Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Przy cesji umowy oszczędnościowej na budowę nie jest wypłacane oprocentowanie oszczędności.

Napisany przez nordmen
Cześć wszystkim,

krótko o mnie, mam na imię Sven, mam 35 lat, zbudowałem Dom 6 lat temu z moją ówczesną dziewczyną i wspólnie sfinansowaliśmy go za pośrednictwem budżetowej oszczędności. Z przyczyn prywatnych przejąłem wtedy umowę kredytową, wtedy to moja dziewczyna zajmowała się organizacją finansów i dlatego nie mam z tego pojęcia.

Teraz zastanawiam się nad skorzystaniem z kredytu forwardowego ze względu na niskie oprocentowanie. Wiem, że jest jeszcze zbyt wcześnie, ale chciałem się przynajmniej zainteresować tematem. Obecnie bardzo pomaga mi dobra przyjaciółka, za co jestem bardzo wdzięczny, i teraz pojawiają się pierwsze pytania.

Jak już zauważyliście w temacie, chciałbym zbyć mój kontrakt oszczędnościowy, ale teraz bank oszczędnościowo-kredytowy mówi, że nie wypłaca się odsetek oszczędnościowych przy zbyciu kontraktu. Czy jest zgodne z prawem, że premia oszczędnościowa jest usuwana przy zbyciu umowy oszczędnościowej bankowi finansującemu!?

Czy może istnieje orzeczenie Bundesgerichtshof na ten temat? Może ktoś miał już do czynienia z tą sytuacją i może mi pomóc.

Najlepsze pozdrowienia - Sven

Re: Przy cesji umowy oszczędnościowej na budowę nie jest wypłacane oprocentowanie oszczędności.

Napisany przez C. Andreas
Cześć,

Wydaje mi się, że coś pomyliliście. Cession nie ma wpływu na istniejące warunki. Jak finansowali Państwo sprawę 6 lat temu? Ile zostało wzięte pożyczki? Na jak okres został ustalony oprocentowanie zaliczki? Która to kasa oszczędnościowo-budowlana?

Napisany przez nordmen
Cześć Panie Andreasie,

dziękuję za szybką odpowiedź.

Została zawarta umowa oszczędnościowa przez BHW i sfinansowano 246 tys. euro.

Czy zapisano stałą stopę procentową dla pożyczki z góry? --> Co dokładnie masz na myśli? Stopa procentowa została ustalona na poziomie 3,99% do 2020 roku.

Pozdrowienia - Sven

Napisany przez C. Andreas
Wówczas jest Pan/Pani zobowiązany/zobowiązana do oprocentowania finansowania przedterminowego do 2020 roku. Od 2020 roku przechodzi Pan/Pani do kredytu mieszkaniowego i może go w każdej chwili spłacić.
Pański/Pani cedowany/cedowana rachunek oszczędnościowy BHW ma ustalony oprocentowanie podstawowe. Nie ma Pan/Pani prawa do bonusu, ponieważ nie można zrezygnować z kredytu mieszkaniowego. Ten zaczyna obowiązywać w 2020 roku.

Napisany przez nordmen
Dziękuję bardzo - pozwolę mojej dziewczynie spojrzeć na to, czy prowadzę to we właściwym kierunku.

Napisany przez NaTwoim13
Ale dlaczego chcą i po co, 6 lat po podpisaniu umowy finansowania, przelać umowę oszczędnościową na budowę? Dla kogo to jest? Czy w ogóle podpisaliście zobowiązanie wstępne? W takim przypadku BSV zostałby już przekazany.

Myślę, że teraz jest raczej czas, aby sprawdzić skuteczność pouczenia o odstąpieniu, ponieważ zazwyczaj pouczenia o odstąpieniu od BHW są przerażające, czyli pełne błędów, tak że termin odstąpienia w ogóle się nie rozpoczął, a tym samym mogą Państwo do dziś odstąpić od kredytu, co skutkuje obniżeniem oprocentowania z 3,99% na znacznie poniżej 2%. Oczywiście przemyślenie przyszłości również może być słusznym krokiem, ale wcześniej należałoby sprawdzić, jakiego rodzaju konstrukcję mają Państwo w ogóle – kredyt wstępny, kredyt gotówkowy związany z BSV czy kredyt ratalny z dodatkowym zabezpieczeniem w postaci BSV.

Napisany przez nordmen
Cześć Panie Buhmann,

Dziękuję za Twoją wiadomość.

Chyba trochę źle się wyraziłem na początku, to przez moje niewystarczające umiejętności...
pożyczka jest oczywiście cesjonowana - BHW/PSD Bank Nord

Dobra, brzmi interesująco... Gdzie mogę sprawdzić oświadczenie o odstąpieniu po faktycznej skuteczności?? Czy zrobi to Stowarzyszenie Konsumentów?

Pozdrowienia - Sven

Napisany przez NaTwoim13
To robię między innymi we współpracy z renomowaną kancelarią adwokacką, która specjalizuje się w prawie bankowym i rynku kapitałowego, a także z adwokatem, który publikuje tutaj czasami w odpowiednich wątkach.

Napisany przez nordmen
Tak, czy współpracujesz z Roland Rechtsschutz?

Napisany przez NaTwoim13
ale adwokat, jak każde ubezpieczenie od ochrony prawnej. Jeśli nie finansowali Państwo nowego budownictwa w przeszłości ani nie dokonali zmian wymagających zezwolenia, a także sami zamieszkują nieruchomość, to już dużo pomaga.

Edycja: Właśnie zobaczyłem, że zbudowali Państwo nowy Dom, w takim razie ubezpieczyciel nie udzieli zgody na pokrycie kosztów.

Chętnie mogliby mi Państwo przesłać e-mailem umowę kredytową, a ja zweryfikuję informacje dotyczące odstąpienia w ciągu 5 minut. Znajdzie się wówczas też rozwiązanie bez dodatkowych kosztów i bez ubezpieczenia od ochrony prawnej.

Napisany przez nordmen
To jednak miłe, dziękuję bardzo!

Jednakże jestem obecnie w podróży służbowej, dlatego nie mam przy sobie umów i nie mogę wysłać wiadomości e-mail. Chciałbym skontaktować się z Państwem na początku przyszłego tygodnia, jeśli to w porządku!?

Napisany przez NaTwoim13
Wszystko w porządku, jest jeszcze czas do 21.6., ale jeśli umowa została podpisana w 2010 roku, ciekawe byłoby dowiedzieć się, kiedy dokładnie udzielono pożyczki. Być może nie podlega ona nawet zmianom prawnych dotyczącym wiecznego prawa do odwołania.

Napisany przez FB-MUC
Tylko na marginesie:
Chodzi prawdopodobnie o pouczenie o prawie do odstąpienia od umowy od PSD, ponieważ to oni udzielają pożyczki, a oszczędności BHW są jedynie zastępstwem spłaty.
Ale pouczenia od PSD są równie przerażające, mają one już wysoką skuteczność. Na szczęście większość tego problemu minie po 21.6.
Jest to bez wątpienia przydatne narzędzie, ale banki reagują na to dodatkowymi stronami pełnymi małego druku i stają się coraz ostrożniejsze w sprawdzaniu kredytów, aby zabezpieczyć się przed wszystkim.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata