Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: hipoteka

Napisany przez Garinga
Cześć razem...

..mam pytanie odnośnie zastawu hipotecznego. (Nie znalazłem odpowiedniego podforum)

Jesteśmy teraz w stanie w tym roku spłacić pozostałe kredyty w Sparkasse, LBS i KfW (kończy się także 10-letni okres wiązania).
Ale teraz Sparkasse jest nadal zapisana w zastawie hipotecznym. Czy powinniśmy usunąć zastaw hipoteczny? Automatycznie się nie usuwa, prawda?

Później moja żona chce odejść od Sparkasse (po spłacie wszystkich kredytów) do innego banku. Sparkasse ma szalone opłaty za prowadzenie konta.

Co się dzieje wtedy ze zastawem hipotecznym, jeśli nie ma już konta w Sparkasse?

Dzięki z góry...

Pozdrowienia

Napisany przez FB-MUC
Tak więc, oto mój pierwszy post jako nowicjusz.

Obecnie zdecydowanie odchodzi się od natychmiastowego usuwania obciążeń. Obciążenie hipoteczne może być używane ponownie w dowolnym momencie. Nie musi być to koniecznie w banku oszczędnościowym.
Banki przenoszą między sobą obciążenia hipoteczne. Oznacza to, że idziesz do banku, któremu ufasz, bierzesz kredyt i informujesz, że bank powinien przenieść obciążenie hipoteczne od banku oszczędnościowego.
Jest to zdecydowanie tańsze niż usunięcie i ponowne wprowadzenie obciążenia. Większość banków nie ma z tym problemu, są tylko nieliczne banki, które mogą się sprzeciwić, w zależności od tego, jaki stopień obciążenia hipotecznego jest zabezpieczony lub
czy jest odpowiedni artykuł o egzekucji.

Przykładowe obliczenia: Usunięcie obciążenia hipotecznego w kwocie 100 000 € kosztuje około 320 € . Ponowne wprowadzenie obciążenia wynosi około 922 € (notariusz i urząd księgi wieczystej). Przeniesienie między bankami kosztuje około 200 €.
Można więc tu oszczędzać całkiem sporo.

Ważne jest uzyskanie zgody na usunięcie obciążenia hipotecznego od banku. Czyli dokument potwierdzający, że pożyczka została spłacona i że możesz usunąć obciążenie hipoteczne u notariusza za pomocą tego dokumentu.
Niektóre banki zajmują się przechowywaniem obciążenia hipotecznego, inne wysyłają ten dokument bezpośrednio po spłacie. Należy go przechowywać w bezpiecznym miejscu.

Czy wszystko jasne ? Jeśli nie, pytaj śmiało.

Miłego weekendu

Napisany przez Garinga
Cześć,

dzięki za informację.. Już się takiego czegoś domyślałem. Wprowadzenie i usunięcie obciążenia hipotecznego zawsze wiąże się z pewnymi kosztami.
Jeśli kiedykolwiek będziesz potrzebował kredytu (czego nie mam nadziei), to obciążenie hipoteczne będzie już zapisane.

Dowiedziałem się czegoś nowego o tym, że banki mogą przenosić obciążenia hipoteczne między sobą..

Usunięcie obciążenia hipotecznego byłoby zalecane tylko w przypadku sprzedaży domu.. ale przecież ja nie sprzedaję mojej chatki.. ^^

Dzięki za odpowiedzi..

Napisany przez 6Bankkaufmann
Obecnie istnieją tylko księgi wieczyste. Wcześniej istniały zastaw rejestrowany w formie dokumentu papierowego. Oznacza to, że oprócz wpisu w księdze wieczystej istniał także dokument (o brązowo-żółtym odcieniu, formatu A4), który stanowił zastawny dokument. Ze względu na koszty przechowywania, itp., zrezygnowano z dokumentu papierowego. Skasowanie zastawu papierowego możliwe jest tylko za pomocą dokumentu zastawnego. I już wielokrotnie zdarzało się, że dokumenty zastawne zostały wyrzucone podczas porządkowania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata