Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: konto oszczędnościowe i odsetki

Napisany przez Andy34
Cześć,

chciałbym otworzyć konto oszczędnościowe. Powód: Chciałbym mieć zawsze trochę gotówki na wypadek potrzeb, takich jak zakup nowej pralki itp. Oczywiście nie idzie się od razu do pierwszego banku, tylko szuka się tego z najlepszą stopą procentową. Logiczne, że nie staje się się bogatym dzięki tym odsetkom, ale mimo wszystko się ich szuka. W moich poszukiwaniach trafiłem na indeks konta oszczędnościowego i chciałbym zapytać, kto o nim już słyszał i czy może to być ważne dla mojego poszukiwania?

Dziękuję
Mile pozdrowienia

Napisany przez domrepp
Dokładnie w tym celu przeznaczone jest konto oszczędnościowe - aby mieć gotówkę na wypadek potrzeby. Tagesgeld Index osobiście mi nic nie mówi! Po prostu zajrzałbym na portale takie jak https://www.modern-banking.de/verglei...ld-10.php?ab=1, wybrał najlepszą ofertę i koniec. W mojej opinii, należy jednak zwrócić uwagę na 1-2 rzeczy. Musisz sam dla siebie zdecydować, czy chcesz mieć pewność i postawić na bank z niemieckim systemem zabezpieczeń, czy zdecydujesz się na jedną z licznych banków z Bałtyku, Południowej Europy lub skądś indziej, oferującą o 0,2-0,5% więcej. Ponadto trzeba mieć świadomość, że te świetne oferty na konto oszczędnościowe (1% i więcej) niektórych banków są zazwyczaj ograniczone czasowo i mają na celu pozyskanie klienta. Można przyjąć, że banki te również dostosowują się do przeciętnych stóp rynkowych dla bezpiecznych banków. Moim zdaniem nie ma więcej rzeczy do przemyślenia...

Napisany przez lolania
Cześć

Krótko, zwięźle i prosto. Zajrzyj na https://www.tagix.de/, rozejrzyj się, przeczytaj definicje, sprawdź, które banki są wymienione i zainteresuj się ewentualnymi zmianami w indeksie. Po prostu przejrzyj wszystko, co znajdziesz na tej stronie. Nie zaszkodzi. A następnym razem po prostu skorzystaj z Wikipedii lub czegoś podobnego. Na pewno znajdziesz coś interesującego. Ta strona zdecydowanie łatwiej to wszystko wyjaśnia niż wpis w Wikipedii, jak zwykle.

Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata