- sob kwie 30, 2016 9:48 am
Cześć, niestety zarabiam bardzo mało, ale jakoś udaje mi się z tego żyć. Martwię się jednak, że w późniejszym wieku nie będę mieć wystarczająco dużo pieniędzy na życie emerytalne. Mam bardzo małe pojęcie o finansach i byłbym wdzięczny za kilka wskazówek od was.
Moje dane:
24 lata
2000 brutto/miesiąc (+ premie w wysokości około 2000-2500€ rocznie z udziałem w akcjach, 400€ premii świątecznej)
obecnie klasyfikacja podatkowa 1 (Rzesza Palatynacka)
Mój pracodawca dodaje jeden euro za każde euro (do 4% podstawy) oszczędności. Niedawno natomiast dowiedziałem się, że oszczędności na emeryturę są opodatkowane, a w rezultacie emerytury mogą być niższe, ponieważ składki na ubezpieczenie emerytalne są niższe.
Czy istnieją inne dobre produkty emerytalne, które mogłyby mnie zainteresować?
Moje dane:
24 lata
2000 brutto/miesiąc (+ premie w wysokości około 2000-2500€ rocznie z udziałem w akcjach, 400€ premii świątecznej)
obecnie klasyfikacja podatkowa 1 (Rzesza Palatynacka)
Mój pracodawca dodaje jeden euro za każde euro (do 4% podstawy) oszczędności. Niedawno natomiast dowiedziałem się, że oszczędności na emeryturę są opodatkowane, a w rezultacie emerytury mogą być niższe, ponieważ składki na ubezpieczenie emerytalne są niższe.
Czy istnieją inne dobre produkty emerytalne, które mogłyby mnie zainteresować?