Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zakup/działka/Dom?

Napisany przez omega3
Cześć,

moja żona i ja nadal zastanawiamy się, czy zdecydować się na budowę czy zakup domu. Do tej pory żaden z starych domów nie przypadł nam do gustu na tyle, żebyśmy chcieli go kupić. Ale i działki budowlane nie były odpowiednie.

Mimo to chcielibyśmy określić nasze ramy, w których możemy działać, abyśmy mogli postępować konkretne i szybko, jeśli uda nam się zdobyć dobrą działkę lub odpowiedni Dom.

Oto nasze dane:
Ja jestem inżynierem (34 lata), umowa o pracę na czas nieokreślony, netto ~5.000€.
Moja żona jest nauczycielką (35 lat), zatrudniona na pół etatu na czas określony, netto ~1.000€.
Mamy córkę (2 lata), planujemy kolejne dziecko. Świadczenie rodzinne 190€.
Posiadamy około 90.000€ kapitału własnego (część na lokatach terminowych, a także mały oszczędnościowy program budowlany jako inwestycja z zyskiem 4% w przypadku braku wykorzystania).
Długi: brak.
Moje wyniki w Biurze Informacji Gospodarczej (BIK) to 94,97%, a mojej żony 98,13%.
Obecnie wynajmujemy mieszkanie za 700€ (łącznie) ciepło i 550€ kalt.
Obecnie możemy oszczędzać około 1.890€ miesięcznie, nie rezygnując z niczego.
Większe zakupy powyżej 3000€, poza domem, nie są obecnie planowane.
Dodatkowo posiadamy 2 rachunki Riester na bazie funduszy (choć prawdopodobnie nie chcemy ich wykorzystać do spłaty).

Chcielibyśmy dążyć do kredytu hipotecznego w taki sposób, aby dochód mojej żony nie wpływał na miesięczną spłatę, a został zarezerwowany na roczną dodatkową spłatę (patrz powyżej). Moje dodatkowe dochody około 5.000€ rocznie chcielibyśmy pozostawić na elastyczne wykorzystanie, abyśmy nie musieli się w żaden sposób ograniczać w przypadku ponownego przyjścia potomstwa, lub jeśli żona, wbrew oczekiwaniom, nie przedłuży swojej umowy. Moja żona chciałaby powrócić do pracy po urlopie macierzyńskim, pracując nadal 60%. Do tej pory oglądaliśmy domy w cenach od 250.000€ do 350.000€, bez dodatkowych opłat. Zapotrzebowanie na ciepło dla zabytkowego domu nie powinno przekraczać 100 kWh/m²a. Dla nowego domu można zastosować normy KfW 40 lub niższe.

Czy zakres cenowy odniesiony do naszych dochodów jest raczej na górnym końcu? Niestety mieszkamy w bardzo wiejskiej okolicy, gdzie prawdopodobnie nie będzie dużego wzrostu wartości nieruchomości, co oznacza, że przy ewentualnej przeprowadzce sprzedaż domu nie zwróci zysku - musiałby być wynajęty, co jest dobrym rozwiązaniem na lokalnym rynku.

Co polecilibyście nam w kwestii finansowania? Jak wspomniałem wcześniej, do tej pory żaden Dom nie przypadł nam do gustu, i zastanawiamy się nad możliwością poszerzenia naszych kryteriów wyszukiwania. Proszę o krótkie powiadomienie w przypadku dodatkowych pytań.

Napisany przez finanzierung
Przy dochodzie netto rzędu 6 000 EUR i wkładzie własnym na poziomie 90 tys. EUR, planowany dług w wysokości od 160 000 do 260 000 EUR nie powinien stanowić problemu.

Napisany przez omega3
[cytat=finanzierung">
Przy dochodzie netto 6 000 EUR i kapitale własnym 90 tys. EUR, planowany dług obcy w wysokości od 160 000 do 260 000 EUR nie powinien stanowić problemu.
[/cytat]
Czy w odpowiedzi na pytanie jest coś nie tak?????

Napisałeś o cenie domu od 250.000 EUR do 350.000 EUR, a ja o potrzebnym kapitale obcym...... 250.000 EUR - 90.000 EUR = 160.000 EUR?

Napisany przez omega3
Okej, więc źle zrozumiałem. A co z drugim pytaniem? Czy możemy rozszerzyć siatkę wyszukiwania w górę?

Wyższa kwota byłaby możliwa, ale z kapitałem własnym w wysokości 90 tysięcy euro, zakładane 250-350 tysięcy euro jest zdrowym wyborem.
Ze względu na sytuację dochodową można stosunkowo szybko spłacić kredyt, a Dom byłby stosunkowo szybko bez zadłużenia, z miesięczną ratą w wysokości 1500 euro (2% oprocentowania + 5% spłaty) moglibyście spłacić kredyt po 17 latach (przy kredycie w wysokości 250 000 euro)

Napisany przez hoehlenbewohner

Ok dann habe ich was falsch verstanden. Wie sieht es mit der zweiten Frage aus ob wir das Suchraster nach oben hin erweitern können

Oczywiście możecie sobie pozwolić na znacznie droższe domy.
Jeśli już jednak mieszkacie na wsi, to domy za 350 000€ są zazwyczaj całkiem imponujące. Oczywiście, jeśli chcecie park i kort tenisowy, to przy takich dochodach powinniście być w stanie sfinansować nieruchomości nawet za ponad 500.000€.
Według ciebie wolne dochody przeznaczone na spłatę kredytu wynoszą co najmniej 2400€, co przy obecnych stopach procentowych pozwala na spory zakres spłat.
Przykład: Całkowite koszty 600.000€, kapitał obcy 550.000€. Przy 3% spłacie (w twoim wieku moim zdaniem wystarczająca) i około 2,3% oprocentowaniu przy 15-letnim okresie zapadalności kredytu, rata wyniesie około 2400€.
Oczywiście, taka wielka posiadłość wiąże się także z niemałymi kosztami dodatkowymi, które znacznie przekraczają wasze obecne zaliczki na koszty eksploatacyjne, których tutaj nie uwzględniłem.

Napisany przez omega3
Za 600 000 € tutaj rzeczywiście rzadko można coś znaleźć. Raczej chodziło o to, czy można z czystym sumieniem dołożyć trochę więcej. Ponieważ tutaj zazwyczaj są domki, które nie spełniają naszych wymagań: Rok budowy

Napisany przez Suxxess
Możecie, jak już wspomniano, przyjąć znacznie więcej niż 300 000 euro. Więc taka nowa budowa nie byłaby dla was naprawdę problemem.

To oznacza, że w razie potrzeby mogliby sprzedać Dom za 90 tysięcy euro mniej i mimo to odzyskać swoje pieniądze. Jak już wspomniałem, jest tu jeszcze dużo miejsca do wzrostu.

A jeśli na rynku nie ma nic dobrego, to możecie śmiało zwrócić się w kierunku budowy nowego domu.

Dla banku ważne jest, aby w razie czego odzyskał swoje pieniądze z licytacji. A 90 tysięcy własnego kapitału + 5 000 euro netto to bardzo dobry wynik.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata