Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wskazówki, propozycje rozwiązań i inne porady dotyczące finansowania budowy

Napisany przez Tonym
Dzień dobry wszystkim,

tak jak inni w tym forum, potrzebuję kilku wskazówek lub porad od ekspertów związanych z tematem finansowania budowy.

Zanim zadam pytania, opiszę w ogólnych zarysach moją sytuację.

Obecnie mieszkam razem z moją partnerką w domu przyszłych teściów. Jest to wolno stojący budynek wielorodzinny. W przyziemiu obecnie mieszkają teściowie, na pierwszym piętrze mieszkamy my, a na drugim mieszkają mój szwagier. Na strychu obecnie mieszka najmłodszy syn teściów. Każde piętro oferuje powierzchnię mieszkalną około 85m².

Na naszym piętrze możemy dokonać rozbudowy o około 20m². Niestety, ze względu na ograniczenia związane z uzyskaniem pozwolenia na budowę, ta rozbudowa nie jest dokładnie taka, jakiej byśmy sobie życzyli. Zgodzilibyśmy się na ten kompromis z powodów finansowych, aby móc zrealizować planowany przyrost rodziny.

Oprócz tej nieruchomości, do której należy przyległa działka, na której obecnie znajduje się Dom, w którym mieszka babcia. Jednakże budynek nie został jeszcze całkowicie ukończony i istnieje możliwość jego rozbudowy (dobudowa pierwszego piętra o powierzchni około 75m² + taras na dachu).

Ta rozbudowa oferuje kilka opcji:

- Dobudowa tylko pierwszego piętra z późniejszym przejęciem parteru, który obecnie zajmuje babcia.
- Dobudowa pierwszego i drugiego piętra z łączną powierzchnią mieszkalną około 160m².

Architekt około 3 lata temu wstępnie oszacował koszty budowy dwupiętrowej dobudowy na około 200.000€. Obecnie jesteśmy z nim ponownie w kontakcie, a on oblicza koszty różnych opcji.

Moja partnerka (28 lat, zatrudniona, 1700€ netto) i ja (28 lat, zatrudniony, również 1700€) zastanawiamy się obecnie, czy chcemy skorzystać z którejś z tych opcji, aby móc kształtować naszą przyszłość.

Jednakże pojawiają się tu pewne przeszkody:

- Brak kapitału własnego.
- Nadal spłacam część kredytu studenckiego, pozostały do spłaty około 14.000€.

Mamy jednak też kilka pozytywnych informacji:

- Za dwa lata zostanie wypłacone depozyt w wysokości 10.000€.
- Działka pod zabudowę zostanie przeniesiona na moją partnerkę lub ona zostanie zapisana jako współwłaścicielka.
- Poza tą działką, rodzina posiada jeszcze domek letniskowy w Holandii (o wartości około 180.000€) oraz drugą nieruchomość do wynajęcia.

Jak najlepiej podejść do tej sprawy?

Pierwsze spotkanie w banku z pewnością rozjaśni możliwości, dlatego nie oczekuję tutaj gotowego rozwiązania, a jedynie kilku wskazówek i możliwości rozwiązania problemu, aby nie podchodzić do sprawy zupełnie nieświadomie.

Napisany przez finanzierung
Cześć,

to naprawdę obszerny obszar, chciałbym poruszyć kilka kwestii dotyczących Twojej sytuacji:

kredyt w wysokości 200 000 EUR przy 2x1 700 EUR dochodu netto.

Na razie na pewno jest to wykonalne, a zapewne wystarczająco mocne zabezpieczenia istnieją.

Pytania:

Brak kapitału własnego -> Warto się zastanowić, dlaczego go nie ma. Może to mieć uzasadnienie, ale może też wynikać z stylu życia. W teorii osoba jest gotowa zmienić to od razu z euforią związaną z planowanym budownictwem, ale często pojawiają się problemy, gdy okazuje się, że nie ma tyle pieniędzy do wydania jak wcześniej. Wtedy zazwyczaj zaczyna się zastanawiać, czy partner rzeczywiście musi wydawać tyle pieniędzy na to czy tamto.....

Planowanie dzieci -> Co będzie potem? Dobrze, istnieje urlop rodzicielski, opieka powinna być również zapewniona przez teściów mieszkających w domu. Ale co, jeśli potem pojawią się dzieci 2 i 3, czy żona będzie mogła wrócić do pracy? Czy z rodzinnej perspektywy lepiej, gdy ona sama decyduje, czy wraca do pracy, w przeciwieństwie do tego, że musi wyjść do pracy z powodu obciążenia kredytowego??

Dlaczego nie poczekać? -> Istnieje sporo nieruchomości w rodzinie (przepraszam, brzmi to trochę makabrycznie), czy nie lepiej poczekać, aż coś się zwolni, zamiast brać kredyt?

To byłyby dla mnie podstawowe pytania, które rozważyłbym w tej sytuacji.

Napisany przez Tonym
Cześć,

dziękuję za Twoje otwarte słowa.

Poruszone przez Ciebie tematy również mnie zajmują. Możliwość rozbudowy sąsiedniego domu daje nam naturalnie szansę na rozwój w planowaniu rodziny. Obecnie nie chciałbym rozpoczynać szczegółowej dyskusji na temat relacji rodzinnych tutaj, jednak mogę powiedzieć, że taka rozbudowa miałaby dla nas wiele korzyści.
Przede wszystkim widzę tutaj możliwość posiadania czegoś własnego zarówno dla mojej partnerki życiowej, jak i dla mnie, ponieważ, choć razem mieszkanie z rodziną jest piękne... kto wie, jak to będzie wyglądać w przyszłości? Teściowie przekażą czwórce dzieci wszystko, a każdemu przysługuje 25%, jednakże dokładne podziały nie są przewidziane. Widzę w tym wiele potencjalnych konfliktów.

Co się tyczy kapitału własnego: Tak, można by przypuszczać, że to związane z stylem życia. Zanim związałem się z moją partnerką, posiadanie nie było dla mnie nigdy tematem. Moja partnerka także miała wystarczająco możliwości związane z domem rodziców i ich mieszkaniami. Propozycja rozbudowy była więc dla nas trochę niespodziewana, ponieważ dotąd sami nie braliśmy tego pod uwagę.

Oczywiście można poczekać, ale żadna z nieruchomości nie spełnia dokładnie naszych oczekiwań. Muszę jednak jasno przyznać, że to luksusowe problemy, z którymi się obecnie borykamy. Mamy piękne mieszkanie i świetnie się w nim odnajdujemy, ale myśl o możliwości spełnienia własnych marzeń jest kusząca.

Suegra y suegro dejarán a los 4 hijos todo en herencia, correspondiéndoles un 25% a cada uno, pero no se prevé una división exacta. Veo un gran potencial de conflicto en esto.

Aquí les dejo una idea por si aún no se ha debatido en la familia:

Quizás valga la pena considerar la posibilidad de transferir las propiedades a los hijos hoy en día y continuar viviendo allí en alquiler. La ventaja puede ser que los padres, como jubilados, no tengan muchas oportunidades de desgravación, mientras que los hijos que trabajan ya cuentan con ellas.

Además, se puede asegurar que, en caso de que los suegros (o alguno de ellos) necesiten cuidados en el futuro, las propiedades no se vean afectadas por el Estado para cubrir los costos.

En nuestro caso, nos enfrentamos al problema opuesto con nuestros padres, que son jubilados y han realizado mejoras en el techo y otras áreas en los últimos años para que los hijos (ambos con buenos ingresos, uno en la LSK1...) reciban una casa bien cuidada y ahora desean transferirla... Esto nos habría permitido deducir impuestos.

Napisany przez Tonym
Bardzo dobry pomysł :-)

Przejście własności odbywa się płynnie od kilku lat. W zasadzie regularnie i szczegółowo jesteśmy informowani o obowiązkach i kosztach nieruchomości i gruntów. Emerytura teściów jeszcze trochę się oddala, ale jak opisałeś, jest już zaplanowana.

Dom letniskowy został już przekazany wszystkim 4 dzieciom, reszta nastąpi, gdy najważniejsze sprawy zostaną uregulowane.

Zabezpieczenie w przypadku konieczności opieki jest zapewnione poprzez ubezpieczenia i inwestycje kapitałowe. W tym względzie nie martwię się zbytnio, ponieważ rodzice są bardzo dobrze poinformowani na ten temat i pracują w tej branży.

Cała konstrukcja, czyli nieruchomości i wszystko, co z nimi związane, jest dobrze zabezpieczone. Dla nas pojawia się tylko pytanie...czy kontynuować budowę obok i później wynajmować zwolnione mieszkania?

Jak zauważasz, jako para stajemy w zasadzie na początku naszych myśli i planów, gdzie teraz jest wątpliwe, czy jesteśmy jeszcze na właściwej drodze pod względem finansowania budowy.

Twoje sugestie i myśli zdecydowanie pomogły mi odzyskać trochę kontroli nad początkowym entuzjazmem.

Cała konstrukcja, czyli nieruchomości i wszystko, co z nimi związane, jest dobrze zabezpieczone. Dla nas jedynym pytaniem jest...czy kontynuować budowę obok i wynająć później zwolnione mieszkania?

Tu też jedno pytanie:
Czy chce się tego? Własne mieszkanie, a potem wynajem dla lokatorów??
Nasz Dom jest wystarczająco duży, aby można było wynająć część, gdy dzieci opuszczą Dom.
Jednak moim zamiarem zdecydowanie nie jest mieszkanie obcych osób w moim własnym domu. (chętnie jako sąsiadów....)

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Tonym,

Czy sąsiedni Dom, gdzie mieszka babcia i który ma być rozbudowany, jest wolny od obciążeń?

Napisany przez Tonym
Cześć noelmaxim,

sąsiedni Dom nie ma obciążeń, tak.

@finansowanie

Właśnie tego chcielibyśmy uniknąć, ale nie możemy tego dokładnie zaplanować. Niestety, moja partnerka życiowa, teściowie i ja jesteśmy jedynymi osobami, które myślą i planują przyszłość. Pozostałe dzieci w ogóle się nad tym nie zastanawiają lub się nie wypowiadają. To sprawia, że planowanie jest trudne. To również utrudnia stworzenie jasnej struktury w przyszłości, że każdy ma prawo do 25% dziedziczenia... ale niestety brakuje mi również wiedzy fachowej.

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli nieruchomość i tak zostanie przepisana, to nic nie stoi na przeszkodzie uzyskaniu pozytywnej opinii kredytowej w wysokości 200 000 euro. W ramach przepisania wartość bieżąca może zostać uznana za dziedziczenie z góry. Nawet jeśli przekazanie jeszcze nie zostało sfinalizowane, finansowanie budowy na działce nie stanowi problemu. W ramach późniejszego podziału spadku darowizna działki z częścią budowlaną może być zaliczona lub uwzględniona jako już otrzymana. Wkład własny nie jest konieczny, raczej należy zbadać możliwość budowy energooszczędnej z wartościami KW wynoszącymi 55, ponieważ można ją sfinansować tanio za pośrednictwem KfW.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata