Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Wymaganie alimentacyjne / Finansowanie szkoły

Napisany przez Silva
Cześć droga społeczności,

Mam nadzieję, że jestem tutaj odpowiedni z moim pytaniem.

Na początku chciałbym opisać moją sytuację: mam 23 lata. Do 2013 roku (maja) uczęszczałem do gimnazjum, nie zostałem dopuszczony do matury. Następnie opuściłem szkołę, aby pójść do FOS (we wrześniu 2013). Wiosną 2014, po konsultacji z moją matką, postanowiłem opuścić szkołę i przystąpić do egzaminu maturalnego zewnętrznego w 2015 roku, samodzielnie się do niego przygotowując. Jednak z powodu problemów rodzinnych, zdecydowała ona zamknąć kran z pieniędzmi, co skutkowało moim zarejestrowaniem się jako bezrobotnego we wrześniu 2014 roku. Wiosną 2015 roku pojednaliśmy się, ale nadal pozostawałem bezrobotny i nie otrzymywałem od niej wsparcia finansowego. Pod koniec 2015 roku zdecydowaliśmy się ponownie przystąpić do egzaminu maturalnego zewnętrznego, a ona ufundowała mi środki na ukończenie egzaminu. Niestety nie zdałem egzaminów. Warto dodać, że nie wykazywałem dużej aktywności w gimnazjum i miałem złą postawę wobec pracy. W 2014 roku, gdy ustaliliśmy finansowanie matury, moja postawa wobec pracy była nadal negatywna. Jednak w czasie bezrobocia wiele się zmieniło (miałem umowę z Urzędem Pracy, że mogłem pracować pół etatu w ramach programu i miałem wolne pozostałe godziny na naukę do matury. Działałem przez ten czas. Przeprowadzono także testy IQ, które wykazały, że definitwnie mam zdolności do uzyskania świadectwa dojrzałości i studiowania).

Chciałbym również dodać, że egzamin maturalny zewnętrzny (Bawaria) jest znacznie trudniejszy niż normalny, gdyż obowiązują inne klucze oceniania, mniej przedmiotów jest sprawdzanych, a obowiązują inne warunki zdawania. W ostatnich miesiącach poświęciłem się niesamowicie, niestety nie wystarczyło. Moja matka uważa, że włożyłem całe serce w naukę, co potwierdzają również moi korepetytorzy. Więc nie można mówić o braku determinacji. Dodatkowo, w normalnych warunkach, z najwyższym prawdopodobieństwem zdałbym maturę.

Jednak moim wielkim marzeniem jest studiowanie (zarządzanie i marketing).

Aby to osiągnąć, chciałbym ponownie w październiku (wrzesień 2016) uczęszczać do FOS, aby uzyskać tam dyplom technika. (Prawdopodobnie mam jeszcze jedną szansę, ponieważ opuszczenie szkoły jest już uznawane za pierwszą próbę).

Podsumowując:
- Kwiecień 2013: zakończenie gimnazjum
- Wrzesień 2013: rozpoczęcie FOS
- Styczeń 2014: zakończenie FOS
- Styczeń 2014 - Sierpień 2014: wsparcie finansowe od matki
- Wrzesień 2014: bezrobocie - Grudzień 2015
- Styczeń 2015: program szkoleniowy z umową na naukę do egzaminu maturalnego zewnętrznego 2016
- Styczeń 2016: finansowanie ze strony matki na egzamin maturalny zewnętrzny do chwili obecnej
- Maj 2016: niezdane egzaminy maturalne

Proszę o nieocenianie mnie subiektywnie. Zdaję sobie sprawę, że sam ponoszę odpowiedzialność za wiele rzeczy. Chodzi mi o ewentualną szansę, jaką mam. Dlatego proszę o obiektywną opinię.

Teraz do mojego pytania: Czy mam prawo do alimentów od momentu ponownego rozpoczęcia nauki w FOS we wrześniu 2016?

Z poważaniem,
Silvia

Napisany przez matti85
Czy jesteś pewny, że sobie poradzisz?
Szczerze mówiąc, czy kiedykolwiek zastanowiłeś się, w jakiej sytuacji finansowej jest Twoja matka?
Ja sam zrobiłem maturę mając 19 lat, a studia (BWL) ukończyłem mając 25 lat i nie, nie byłem super uczniem, po prostu ciężko pracowałem, pracowałem w niepełnym wymiarze godzin i matura była dla mnie wręcz łatwa w porównaniu ze studiami.

Co chcę Ci powiedzieć, czy na pewno musisz zdawać maturę? Czy sądzisz, że studia po maturze będą łatwe? Nie wstydzisz się co do utrzymania? Przepraszam, masz 23 lata, idź pracować w niepełnym wymiarze godzin, zdecydowanie się da, a ten kto mówi, że nie, jest po prostu zbyt leniwy.

I o ile mi wiadomo, czy to w Bawarii czy w Meklemburgii, istnieje jednolita matura. Szukasz tylko wymówek, aby ukryć swoje lenistwo, masz 23 lata, jeśli chcesz zrobić maturę, zrób ją, ale idź do pracy i nie wykorzystuj swojej biednej matki. W życiu nie pomyślałbym nawet, żeby zrobić to moim rodzicom. Co robiłeś wcześniej, że w wieku 23 lat wciąż masz zamiar robić maturę? Ja skończyłem maturę mając 19 lat, przy tym powtarzałem ósmą klasę. Dziś jest tylko 12 klas zamiast 13, więc nawet o 1 rok cięższa. Jak długo planujesz studiować, do 40 roku życia, a kto ma Ci to sfinansować? Lepiej zrób sobie praktykę zawodową, to lepsze rozwiązanie dla Ciebie

Napisany przez Silva
Oj, ale ktoś jest obiektywny. Niestety, wygląda na to, że nie znasz tematu wystarczająco dobrze, co jest zrozumiałe. Byłbym bardzo wdzięczny za konstruktywne uwagi od osób, które faktycznie posiadają merytoryczną wiedzę. @matti85: Chciałbym uzyskać tutaj opinię prawna. Nie prosiłem o Twoje osobiste zdanie na temat podstawowej dyskusji, którą tutaj rozpoczynasz. Miłego wieczoru. Pozdrowienia, Silva

Napisany przez Ex-Studentin
Cześć Silva,
nie wiem, jak jest w innych landach związkowych, ale tutaj w BaWü można zrobić technikum zawodowe razem z nauką zawodu. Po prostu trzeba trochę więcej czasu po południu. Oczywiście, będziesz musiała pokonać duże wyzwanie znalezienia miejsca praktyki, ale w zamian miałabyś zapewnione finansowanie i wykształcenie zawodowe. Później zawsze możesz zastanowić się, czy chcesz kontynuować naukę na studiach.

Pozdrowienia

Napisany przez Salvo
Ogólnie rzecz biorąc, otrzymuje się wsparcie do maksymalnie 25. roku życia, jeśli nie ukończyło się jeszcze żadnego szkolenia, prawda?

Napisany przez Birgit
Musisz ukończyć szkołę, zdobyć wykształcenie i działać konsekwentnie. W przeciwnym razie nie będziesz miał prawa do alimentów. Porzuciłeś szkołę dwukrotnie. Nie zdałeś matury. Jeśli nawet nie zdasz matury, jak zamierzasz ukończyć studia? Jeśli chcesz powtórzyć maturę, znajdź sobie pracę. Praca na część etatu plus zasiłek rodzinny powinny wystarczyć do życia. Odpowiedź prawną dostaniesz od prawnika, a nie na forum internetowym.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata