Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pożyczki ratalne lub pożyczki na kwotę TA, moja głowa dymi!

Napisany przez SorcererJB
Cześć wszystkim,
zamierzam kupić Dom (DHH) na przedmieściach Bonn, świetna lokalizacja, dobry stan, cena zakupu 330 000 euro.
Rok budowy 72, ale wiele rzeczy zmodernizowano, rzeczoznawca zdecydowanie zaleca zakup.
Co do mnie: zawodowy żołnierz, 46 lat, roczny dochód netto około 60 000 euro, poza tym żona zajmująca się domem i 2 dzieci.

Planuje wykorzystać tylko wkład własny na koszty dodatkowe zakupu, aby mieć pewną rezerwę na nieprzewidziane wydatki na koncie, więc finansowanie 100% wartości zakupu.
Ogólnie zainteresowany bezpieczeństwem, dlatego brak 10-letniego związania z oprocentowaniem, a minimum 15 lat (co również mnie niepokoi, że za 15 lat oprocentowanie może wynosić na przykład 4 lub 5 lub jeszcze więcej procent).
Dostaje oferty na kredyty ratalne od różnych banków, w tym klasyczne z 50 000 KfW (1,4%) i reszta w danym banku, przy 15-letnim związaniu z oprocentowaniem od ok. 1,9 do 2,2%. Jako alternatywę zdecydowanie (czasem bardzo nachalnie) sugeruje mi się kredyty unijne z BSV, o których wcześniej nie miałem pojęcia. Teraz zarówno znajomi/jak i specjaliści zdecydowanie odradzają mi kierowanie się w stronę kredytów unijnych, inni zaś chwalą ten model. Możecie sobie wyobrazić, jak ja jako laik w tej dziedzinie wciąż błądzę i staję się coraz bardziej zagubiony. Mam pewne obawy, że ci, którzy polecają mi kredyty unijne, są w pewien sposób zachęcani wysokimi prowizjami, które (tak mówią inni!) otrzymują. Być może, ale to niekoniecznie musi oznaczać, że jest to naprawdę złe.

Czy ktoś mógłby mi tutaj zrozumiale wyjaśnić rzeczywiste zalety i wady obu różnych modeli w mojej konkretnej sytuacji? Dodatkowe informacje na temat warunków ramowych chętnie udzielę w razie potrzeby.
Z góry dziękuję!

Napisany przez finanzierung
Zaleta TA + BSV = prowizja dla pośrednika......
Mamy absolutnie niskie stopy procentowe, a Ty jesteś już w podeszłym wieku....

Jeśli już, to na Twoim miejscu poszedłbym raczej w kierunku kredytu z kapitałem całkowicie spłaconym, który powinien być spłacony w ciągu 20 lat przy miesięcznej racie w wysokości 1 500 EUR.
Ile własnego kapitału miałbyś do wniesienia ?

Napisany przez 3eugh
Dziękuję, zgadzam się. BSV jest dla mnie zdecydowanie zbyt skomplikowany. Przeczytajcie wpisy na ten temat w Finanztest lub innych źródłach. Jest tam wystarczająco dużo negatywnych opinii (oprocentowanie, opłata inicjalna, przydział, dla mnie osobiście zdecydowanie zbyt skomplikowane). Pełnopłatny kredyt jest dobry, ponieważ po pierwsze przewidziana jest zniżka od oprocentowania, a po drugie nie ma obawy o to, że na końcu okresu obowiązywania oprocentowania będą wyższe. Niestety nie znam żadnych pełnopłatnych kredytów, które umożliwiają dodatkowe spłaty, ale być może (także) mylę się w tej sprawie?

Pozdrowienia,
eugh

Napisany przez SorcererJB
Tak, dokładnie, zapomniałem dodać te informacje: chcę maks. płacić 1500 zł miesięcznie.

Dotychczas nie chciałem brać kredytu spłacanego w całości na miesiąc ze względu na brak elastyczności. Czy jest wtedy też możliwe specjalne prawo do wypowiedzenia umowy po 10 latach?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zgodnie z BGB 489, masz również tu prawo do specjalnego prawo do wypowiedzenia umowy przy 15-letnim okresie obowiązywania oprocentowania kapitału

Napisany przez 3eugh

Zgodnie z BGB 489, masz również tu specjalne prawo do wypowiedzenia umowy przy 15-letnim okresie obowiązywania oprocentowania.

Dziękuję za uwagę. Czy znasz kredyty pełnopłatności, które pozwalają również na dodatkowe spłaty i/lub zmiany w wysokości spłaty kapitału? Tak naprawdę nie mogę sobie wyobrazić, że coś takiego istnieje, ale to nie znaczy, że tego nie ma.

Pozdrowienia,
eugh

Napisany przez finanzierung

Wcześniej nie chciałem brać kredytu hipotecznego bez możliwości szybkiej spłaty z powodu braku elastyczności.

Jak to należy zrozumieć?
Masz 46 lat i musisz spłacić Dom w ciągu najbliższych 20 lat.
Co masz na myśli, mówiąc o elastyczności?

Napisany przez C. Andreas
Przyznana pożyczka TA zapewnia bezpieczeństwo, na przykład przez 23 lata płacisz tę samą ratę przy absolutnej pewności co do oprocentowania. Może to być opłacalne, decydujące są tutaj koszty całkowite w porównaniu z pełnym spłacaniem kredytu.
W kredycie budowlanym możesz dokonywać dodatkowych wpłat w każdej chwili i również zażądać obniżenia miesięcznej raty na wniosek. Pełne spłaty są również możliwe w dowolnym momencie.

W dzisiejszej sytuacji rynkowej z punktu widzenia matematycznego z zasady polecałbym ustalenie okresu spłaty na 10 lat z około 2% kapitałem początkowym + kredyt KfW. Jeśli masz jeszcze wolne środki w swojej miesięcznej płynności finansowej, można rozważyć, czy obecnie w ciągu 10 lat spłaty część pozostałego długu lub cały pozostały dług można spłacić za pomocą umowy o oszczędności budowlane. Zaletą wtedy będzie to, że Twoja umowa o oszczędności budowlane nie będzie zastawiona, a w związku z tym Twoje miesięczne składki będą dobrowolne.

Dzięki nie ustanowionej umowie oszczędnościowej na ten moment masz rodzaj konta wolności, do którego zawsze masz dostęp. Jeśli stopy procentowe za 10 lat będą niższe od oprocentowania kredytu budowlanego (nie od rzeczywistej stopy procentowej), zrezygnujesz z kredytu budowlanego i przedłużysz swój stały procent w banku (środki zostaną wtedy przekazane do banku).

Jeśli coś się stanie w Twoim życiu, zawsze będziesz miał dostęp do umowy o oszczędności budowlanej. W razie potrzeby możesz również aktywować kredyt bez regulacji aż do 30 000 euro.
Bardzo sensowne jest to także w przypadku rozwodu. Wielu ludzi walczy o każdą dziesiętną przy warunkach, ale gdy dochodzi do separacji, naliczane są wysokie kary za wcześniejszą spłatę. Niestety miałem znowu takie doświadczenie. Przez 3 lata termin płatności w sytuacji znajomej wynosił 192 000 euro. Bank naliczył karę przedterminowej spłaty w wysokości 22 000 euro. A pieniądze zniknęły.

Napisany przez kitsa

Dziękuję za wskazówkę. Czy znasz kredyty z pełną spłatą, które pozwalają na dodatkowe spłaty lub zmiany w wysokości spłaty kredytu? Nie mogę sobie tego w sumie wyobrazić, że coś takiego istnieje, ale to nie oznacza, że nic nie istnieje.

Pozdrowienia,
eugh

Cześć eugh! Tak, takie istnieją. Mam taką ofertę tutaj. Bank DKB. kredyt z pełną spłatą, 10% dodatkowych spłat, możliwość 2 zmiany w wysokości spłaty.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć kitsa,

jaka stopa procentowa jest oferowana przy jakim poziomie udziału finansowania i jakiej wysokości pożyczki? Skąd wzięłaś DKB?

Napisany przez kitsa
Ponieważ to moja domowa bankowość.
1,31/1,37% na 10 lat, na kwotę 80 tys.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata