Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Doświadczenia z Deutsche Bank

Napisany przez Moneypenny
Cześć,
dostałem od banku umowę dotyczącą oprocentowania na kolejne lato, która nie jest zbyt atrakcyjna, dlatego uprzejmie odmówiłem.
Dlatego wczoraj byłem w Commerzbanku, który zaoferował mi stopę oprocentowania kredytu w wysokości 1,55% na kwotę pożyczki w wysokości 46 000,00 €. To poszło szybko.

Dzisiaj byłem natomiast w Deutsche Banku i musiałem się kompletnie rozebrać. Mówiąc szczerze, chcą one wszystkich dokumentów dotyczących domu, zgody na udzielenie informacji oraz uzyskanie wglądu w kartotekę gruntów obciążonych, rejestr obciążeń, akt budowlany, księgę wieczystą i plan sytuacyjny nieruchomości.

Wygląda na to, że ktoś ma także przyjść i obejrzeć nieruchomość. Niemniej jednak nie otrzymałem jeszcze oferty finansowania, ponieważ najpierw muszę dostarczyć powyższe dokumenty.
Ale to, co mnie najbardziej zaniepokoiło, to informacja, że:
W ramach doradztwa możemy polecać produkty Deutsche Bank ........ następujących pożyczkodawców jako pośredników kredytowych:
Następnie następuje wykaz różnych instytucji finansowych.

To oznacza, że mogą oni działać tylko jako pośrednicy, skierować nas do innego banku i pobierać prowizję za pośrednictwo!

Czy to może być normalna praktyka w biznesie, czy nie?

Jestem kompletnie zagubiony i teraz nie wiem, co mam zrobić. Czy mam pozwolić Deutsche Bankowi zrobić swoje i zobaczyć, co mają do zaoferowania? Ale jakoś nie podoba mi się fakt, że chcą już pełnego dostępu do wszystkiego.

Czy ktoś może mi dać jakieś rady?

Napisany przez Daukind
Nawet jeśli Deutsche Bank zamiast oferować 1,55% zaoferuje 1,3%, to różnica w kosztach odsetkowych wyniesie zaledwie 100 euro rocznie. Czy warto podejmować całe to zamieszanie dla takiej kwoty...

Tak, też tak sądzę. Ale być może Commerzbank też będzie chciała to wszystko mieć. W porządku byłoby jednak, gdybym mógł z niej skorzystać.
To, co mnie trochę zaniepokoiło, to stwierdzenie, że mogą na mnie spaść koszty, czyli koszty obsługi mojego banku domowego. Jednak moja pożyczka kończy się 30.06.17, a nowy bank powinien zacząć od 01.07.17. Przechodzi to jednak płynnie jedno w drugie. Skąd mogą wyniknąć jakieś koszty?
Nowy bank musiałby zostać wpisany do księgi wieczystej, to są koszty, które mogę zrozumieć. Ale co jeszcze?

Napisany przez NaTwoim13
Nowy bank nie musi być zarejestrowany, można przenieść zastaw hipoteczny. Kosztuje to opłaty - w zależności od wysokości zarejestrowanego zastawu - od 100 do 250 euro.

Nie jestem pewien, czy któraś z tych dwóch banków to obecnie finansujący bank. Raczej wątpię, ponieważ oferta była słaba, a więc zwrócili się do Commerzbank. Potem piszą...dzisiaj byłem w Deutsche Bank.... Też prawdopodobnie nowy bank. Dlaczego jednak od razu stawia tyle wymagań odnośnie dokumentów - skoro przecież na razie tylko zapytanie o ofertę - także nie rozumiem. Opis jest zbyt skomplikowany i niejasny, może to trochę rozjaśnić. Który bank obecnie finansuje?

Jedno musi być jasne, przy zmianie banku wszystkie banki chcą tych samych dokumentów, ale na ofertę niekoniecznie muszą to być te dokumenty czy podpisane formularze, które podali. Myślę, że ktoś jest bardzo bezczelny i zuchwały i chce szybko wprowadzić zmiany.

Również tutaj, ze swojej umowy kredytowej, najprawdopodobniej - jako że umowa z 2008 roku - możesz już teraz wyjść poprzez odwołanie kredytu. Sądzę, że tutaj także pouczenie o odwołaniu będzie błędne i upływ terminu nigdy się nie rozpoczął.

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Tak, dokładnie tak jest. W tej chwili mamy kredyt w KrSpk, a umowa kredytowa wygasa w 2017 roku, dlatego potrzebuję finansowania na spłatę pozostałej kwoty. Tego typu zabezpieczenie (jak trafnie to ujęliście) oferuje tylko Deutsche Bank.

Właśnie sobie przypomniałem, że kiedyś kupiliśmy ten Dom (to budynek mieszkalny) we trójkę. To chyba nazywa się współwłasność. Nie jestem pewien, jak to wpłynie na przeniesienie własności w księdze wieczystej. Moja siostra nadal korzysta z kredytu w KrSpk i pozostanie oczywiście w księdze wieczystej.

Napisany przez Baufi80
Cześć, Deutsche Bank w dziedzinie finansowania budownictwa jest ekstremalnie trudna. To, co piszesz tutaj, jest typowe dla Deutsche Bank. Niestety procesy są zbyt skomplikowane i nieprzejrzyste, a decyzje zajmują zbyt wiele czasu, co powoduje, że podejmowanie decyzji trwa tygodniami. Do tego czasu nieruchomość jest już sprzedana, ponieważ agenci chcą szybko załatwić wszystko. Deutsche Bank jest z pewnością niezła, jeśli chodzi o inwestycje pieniężne, ale w dziedzinie finansowania budownictwa zdecydowanie nie jest dobrym partnerem. Z pewnością są osoby, które miały dobre doświadczenia, ale niestety są to nieliczni. Również odsetki są po prostu zbyt wysokie w porównaniu, a obiekty są wyceniane bardzo nisko, ponieważ Deutsche Bank zawsze chce przeprowadzić wizytę na miejscu. W skrócie - wszystko jest skomplikowane.

Napisany przez 2tneub
Po 6 latach!!! refinansowanie powinno być już zakończone i w dużej części spłacone.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata