Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: finansowanie nieruchomości

Napisany przez Schizophrenia
Cześć
Specjalnie się tu zarejestrowałem, bo nie chcę całkiem zatracić się w bankowości
Od samego początku powiem, że nie mam zupełnie pojęcia o finansach itp.!

Chodzi o to, że chciałbym kupić Dom, ale nie wiem, czy w ogóle jestem kredytowalny...
Jeśli chodzi o mnie, mam 28 lat, finansowałbym to sam, obecnie odbywam praktyki i zarabiam około 1300€ netto; Szansa na zatrudnienie na stałe około 95%!
Chciałbym zamieszkać z moją mamą, co oznaczałoby, że zapłaciłaby mi czynsz (~300€)...

Na razie nie mam konkretnej nieruchomości na oku. Chciałem najpierw wiedzieć, czy dostalibyśmy kredyt. Nie poszukujemy niczego specjalnego, cena do maksymalnie 100.000€ - 150.000€.

Nie mam kredytów, żadnych długów, nie figuruje w rejestrze dłużników.
Negatywnym aspektem jest to, że jestem sam i nadal uczę się w praktyce :/
Co myślicie? Czy powinienem w ogóle iść do banku??
Dziękuję z góry za Wasze opinie

Napisany przez 6Bankkaufmann
Podczas nauki nie można uwzględnić dochodów w finansowaniu budowy. Po ukończeniu nauki i objęciu posady, nawet na okres próbny lub z umową czasową, możliwe jest rozważenie finansowania.

Napisany przez BigBrad
Z uwagi na nową dyrektywę dotyczącą kredytów hipotecznych, wymagania stawiane przez banki w zakresie finansowania nieruchomości zostały ponownie zaostrzone.

Oznacza to, że jeśli nadal jesteś w trakcie nauki zawodu i nie ma gwarancji zatrudnienia, żadny poważny bank nie udzieli ci kredytu!

Czy nie w formie poręczenia?

Napisany przez finanzierung
Bank chce, aby kredyt był spłacany regularnie i nie planuje od samego początku, jak odzyskać pieniądze po jego niewypłaceniu.

Podczas zakupu domu (100 000 EUR) musiałbyś płacić ratę około 500 EUR/miesiąc, pobierać dodatkowe opłaty (300-400 EUR), oraz ponosić wszelkie koszty związane z naprawami itp. Nie jest to możliwe z zarobkiem netto rzędu 1 300 EUR.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Ani we wstępie. W takim przypadku poręczycielem powinien być kredytobiorca.

Napisany przez NaTwoim13
Gwarancji w takim sensie już nie ma. Jak już napisał Bankkaufmann, drugi kredytobiorca musi współubiegać się o kredyt. Czy matka mógłby się do tego zakwalifikować?

No cóż, nie wydaje mi się, żeby coś z moją matką wyszło... Ze względu na chorobę nie może pracować zbyt wiele i otrzymuje zasiłek. Chyba takie rzeczy nie są brane pod uwagę przez bank...

Napisany przez NaTwoim13
Nie, niestety to nie zadziała.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata