Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: finansowanie połączeniowe

Napisany przez peer
Hej,
w 2008 roku refinansowałem moją pożyczkę budowlaną (pierwotnie z 1998 roku), jako spłata pełna po 15 latach przy 4,4%. Czy mógłbym ją wypowiedzieć w 2018 roku (zostały około 30000 do spłaty) i sfinansować dalej na lepszych warunkach? Istnieje również pożyczka subsydiowana przez IB SH oprocentowana na 2,8% (również pozostało 30000 do spłaty w 2018 roku), którą można w każdym momencie wypowiedzieć.
Jeśli obecnie poszukałbym forward loan, to przy okresie spłaty 6-7 lat miałbym znaczną przewagę odnośnie oprocentowania.
Dodatkowo mam także pożyczkę mieszkaniową od Ing-Diba (zwykły kredyt ratalny) oprocentowany na 3,33%. Dzięki niemu odnowiłem Dom i ogród. W 2018 roku pozostało do spłaty 20000. Czy można go również wliczyć w kredyt hipoteczny? Czyli całkowity refinansowany w 2018 roku kwota 80000 jako spłata pełna na 7 lat? Czy można połączyć tylko te dwa kredyty hipoteczne (60000 jako spłata pełna przez 6 lat)?
Kto może udzielić porady/informacji?

Dzięki, Peer

Napisany przez 3eugh
Cześć, chociaż nie mam odpowiedzi na Twoje pytanie, z niecierpliwością czekam na odpowiedzi tutaj, ponieważ mam częściowo podobny problem (finansowanie pośrednie za pomocą kredytu ratalnego?)

Wiele pozdrowień,
eugh

Napisany przez peer
Czy nikt nie ma tutaj porad, sugestii, pomysłów?

Napisany przez 6Bankkaufmann
@peer, jeśli podstawowe dane, takie jak obiekt i zdolność kredytowa są właściwe, to kredyt hipoteczny na kwotę powyżej 80.000 EUR w 2018 roku również powinien być możliwy.

Napisany przez NaTwoim13
Najpierw trzeba ustalić, czy w ogóle będzie to w 2018 roku, ponieważ jest to 10 lat po pełnej wypłacie, z półrocznym okresem wypowiedzenia. Może to więc być też 2019 rok.

Jaka jest wartość zastawu, czyli ile wart jest obiekt zabezpieczający?

Napisany przez peer
Wartość obiektu 180000. (Nowa budowa 1998, Szlezwik-Holsztyn)
pożyczka zostanie wypłacona dnia 31.12.2007. Zakończenie umowy byłoby możliwe zatem 31.12.2017 do 30.06.2018.
Obecnie płacę 567 za DSL, 162 + 75 (miesięczna dodatkowa spłata) za IB, i 413 za IngDiba. Razem to około 1200.

Dochód netto 2900 zł odemnie, 1500 zł od mojej żony, 576 zł zasiłku rodzinne daje około 4970 zł.

Moim pomysłem byłoby spłacenie obu kredytów hipotecznych i jeśli to możliwe, włączenie także kredytu ratalnego, zachowując ratę w wysokości 1000-1200.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Piotrze,

to w ogóle nie problem, zaciągnąć pożyczkę z góry jako pożyczkę spłacaną w całości, która spłaci wszystkie 3 pożyczki do 30.06.2018.

Przy około 1150 euro i oprocentowaniu nominalnym około 1% będziesz miał to spłacone w ciągu 6 lat.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata