio pod moim mieszkaniem. I szczerze mówiąc, zanim kupię Dom, chcę go najpierw osobiście obejrzeć, ale niekoniecznie musi to dotyczyć wszystkich ludzi. I myślę, że w przypadku przeprowadzania transakcji, a konkretnie transakcji bankowych w tym przypadku, niektórzy ludzie mają wyższy próg oporu niż inni.

Dla mnie Internet jest narzędziem, środkiem do komunikacji z innymi ludźmi, tak samo jak telefon.

Pozdrawiam
finanzierungfin

https://finanzierung-finden-professional.com

Napisany przez karstenfinanzen
W zasadzie pewna nieufność wobec osób, których nie widzimy, jest zrozumiała. Ale jeśli całkowicie się tego broni, to wkrótce można napotkać problemy. Tak wiele spraw można już teraz załatwić wyłącznie online. Myślę, że pod warunkiem solidnego zbadania firmy (na przykład online kredyty) i być może nawet przejrzenia profilu na Facebooku, można sobie zrobić dość dobrą opinię o tym, jak pracują tam ludzie i czy strona jest godna zaufania... Oszczędza się wiele, gdy nie trzyma się zawsze tylko przy bankach :P

Cześć karstenfinanzen,

masz absolutną rację, że obecnie wiele transakcji odbywa się wyłącznie online, nie ma co do tego wątpliwości. Moim celem nie było ocenianie tego zachowania w jednym czy drugim kierunku, ale raczej uświadamianie. To było jedynie obserwacja, stwierdzenie, które często doświadczam.

Pozdrowienia

finanzierungfin

Napisany przez Nakaron
Ładny link partnerski, a nawet ID partnerskie widać od razu. Czy otrzymuje się prowizję za przyciąganie ludzi na tę stronę?

Napisany przez jan820
W domowym banku można otrzymać dobre oferty, ale moim zdaniem wybór jest dość ograniczony. Zdecydowanie polecam porównanie ofert w internecie. W ten sposób można mieć pewność i dodatkowo się nad tym zastanowić.

Cześć Nakaron,

oczywiście, jest to link partnerski.

Czy jest z tym jakiś problem?

Po prostu przekazuję moje doświadczenia. Tak jak wielu innych, mam problem z identyfikacją się z obecnym trendem. Jednak stawiam czoła temu i się nim zajmuję.

Dzielę się moimi konkretnymi poglądami i doświadczeniami w tej dziedzinie, a wszystko to w ostatecznym rozrachunku za darmo dla czytelnika.

Jaka jest Twoja motywacja do pisania tutaj? Jestem ciekawy silnego argumentu!

Pozdrowienia

finanzierungfin

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata