Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt meblowy ujemnie wpływa na planowaną refinansowanie?

Napisany przez Martin79HN
Dzień dobry,

mamy finansowanie domu i teraz w zeszły weekend kupiliśmy meble. (50% zaliczka, 50% w ratach 0% przez 24 miesiące)

Czy tak zwane kredyty konsumpcyjne Santander Bank są wady dla refinansowania z zabezpieczeniem hipotecznym (dotychczas obciążona nieruchomość).

Miesięczna rata kredytu konsumpcyjnego będzie wymagalna dopiero od 01.01.2017 r. (Meble zostaną dostarczone dopiero w listopadzie/grudniu 2015 r.!)
Rata wynosi 59€ / miesiąc przez 24 miesiące. (Kwota kredytu 1415 €)

Tło:
Rozważam finansowanie kolejnych mebli w dobrym miksie pomiędzy zaliczką a kwotą kredytu! Dlatego chciałbym wyjaśnić z góry, jak taki kredyt konsumpcyjny wpłynie na refinansowanie.

Mówimy o refinansowaniu w wysokości 25.000 - 50.000 €, które stanie się faktem za kilka miesięcy.

Czekam na odpowiedź.

Pozdrowienia

Martin

Napisany przez finanzierung
Teraz przychodzą mi na myśl 2 istotne rzeczy:

1. Wyższe obciążenie ratami = gorsza zdolność kredytowa (choć tylko nieznacznie)
2. Wynik w Schufa może spaść, ponieważ z tego, co przeczytałem, tego rodzaju darmowe kredyty są często brane przez grupy osób, które mają tendencję do złego spłacania długów.

Napisany przez Daukind
Dlaczego finansuje się 1415 euro?

Na pewno nie jest to korzystne dla wyniku w Schufa.

No cóż, zrobiłem to już kiedyś na komputerze, chociaż mógłbym zapłacić gotówką. Dlaczego nie, przecież nic nie kosztuje.... Ale odkąd dowiedziałem się o Schufie, wolę tego unikać.

Napisany przez Martin79HN
Cześć Daukind,

dlaczego finansuje się 1415 €?
Oferta rabatowa sklepu meblowego była jednak ważna.
Finansowanie ma 0% oprocentowania przez 24 miesiące i brak opłat manipulacyjnych!

Zasadniczo rzecz biorąc, prawidłowe jest kupowanie tylko tego, na co nas stać.
Budujemy Dom i będziemy potrzebować dalszego finansowania! (25.000€ - 50.000€)

Dalsze finansowanie nie jest naszą winą!
Deweloper zataił koszty!
Jednak teraz nie chcę na to bardziej zagłębiać się.

Drugie finansowanie (nałożone prawo zastawu) zostanie zapisane na nieruchomości bez obciążeń (o wartości ponad 100.000€! Zysk z najmu każdego miesiąca!)
Obciążenie ratami (kredyt hipoteczny) jest obecnie bardzo umiarkowane (wysokość czynszu, który obecnie płacimy!)
i jest bardzo dobrze zabezpieczone (spłata i pewność oprocentowania itd., Podwójne obciążenie czynszem i fazą budowy jest również akceptowalne!).

Pytanie bardziej zmierza w kierunku
czy jeśli teraz sfinansujemy meble za dodatkowe 5000€ (wpłata własna 2500€ i kredyt ratalny 2500€, kredyt ratalny na 24 miesiące 0% oprocentowania)
to czy później może to zostać negatywnie odzwierciedlone przy dalszym finansowaniu?
Z dochodu gospodarstwa domowego (rata) jesteśmy w stanie udźwignąć dalsze finansowanie i finansowanie mebli. Jak taki kredyt konsumpcyjny zmienia naszą historię kredytową i ewentualne przyszłe potrzeby kapitałowe.

Oczywiście można by powiedzieć, że zaczekać z zakupem mebli!
Ale jeśli praktycznie podwoisz powierzchnię mieszkalną (uwzględniając pomieszczenie hobby),
niektóre zakupy są niezbędne! (Dotychczas nie wszyscy dzieci mieli własny pokój!)

Pozdrowienia,

Martin

Napisany przez peer
Jeśli dotychczas wynik w Schufa był w porządku, to myślę, że tak też pozostanie. Z mojego doświadczenia wynika, że wielokrotnie skorzystałem z finansowania 0%, na meble, laptop, pralkę, wizytę u dentysty itp. i nigdy mój wynik nie pogorszył się drastycznie. Regularnie co kwartał sprawdzam online moją punktację w Moim Schufa i zawsze utrzymuje się między 96,5 a 98,5. Dlaczego miałbym używać swoich rezerw, skoro mogę rozłożyć pieniądze na 6 do 48 miesięcy bez dodatkowych kosztów?

Dlaczego miałbym wykorzystać swoje rezerwy, skoro mogę rozłożyć pieniądze za darmo na 6 do 48 miesięcy?

Ponieważ oprocentowanie Twojego finansowania, którego potrzebujesz, może być nieproporcjonalne do Twojego wyniku w BIK. Oznacza to, że bierzesz takie finansowanie 0% na 1500 EUR, a Twój wynik w BIK spada z 98,5 do 97,9%, co skutkuje tym, że przy finansowaniu samochodu na 10 000 EUR zamiast 2,99% zapłacisz 3,49% oprocentowania.

Może tak być, ale nie musi.

Napisany przez Sparky
Przepraszam, ale to nonsens. Umowa kredytowa jest negocjowana, a następnie sprawdzana. Wtedy otrzymuje się decyzję pozytywną lub negatywną.
Mniejsze kredyty konsumenckie, które były regularnie spłacane, nie są w żadnym wypadku szkodliwe dla Schufy ani dla finansowania. Również mieliśmy kilka małych kredytów i bankowi to nie przeszkadzało. Nie miało to również wpływu na stopę procentową, przynajmniej w przypadku Diby.

Pozdrowienia, Sparky

Napisany przez Daukind

Przepraszam, ale to nonsens. Umowa kredytowa jest negocjowana, a następnie sprawdzana. Następnie otrzymuje się decyzję kredytową albo nie.
Mniejsze kredyty konsumpcyjne, które były regularnie spłacane, nie są w żadnym wypadku szkodliwe dla Schufy ani dla finansowania. Mieliśmy również kilka mniejszych kredytów i banka to nie interesowało. Nie miało to też wpływu na stopę procentową, przynajmniej w Diba.

Pozdrowienia, Sparky

Oczywiście, posiadanie kilku (małych) kredytów konsumpcyjnych jest niekorzystne dla punktacji Schufa. Bez względu na regularne spłaty.

Napisany przez Sparky
Proszę zdefiniuj nachteilig. Mam 3 małe kredyty w Santanderze i jeden większy na moją motocykl. Różne małe kredyty były obsługiwane i uregulowane w ciągu ostatnich 5 lat. Mój wynik zawsze oscyluje w okolicach 98, xx.

Napisany przez matti85
Schufa to czarna skrzynka.

1. Gdy finansuje się samochód w salonie samochodowym, a oprocentowanie wynosi na przykład 1,99%, to jest zupełnie obojętne, czy twój wynik wynosi 99% czy 89%, gwarantuje to.
2. W przypadku nieruchomości jest to tak samo ważne. Istotne jest, aby bilans domowy pasował i aby można było sobie pozwolić na te obciążenia.

Wszystko to są spekulacje dotyczące Schufa. Nikt tego naprawdę nie wie. A czy powinno się prowadzić życie według Schufy? Każdy powinien postępować tak, jak uważa za stosowne. Nie mam nic przeciwko finansowaniu 0,0% i chętnie z nich korzystam, nawet jeśli mogę je spłacić w każdej chwili bez problemu lub kupić za gotówkę.

Napisany przez NaTwoim13
Zazwyczaj zakup za gotówkę jest tańszy, ale przynajmniej bardziej elastyczny jeśli chodzi o wybór! Samochód zazwyczaj można kupić taniej za gotówkę, na przykład Media Markt ma akcję kredytu o zerowych stopach procentowych, która często jest uwzględniona w cenach, dlatego jeśli idę z gotówką do Saturna - który nie oferuje finansowania na 0% - mogę być w stanie zakupić produkt w promocji, który być może nie jest oferowany w Media Markt. W szczególności przy kredytach ratalnych w najniższym segmencie oprocentowania, wynik ze Schufa oraz zdolność kredytowa mają zdecydowany wpływ na ostateczną stopę procentową. Wejdźcie na Check24, gdzie oferowane są stopy procentowe od...do w przypadku kredytów ratalnych, tam wygląd nie będzie odgrywać roli, lecz zdolność kredytowa, do której zaliczany jest również wynik z Schufa.

Napisany przez Daukind

Zdefiniuj proszę, co oznacza nachteilig. Mam 3 małe kredyty w Santanderze oraz większy kredyt na motocykl. Kilka małych kredytów zostało spłaconych w ciągu ostatnich 5 lat. Mój wynik kredytowy zawsze oscyluje w okolicach 98.xx.

Żaden bank nie interesuje się bazowym wynikiem (Basisscore), nawet go nie otrzymuje. Sprawdź lepiej swoje wyniki branżowe.

Napisany przez Sparky
Dziwne, dlaczego zawsze ponownie pytają o to i od razu odrzucają, gdy wynik jest słaby? Skoro i tak żadna bank nie otrzyma kredytu?

Meine Erfahrung zeigt, dass ING jest dosyć wrażliwy na ocenę kredytową i informacje z Biura Informacji Kredytowej. A więc u mnie nie mogę być tak źle

Napisany przez matti85
noelmaxim, to absolutnie nie jest prawda. Jeśli Saturn ma produkt w cenie 300€, ale aktualnie nie ma go na stanie, idę do MediaMarkt. Tam ten sam produkt kosztuje 400€. Powiem sprzedawcy, że w innym miejscu kosztuje tyle i tyle, a on zmieni cenę na 300€ i zapewni finansowanie 0,0%.

Jednak tam, gdzie można więcej wynegocjować za gotówkę, są przede wszystkim sklepy meblowe. Tam rabaty dla klientów płacących gotówką bywają naprawdę duże w porównaniu z finansowaniem 0,0%.

Przepraszam, ale to jest nonsens. Umowa kredytowa jest negocjowana, a następnie sprawdzana. Następnie otrzymujesz swoje potwierdzenie albo nie.
Mniejsze kredyty konsumpcyjne, które regularnie były spłacane, nie są w żadnym stopniu szkodliwe dla Schufa i też nie dla finansowania. Mieliśmy także kilka małych kredytów i banka to nie interesowało. Nie miało to również wpływu na oprocentowanie, przynajmniej w przypadku Diba.

Pozdrowienia Sparky

Musisz tutaj odróżnić, czy chodzi o określone modele kredytowe (np. pożyczki dla właścicieli nieruchomości w DiBa na 3,33%) czy o zapytanie o zwykły kredyt konsumpcyjny. Tutaj również nie mówię, że otrzymasz odmowę, ale oprocentowanie może być wtedy na przykład zamiast 2,9% na poziomie 3,1%. W takim przypadku możesz otrzymać coś na 0% na 2.000 EUR, a na 10.000 EUR coś już z wyższym oprocentowaniem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata